Dieta a choroby cywilizacyjne człowieka:
jednym z głównych czynników wpływających na zdrowie człowieka jest żywienie . Ponad 50 zespołów chorobowych rozwija się na skutek wadliwego żywienia tzw. choroby dietozależne a należą do nich:
· choroby układu krążenia ( miażdżyca, zawał serca, udar mózgu)
· choroby metaboliczne ( otyłość , cukrzyca, dna moczanowa)
· nowotwory ( żołądka, piersi, prostaty, jelita grubego )
zielarstwo- dział rolnictwa zajmujący się hodowlą uprawą i zbiorem badaniem roślin mających zastosowanie w lecznictwie kosmetyce i dietetyce. Obejmuje także zagadnienia związane z przygotowaniem roślinnych surowców leczniczych z roślin uprawnych lub pozyskiwanie ze stanowiska naturalnego.
Ziołolecznictwo- fitoterapia- metoda leczenia za pomocą roślinnych surowców leczniczych ( ziół) otrzymanych z nich preparatów stanowią jedno z głównych metod allelopatycznych.
Rośliny lecznicze – to tak która zawiera w swym składzie substancje swoiste zwane ciałami czynnymi. Ilość tych substancji w roślinie jest bardzo niska najczęściej poniżej 1% a tylko rzadko przekracza klika procent przy czym podlega wahaniom na które wpływają zarówno czynniki genetyczne rozwojowe środowiskowe jak i procesy technologiczne jakim poddaje się surowiec leczniczy po zbiorze. Rośliny lecznicze dostarczają tzw. surowców zielarskich.
Surowce zielarskie – części rośliny uprawnych lub dziko rosnących ( rzadziej całe rośliny) zawierające związki farmakologiczne czynne mają zastosowanie w lecznictwie ( roślinne surowce lecznicze ) oraz w wielu gałęziach przemysłu np. farmaceutycznego, spożywczego, perfumeryjnego, chemicznego, garbarskiego.
Substancja czynna- mają wpływ na procesy biologiczne organizmów stałocieplnych, mają mogą spowalniać , przyśpieszać wywoływać i likwidować procesy życiowe.
Farmakopea- zbiór norm określanych skłąd i wymagania jakości :
surowców farmaceutycznych
środków leczniczych
postaci leków
metody badań
sposobu dawkowanie i przechowywania
opakowań
sposobu przygotowania prostych form leków
monografia farmakopealna – zamieszczone w farmakopei definicje środków leczniczych ich opis oraz wymagania jakościowe . Są systematycznie weryfikowane .
F. Narodowa – na terenie jednego kraju
F. europejska- na terenie krajów które zawarły porozumienie
F. internacjonalis – między narodowa ( WHO)
F Polska – Forma wojskowa i szpitalna 1874r. Tzw. F. Kościuszkowska Poloniae
Polska I w 1817r. II w 1937r. III w 1954r. IV w 1970r. V w 1990r. VI 2002r. VII 2006r. VIII 2008r.
Podział surowców zielarskich:
· ze względu na skład chemiczny:alkaloidowe
· glikozydowe
· flawonowe
· olejkowe
· saponinowe
· garbnikowe
· goryczkowe
· \witaminowe
ze względu na zastosowanie
· lecznicze
· przyprawowe
· aromatyzujące
· barwiące
ze względu na sposób działania
· nasercowe
· przeczyszczające
· przeciwzapalne
· napotne
· moczopędne
· żółciopędne
· przeciw kaszlowe
· obniżające ciśnienie
· przeciw miażdżycowe
podział morfologiczny surowców zielarskich:
Anthodium -koszyczek
bacca- jagoda
bulbus -cebula
folium-liść
fructus- owoc
gemm-pąk
glandula- gruczołki
radix- korzeń
rhizoma – kłącze
semen- nasiona
sigma -znamię
tuber- bulwa
herba- ziele
inflorescentia- kwiatostan
lignum-drewno
corex-kora
embryo- zarodek
nux- orzech
pericarpium- owocnia
suplementy diety – preparaty wzmacniające siły witalne i poprawiające stan psychofizyczny człowieka. Mają dostarczać w skoncentrowanej formie składniki odżywcze lub inne substancje o działaniu żywieniowym lub fizjologicznym. W tym celu pozyskuje się środki spożywcze nie znanych lub mało znanych jako naturalne , głównie rośliny i mineralne ingrediencje które w sposób zadowalający mógłby pełnić korzystne pod względem fizjologicznym funkcje wiatlizujące w postaci środków odżywczych. Do tej pory w 2010r zarejestrowano ich 4519.
nutraceutyki – szczególne dodatki dietetyczne czy też żywność funkcjonalna będąca czymś więcej niż tylko pożywieniem wszystko wskazuje na to zę w III tysiącleciu żywność prozdrowotna i jej suplementy będą wraz z lekami roślinnymi podstawą integralnego systemu ochrony zdrowia. Obejmuje produkty i półprodukty spożywcze które przynosi korzyści zdrowotne .postać – to pojedyncze izolowane składniki spożywcze w postaci kapsułek, tabletek , wyciągów itp. dodatki do żywności produkty ziołowe przetwory spożywcze , np. soja, czosnek, warzywa i owoce, likopina z pomidorów, grzyby jadalne, olejki roślinne. Przyszłość to dwie generacje
I- żywność wzbogacona w składniki odżywcze lub o obniżone zawartości składników
II- produkty żywnościowe z dodatkiem nutraceutyków ( probiotyki, prebiotyki, sterole, proteiny, peptydy, kwas linolowy)
pierwsza plantacja towarowa ziół w Polsce 1916 roku w Dąbrowie k. Tomaszowa Maz.
Pierwsze badania :
· Rolniczy Zakład Doświadczalny w Kisielnicy
· wydział Rolniczy w Dublanach
· Instytut Rolniczy w Puławach
polski komitet zielarski w 1930r. Będący członkiem Światowej Federacji Zielarksiej.
Powierzchnia upraw ziół w Polsce w 1938r.: ogółem ok. 450 ha w tym:
50 ha- mięty
42 ha- kozłka lekarskiego
37 ha- prawoślazu
29 ha – rumianku
powierzchnia upraw zielarskich w wybranych krajach:
· Argentyna 75 tys ha
· Chile 50
· Polska 30-50
· Francja- 25
· Hiszpania -19
· Niemcy – 6
· Holandia Włochy -2,5
światowi eksporterzy ziół:
Argentyna Chile, Chiny, Turcja, Egipt, Kraje bałkańskie
import wyrobów zielarskich w wybranych krajach:
· Niemcy 70 tys t
· Holandia 30
· Francja 25
· Włochy- 16
· Austria 15
zioła apteczne to 20 tys. gatunków
potencjalne źródła surowców 3-4 tys. gatunków
dozwolone do stosowania 300 gatunków
światowa produkcja ziół 1,5 mln t rocznie w tym 50% to 10 asortymentów:
· rumianek
· owoc dziej róży, liść miłorzębu
· kwiat i owoc głogu
· korzeń pokrzywy
· ziele jeżówki
· owoce ostropestu
· liść bluszczu
70%- na cele spożywcze
20-25% - przemysł farmaceutycznego
2-5%- przemysł kosmetyczny
5-8% inne
powstawanie leku
padania przedkliniczne – obejmuje opracowanie i wczesne badanie składu leku , prowadzone są w laboratoriach na modelach komputerowych , wyizolowanych komórkach oraz zwierzętach.
Badania kliniczne- kontrola bezpieczeństwa bierze w niej udział 10-100 osób zdrowych ,na tym etapie zbiera się dane dotyczące bezpieczeństwa określonych dawek
ustalenie zasad badania – badanie obejmuje 50-500 osób dotkniętych chorobą którą ma zwalczać testowany lek, specjaliści ustalają w jakich badaniach oraz wstępnie szacują wielkość skuteczności dawki i czas trwania leczenia.
Ostateczna faza obejmuje 300 do 30 tys. z badaną chorobą skutki uboczne.
Faza nieustanna weryfikacja – prowadzona jest już po rejestracji leku i wprowadzeniu go na rynek. Służy dalszej ocenie bezpieczeństwa stosowanie specyfiku i działań niepożądanych , może obejmować tysiące chorych i trwa latami.
Podstawowe surowce zielarskie:
· bluszcz pospolity
· czarci pazur
· czosnek pospolity
· dziurawiec zwyczajny
· glistnik jaskółcze ziele
· głóg dwuszyjkowy
· jemioła pospolita
· jeżówka purpurowa
· karczoch zwyczajny
· kasztanowiec zywczajny
· kava-kava
· kozłek lekarska
· melisolek
...
rotheden