Sposoby pozyskiwania i przechowywania ziół.doc

(83 KB) Pobierz

Temat: Sposoby pozyskiwania i przechowywania ziół.

Zioła, rośliny zielarskie - wszystkie rośliny, które zawierają substancje wpływające na metabolizm człowieka (np. olejki eteryczne) i dostarczające surowców zielarskich. Są to gatunki lecznicze, przyprawowe, także trujące. Grupa ta obejmuje przede wszystkim jednoroczne i dwuletnie rośliny zielne, ale także drzewa, krzewy, warzywa i byliny. Zalicza się do nich także niektóre grzyby. Zioła stosowane są m.in. w ziołolecznictwie, aromaterapii i jako przyprawy.

POZYSKIWANIE SUROWCA ZIELARSKIEGO

Najprostszym sposobem pozyskiwania roślin zielarskich jest ich zbiór ze stanowisk naturalnych. Surowiec roślinny powinien pochodzić z miejsc ekologicznie czystych.

Obecnie z upraw otrzymuje się 70-75% surowca zielarskiego dla przemysłu farmaceutycznego. Uprawia się głównie gatunki rodzime, ale także gatunki z innych stref klimatycznych, które się wcześniej aklimatyzuje. Dzięki uprawie ziół istnieje możliwość otrzymania odmian o określonym składzie chemicznym, odporności na choroby i szkodniki. Uprawy spełniają określone wymogi czystości i bezpieczeństwa.

Zioła zbiera się w 4 okresach: wiosennym, letnim, jesiennym i zimowym. Następnie są one suszone w specjalnych suszarniach i przechowywane w dostosowanych do tego przechowalniach. Całe ziele, liście, kwiaty, suszymy w miejscu przewiewnym, w cieniu. Owoce, kłącza i korzenie ziół możemy suszyć w piekarniku, w niskiej temperaturze do 50-60 *C. Suszenie ma na celu inaktywacje enzymów mogących spowodować rozkład związków czynnych.

Surowiec zielarski - część rośliny zielarskiej (jej organ), tkanka lub wydzielina, w której koncentracja substancji czynnych (np. olejków eterycznych) jest największa. Najczęściej z jednej rośliny zbiera się jeden typ surowca (np. u mięty są to liście), ale z niektórych roślin pozyskuje się kilka surowców (np. mniszek lekarski).

PRZECHOWYWANIE ZIÓŁ

Surowiec zielarski po wysuszeniu przechowujemy w papierowych torbach, szklanych pojemnikach, chronimy przed słońcem, wysoka temperaturą i wilgocią. Zioła mogą być przechowywane do 12 miesięcy.

Kalendarz zbióru ziół i surowców zielarskich

Pora Roku:

Zbieramy:

 

 

 

 

Wczesna wiosna [Luty]

Kora: Wierzby, Kaliny, Kasztanowca, Kruszyny, Jesionu, Orzecha Włoskiego, Berberysu, Szakłaku

 

Korzeń: Łopianu, Pokrzywy, Berberysu, Żywokostu

 

Kwiat: Podbiału

 

Pączki: Topoli

 

 

 

 

Wiosna [Marzec]

Kłącze: Perzu

 

Kora: Wierzby, Kaliny, Kasztanowca, Kruszyny, Jesionu, Orzecha Włoskiego, Berberysu, Szakłaku, Dębu

 

Korzeń: Mydlnicy

 

Kwiat: Podbiału, Pierwiosnki, Tarniny, Mniszka, Stokrotki

 

Liść: Brzozy

 

Ziele: Barwinka, Glistnika, Miodunki, Mniszka (bez korzenia), Tasznika

 

 

 

 

Późna wiosna [Kwiecień]

Kłącze: Perzu, Tataraku

 

Kora: Wierzby, Kaliny, Kasztanowca, Kruszyny, Jesionu, Orzecha Włoskiego, Berberysu, Szakłaku, Dębu

 

Korzeń: Mydlnicy

 

Kwiat: Akacji białej, Bzu Czarnego, Głogu (z liściem), Jasnoty białej, Jarzębiny, Kaliny, Kasztanowca, Konwalii, Przelotu, Rumianku pospolitego, Stokrotki

 

Liść: Babki wąskolistnej, Babki zwyczajnej, Bobrka trójlistkowego, Brzozy, Konwalii, Lepiężnika, Podbiału, Pokrzywy, Porzeczki czarnej

 

Ziele: Bagna, Barwinka, Bluszczyku, Fiołka Trójbarwnego, Glistnika, Janowca, Jasnoty białej, Macierzanki, Przetacznika, Przywrotnika, Srebrnika, Tasznika, Marzanki wonnej, Pokrzywy, Żarnowca, Porost islandzki

 

 

 

 

Wczesne lato [Maj]

Kłącze: Tataraku

 

Kwiat: Bławatka, Jasnoty białej, Kocanek piaskowych, Krwawnika, Lipy, Maku polnego, Ostróżki Polnej, Rumianku pospolitego, Ślazu dzikiego, Wiązówki błotnej

 

Liść: Babki wąskolistnej, Babki zwyczajnej, Bobrka trójlistkowego, Brzozy, Konwalii, Lepiężnika, Podbiału, Pokrzywy, Porzeczki czarnej

 

Owoc: Borówki czernicy, Maliny, Porzeczki czarnej

 

Ziele: Bukwicy, Dymnicy, Dziurawca, Fiołka trójbarwnego, Janowca, Krwawnika, Lnicy, Macierzanki, Nostrzyka, Ostróżki polnej, Ostrożenia warzywnego, Piołunu, Pokrzywy, Połocznika, Poziewnika, Przetacznika, Rdestu ptasiego, Rozchodnika, Rzepiku pospolitego, Serdecznika, Skrzypu polnego, Srebrnika, Tysiącznika, Uczepu, Porost islandzki

 

 

 

 

Lato [Czerwiec - Lipiec]

Kłącze: Tataraku

 

Kwiat: Bławatka, Dziewanny, Jasnoty białej, Kocanek piaskowych, Krwawnika, Lipy, Maku polnego, Ostróżeczki polnej, Rumianku pospolitego, Ślazu dzikiego, Wiązówki, Wrotyczu, Wrzosu

 

Liść: Bielunia, Bobrka trójlistkowego, Borówki czernicy, Jeżyny, Lulka, Maliny, Orzecha włoskiego, Pokrzywy, Poziomki

 

Owoc: Jarzębiny, szyszki Chmielu, zarodniki Widłaka

 

Ziele: Biedrzeńca, Bukwicy, Bylicy pospolitej, Dymnicy, Dziurawca, Fiołka trójbarwnego, Krwawnika, Lnicy, Macierzanki, Nawłoci, Ostróżenia warzywnego, Piołunu, Podróżnika, Połocznika, Poziewnika, Rdestu ptasiego, Rdestu ostrogorzkiego, Rozchodnika, Rzepiku pospolitego, Skrzypu polnego, Starca Fuchsa, Świetlika, Wrzosu, Wrotyczu, Porost islandzki

 

 

 

 

Wczesna jesień [Sierpień]

Kłącze: Perzu, Tataraku, Pięciornika, Rdestu wężownika

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin