Glazurowane skrzydełka z rusztu.doc

(31 KB) Pobierz
Glazurowane skrzydełka z rusztu

Glazurowane skrzydełka z rusztu

 

45 min dla 4 osób przygotowanie: proste

Składniki

·         4-5 łyżek miodu

·         sok z ½ cytryny

·         kilka małych cebulek

·         1 kg skrzydełek z kurczaka

·         8 łyżek oliwy

·         8 łyżek sosu sojowego

Sprzęty

·         piekarnik

Przygotowanie

Z cytryny wycisnąć sok, rozpuścić w nim miód (do glazurowania najlepsze są miody jasne, np. z akacji, lipy lub wielokwiatowy). Następnie dodać sos sojowy, sól i oliwę. Energicznie wymieszać, by uzyskać jednolitą konsystencję. Do marynaty włożyć skrzydełka, dodać kilka małych cebulek obranych z łupin, przełożyć do zamykanego pojemnika i zostawić na kilka godzin w lodówce - najlepiej przygotować wszystko dzień wcześniej, a w chłodziarce od czasu do czasu przemieszać.

Ruszt wysmarować olejem - by mięso nie przywarło. Ułożyć skrzydełka i cebulki. Gdy się lekko podpieką, posmarować marynatą - to właśnie ona pięknie glazuruje kurczaka. Upieczone skrzydełka i cebulki podać z drobno posiekaną kapustą pekińską wymieszaną z solą, chili, oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin