7-dniowa dieta na cellulit
Powstaniu cellulitu sprzyjają:-wieprzowina i ryby solone lub w oleju-słone i tłuste gatunki serów-białe pieczywo, słodkie wypieki-konserwowane warzywa, frytki-kawa, alkohol, cola-tłuszcze zwierzęce, tłuszcze utwardzane.Do złagodzenia cellulitu przyczyniają się:-chuda wołowina i drób-chude ryby-maślanka-soja i produkty z pełnego ziarna-świeże lub duszone warzywa i owoce-niegazowana woda mineralna, herbaty ziołowe, napoje typu fitness light-siemię lniane (duży udział błonnika + wartościowe kwasy tłuszczowe)-napoje serwatkowe, najlepiej z l-karnityną-odżywki białkowe z odtłuszczonym mlekiem i wodą w stosunku 1:1-tabletki z aminokwasami-tabletki BCAA (szczególny rodzaj aminokwasów, które chronią przed redukcją mięśni).
Dieta na cellulit:1. dzień - jedz jak najwięcej warzyw - na kanapkach na śniadanie, w sałatce na kolację, a także jako zdrowe przekąski, np. schrup rzodkiewki, kalarepę, marchewkę; obiad zaś - dla odmiany - przygotuj na słodko. Śniadaniekanapka z rzodkiewką(320 kcal, 3 g tł., 55 g węgl., 18 g białka). pełnoziarnista bulka . 5 dag odtłuszczonego serka . łyżka odtłuszczonego jogurtu . pomidor. cebula m koperek, sól, pieprz. 100 ml soku warzywnegoPrzekrój bulkę na pół. Jogurt wymieszaj z serkiem i rozsmaruj na bułce. Jedną połówkę udekoruj pomidorem i posiekaną cebulą, drugą posyp koperkiem. Oprósz solą i pieprzem Wypij sok warzywny ze szczyptą pieprzu.OBIADSłodka zapiekanka(ok. 300 kcal, 7g tł., 27 g węgl. 35 g białka). 1 jajko. 20 dag odtłuszczonego twarogu . 1 łyżka miodu. łyżka płatków owsianych. 3 łyżki odtłuszczonego mleka. 1 łyżeczka cukru. szczypta soli . 20 dag truskawekRozbij jajko, oddziel żółtko od białka. Wymieszaj żółtko, twaróg, miód, płatki owsiane i mleko. Połącz z białkiem ubitym (najlepiej mikserem) ze szczyptą soli i cukrem. Przełóż ciasto do formy na zapiekanki. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 st. (na poziomie 2). Zjedz na zimno lub na ciepło z truskawkami.2. dzień - dodawaj jogurt do wszystkich potraw. Także na drugie śniadanie oraz podwieczorek zjedz mały kubek (150 ml) jogurtu naturalnego light.Śniadaniesałatka fitness(310 kcal, 10 g tł., 37 g węgl., 21 biał.). 100 ml odtłuszczonego jogurtu. kilka liści sałaty. żółta papryka. łodyga selera naciowego . pęczek szczyptom . kilka rzodkiewek. 2 pomidory m kromka chleba testowego . jajko . natka, sól, pieprz Pokrój paprykę w paski, seler na kawałki, rzodkiewki w plasterki, pomidory na ćwiartki, zaś szczypior posiekaj. Warzywa wyłóż na liście sałaty. Chleb opiecz w tosterze, pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Udekoruj jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w plasterki. Z jogurtu i przypraw zrób sos. Polej nim sałatkę.ObiadRyba z jogurtem(ok. 370 kcal, 9 g tł.,38 g węgl., 30 g białka). 15 dag ryby, np. soli, morszczuka. 1 cebula. łyżeczka oleju. pół filiżanki bulionu warzywnego. marchew. seler. 3 łyżki jogurtu naturalnego . 3 małe ziemniaki . sok z cytryny, sól, pieprzCebulę pokrój w kostkę i usmaż na szklisto na oleju. Wlej bulion, podgotuj. Dodaj pokrojoną marchew i seler, gotuj ok. 10 min. Odlej część bulionu, przestudź, dodaj jogurt. Filet umyj, polej sokiem z cytryny, posól. Nałóż warzywa, zroluj, zepnij wykałaczką. Ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Polej sosem jogurtowym. Podaj z gotowanymi ziemniakami.KOLACJAJogurt z owocami(ok. 330 kcal, 1 g tł., 65 g węgl., 7 g białka). 750 ml jogurtu naturalnego odtłuszczonego. 50 dag ryżu . jabłko. 10 dag winogron jasnych i ciemnychRyż ugotuj bez soli i odstaw do ostygnięcia. Jabłko obierz i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Wymieszaj ryż, jabłko i jogurt. Winogrona przekrój na połówki (wyjmij ziarenka) i wyłóż na deser. Do kolacji wypij szklankę wody mineralnej.3. dzień - czas dostarczyć organizmowi dużo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Jedz chude mięso i dodawaj do potraw oliwę; na przekąskę - kilka oliwek.ŚniadanieKanapki z szynką(ok. 320 kcal, 7 g tł., 60 g węgl., 20 g białka). 7 bułka pełnoziarnista (ok. 5 dag) lub i 2 kromki pieczywa chrupkiego z sezamem. po kawałku papryki żółtej i czerwonej. 2 plasterki (ok. 5 dag) szynki z drobiu, 1 łyżka twarogu chudego, miódNa jedną połówkę rozkrojonej bułki (lub kromkę pieczywa) połóż paski papryki i plasterki szynki. Drugą połowę bułki posmaruj twarogiem wymieszanym z miodem.ObiadSłodki kurczak(300 kcal, 6 g tł., 13 g węgl., 45 g białka). 10 dag filetu z kurczaka. 1 łyżka oliwy. 7 łyżeczka miodu. 10 dag twarogu chudego. 2 łyżki wody mineralnej. 2 łyżki szczypiorum. pomidory . sól, pieprzFilet pokrój w paseczki, usmaż na oliwie. Oprósz solą i pieprzem. Nałóż miód. Zrób sos z twarogu rozrobionego wodą mineralną i doprawionego solą, pieprzem i szczypiorem. Podaj do kurczaka i sałatki z pomidorów.KOLACJAPasta do pieczywa(ok. 300 kcal, 8 g tł., 40 g węgl., 16 g białka). pół ogórka. kawałek papryki czerwonej i żółtej. cebula. pół ząbka czosnku. 2 łyżki szczyptom. 5 dag twarożku light . 50 ml jogurtu naturalnego . 2 łyżeczki oliwy. 2 łyżeczki soku z cytryny. sól, pieprz. 5 dag bagietkiOgórek, paprykę, cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Wymieszaj z siekanym szczypiorem, twarożkiem, jogurtem, sokiem z cytryny i oliwą. Nałóż pastę na pieczywo. Warzywa z naszej diety, - pomidory, ogórki, rzodkiewki, papryka - zawierają sole mineralne, które pomagają pozbyć się wody. Jogurt dostarcza m.in. wit. E, korzystnie wpływającej na skórę. Poza tym odtruwa organizm i zapobiega kłopotom żołądkowym.Mięso i oliwa- np. pierś kurczaka jest źródłem cennego, lekkostrawnego białka.Oliwa - zdrowy tłuszcz - pomaga w trawieniu.4. dzień - przygotuj główne posiłki z ziemniaków; jako przekąska - 2 pomidory.ŚniadanieKanapki light(ok. 200 kcal; 5 g tł., 30 g węgl., 20 g białka). 5 dag odtłuszczonego twarogu. 2 łyżki maślanki. szczypiorek. pieprz, odrobina chrzanu. 1 kromka chleba pełnoziarnistego. 2 ugotowane marchewki. 150 ml soku marchwiowegoTwarożek pokrusz, utrzyj z maślanką, wymieszaj z drobno posiekanym szczypiorkiem. Dodaj pieprz oraz chrzan. Posmaruj chleb pastą twarogową. Do tego zjedz pokrojone w plasterki marchewki i wypij sok marchwiowy.ObiadZiemniaki z serem (ok. 320 kcal, 9 g tł., 47 g węgl., 14 g białka). 2 ziemniaki. 1 pomidor . papryka zielona i czerwona. 5 dag mozzarelli. 1 pęczek natki . szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej. sól oraz pieprz do smakuZiemniaki wyszoruj, zalej wrzątkiem, ugotuj. Pomidory, paprykę i mozzarellę pokrój w drobną kostkę, a natkę posiekaj. Wszystko wymieszaj. Dopraw sproszkowaną gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Ziemniaki odcedź, zrób łyżeczką otwór, włóż mozzarellę z papryką. Zapiekaj 10 minut w średnio nagrzanym piekarniku.KOLACJAZiemniaki z pomidorami(ok. 300 kcal, 9 g tł., 40 g węgl., 17 g białka). 30 dag ziemniaków. 200 ml bulionu warzywnego. 1 łyżeczka oleju. 1 duży pomidor . 5 dag pieczarek. sól, pieprz. łyżeczka startego żółtego seraZiemniaki obierz, pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej i duś 10 minut. Wlej bulion, dodaj pokrojone pieczarki i pomidor. Podduś 10 min. Dopraw, ..posyp serem5. dzień - dania z ryb; na przekąskę - 2 kiwi,ŚniadanieBułka z rybą(ok. 250 kcal, 5 g tł., 35 g węgl., 5 g białka). bagietka . 2 łyżeczki masła. kilka liści sałaty . 1 pomidor . 5 dag ryby (np. tuńczyka z puszki w sosie własnym). szczypiorPrzekrój bułkę wzdłuż na pół. Posmaruj masłem. Z pokrojonego pomidora oraz ryby zrób sałatkę. Połóż na bułkę i posyp posiekanym szczypiorkiem.ObiadSzparagi(ok. 300 kcal, 9 g tł., 34 g węgl., 21 g białka). 50 zielonych szparagów. 2 łyżki soku z cytryny. 1 łyżka oliwy. 5 dag chudej szynki. bułka pełnoziarnista. sól, pieprzSzparagi umyj i gotuj w posolonej wodzie ok. 10 minut. Wymieszaj sok cytrynowy z oliwą. Dopraw solą oraz pieprzem. Szparagi wyłóż na talerz. Przykryj plastrami wędliny. Zjedz z bułką pełnoziarnistą (bez masła).KOLACJASzpinak z rybą(ok. 250 kcal, 7 g tł., 12 g węgl., 34 g białka). 50 dag szpinaku (świeżego lub mrożonego). 1 dymka . 1 łyżeczka oleju . 10 dag ryby . sól, pieprz, sproszkowana gałka muszkatołowa . pół kromki (ok, 5 dag) ciemnego chleba pełnoziarnistegoNa rozgrzanym oleju uduś posiekaną dymkę. Dodaj szpinak. Następnie odcedź go, posyp solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłóż szpinak na folię aluminiową. Opłucz rybę, połóż ją na szpinaku, oprósz pieprzem i solą. Dokładnie zawiń folię z rybą i szpinakiem. Zapiekaj ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. (na najwyższym poziomie). Podaj potrawę z chlebem pełnoziarnistym.6. dzień - na obiad i kolację dania z ryżem, a między posiłkami - chrupki ryżowe.ŚniadaniePyszne muesli(ok. 300 kcal, 6 g tł., 42 g węgl., 15 g białka). 3 dag muesli pełnoziarnistego. 2 łyżki płatków owsianych. 1 łyżka otrębów pszennych. 15 dag odtłuszczonego jogurtu. 20 dag owoców leśnych (mogą być mrożone)Wymieszaj muesli z otrębami i płatkami. Dodaj jogurt. Część opłukanych owoców dodaj do muesli, a resztą posyp posiłek. Możesz udekorować melisą i plasterkiem cytryny.ObiadZupa z ryżem(320 kcal, 11 tł., 31 g węgl., 27 g białka). 10 dag włoszczyzny (marchew, seler itd.). 2 łyżeczki oleju. 300 ml bulionu warzywnego. 3 dag ryżu. 10 dag mięsa z piersi kurczaka. woda mineralnaWarzywa pokrój na małe kawałki i podduś na oleju. Wlej bulion i gotuj kilka minut. Dodaj kawałki kurczaka. Ryż ugotuj na sypko w osobnym garnku. Dodaj do zupy. Gotuj jeszcze ok. 5 min. Do posiłku wypij wodę mineralną.KOLACJARisotto(ok. 300 kcal, 5 g tł., 50 g węgl., 13 g białka). 5 dag ryżu. 2 łyżki masła. 1 łyżka posiekanej cebuli. 10 dag cukinii . 1 łyżka posiekanej natki. 2 łyżki startego żółtego sera . 3pomidorki Ryż ugotuj na sypko (bez soli). Cebulę podduś na maśle. Dodaj cukinię pokrojoną w plasterki. Wlej łyżkę wody i duś do miękkości. Dodaj ryż. Posyp natką i serem. Dodaj połówki pomidorów.7. dzień - tak jak pierwszego jedz warzywa, np. w sałatce, zupie i na przekąskę.- Codziennie pij: 2 1 wody niegazowanej, sok z grejpfrutów i ziołowe herbatki.ŚniadanieKanapki sportowca(ok. 250 kcal, 5 g tł.. 31 g węgl., 19 g białka). 2 kromki chleba pełnoziarnistego. 5 dag chudego twarogu . pól papryki. pól ogórka. 2 plasterki wędliny z indyka .sól, pieprz, curryWymieszaj twaróg z pokrojoną w kostkę papryką i odrobiną wody mineralnej. Dopraw solą, pieprzem i curry. Posmaruj pastą pieczywo. Połóż plasterki ogórka i wędlinę.ObiadSałatka miks(ok. 300 kcal, 5gtł., 50 g węgl., 20 g białka). 1 czerwona cebula. 0,5 łyżeczki oliwy z oliwek . pól puszki kukurydzy konserwowej. pól papryki żółtej lub czerwonej . 3-4 łyżki czerwonej fasoli z puszki . pomidor. sałata. 10 dag odtłuszczonego sera owczego, np. typu bryndza. ząbek czosnku. 1 łyżka soku z cytryny .natka, przyprawy do smakuCebulę pokrój w cienkie krążki, paprykę w kosteczkę. Kukurydzę i fasolę dokładnie odcedź, wrzuć do salaterki. Dodaj obrany ze skórki, pokrojony pomidor i paprykę. Wymieszaj z Salatą porwaną na matę kawałki. Ewentualnie dopraw pieprzem. Utrzyj sos z oliwy, soku z cytryny i wyciśniętego przez praskę czosnku. Polej nim sałatkę. Na koniec posyp ją pokruszonym serem. Udekoruj krążkami cebuli oraz listkami natki.KOLACJAJarzynowa z jogurtem(300 kcal, 10 g tł., 12 g węgl., 39 g białka). 1 cebula. 2 łyżeczki masła. 250 ml bulionu. kromka chleba tostowego. 2-3 łyżki posiekanych warzyw (np. papryka, natka, szczypior). 10 dag odtłuszczonego jogurtu. pieprz, czosnekPosiekaną cebulę uduś na maśle. Wlej bulion i zagotuj. Dodaj warzywa. Gotuj 2 min. Zdejmij z ognia, przestudź. Wlej jogurt, wymieszaj. Dopraw pieprzem i czosnkiem. Zjedz z tostem.
Viola_Valeriana222