Dietetyka pediatryczna opracowanie 5.docx

(49 KB) Pobierz

Dieta w chorobie refluksowej przełyku oraz chorobie wrzodowej

 

Refluks żołądkowo-przełykowy, patogeneza

Refluks żołądkowo-przełykowy (RŻP)-definicja to przemieszczanie się treści żołądkowej do przełyku, niekiedy połączone z regurgitacjami i wymiotami.

1.      RŻP jest procesem fizjologicznym dotyczącym wszystkich grup wiekowych. Może występować wielokrotnie w ciągu dnia, najczęściej w trakcie przemijającego rozluźnienia dolnego zwieracza przełyku.

2.      U zdrowych osób utrzymuje się przez maksymalnie 3 minuty, pojawia się po posiłkach i nie wywołuje objawów. Częstość fizjologicznego RŻP u niemowląt karmionych piersią i sztucznie jest podobna,

 

Choroba refluksowa przełyku ang. gastroesophageal reflux disease, w skrócie GERD) – schorzenie, polegające na nieprawidłowym cofaniu się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku, z powodu niesprawności zwieracza dolnego przełyku

 

W krajach rozwiniętych 20% populacji ma objawy GERD przynajmniej 1 raz w tygodniu, natomiast 10% odczuwa je codziennie

 

Chorobie w odróżnieniu od RZP towarzyszą określone powikłania: np. nadżerki w przełyku, zahamowanie rozwoju, ALTE, z. Sandifera, krwawienia

 

Etiopatogeneza

         Anatomiczna bariera antyrefluksowa

         Sprawna czynność motoryczna przełyku

         Prawidłowa funkcja motoryczna żołądka

 

n      Czynniki usposabiające do ulewania u niemowląt

n      Pozycja leżąca dziecka

n      Spożywa często (co 3 godz.), pokarm duży objętościowo, osmolalnie i kalorycznie (2,5x więcej niż dorosły)

n      Połyka powietrze- nadmierne rozciąganie dna żołądka                                                                     

Refluks żołądkowo - przełykowy

FIZJOLOGICZNY

·         Krótkotrwały

·         Ograniczony do dolnego odcinka przełyku

·         Nie powoduje dodatkowych objawów

·         Poposiłkowy

·         Nie występuje podczas snu

PATOLOGICZNY

·         Wpływa negatywnie na rozwój fizyczny dziecka

·         Stwarza sytuacje zagrożenia życia (ALTE/bezdech)

·         Powoduje nawracające zapalenia dróg oddechowych

·         Prowokuje nasilony niepokój

 

Choroba refluksowa przełyku - Objawy przełykowe

Objawy typowe

·         Zgaga

·         Zarzucanie kwaśnej treści

·         Puste odbijania

·         Odynofagia

Objawy nietypowe

·         Ból w klatce piersiowej

·         Nudności i wymioty

·         Objawy dyspeptyczne

·         Objawy powikłań

·         Dysfagia

·         Krwawienie z pp

 

Objawy typowe: zgaga - uczucie pieczenia, palenia za mostkiem

puste odbijania oraz cofanie się treści żołądkowej do przełyku, dolegliwości nasilają się w pozycji leżącej na wznak, przy pochylaniu się i podczas parcia, zwłaszcza po obfitym lub tłustym posiłku.

 

Objawy nietypowe- mogą występować bez objawów typowych. Są to:

chrypka, szczególnie poranna, spowodowana drażnieniem strun głosowych przez zarzucaną treść żołądkową

suchy kaszel lub świszczący oddech – objawy jak w astmie

ból w klatce piersiowej – najczęstsza (50%) przyczyna niesercowego bólu zamostkowego.

 

Objawy pozaprzełykowe

·         Zmiany w układzie oddechowym i krtani

·         Zmiany szkliwa zębów

·         Zmiany w zakresie układu sercowo-naczyniowego – ALTE, z Sandifera

·         Zespół Sandifera

·         zespół napadowych zaburzeń ruchowych o nieznanym mechaniźmie, występujący u dzieci z przepukliną rozworu przełykowego i refluksem żołądkowo-przełykowym, polegający na występowaniu długotrwałych lub przemijających napadów kręczu szyi, doprowadzający do przeprostu szyi i przyjmowania pozycji opistotonus.

·         Objawy zespołu występują u około 1% dzieci z refluksem żołądkowo-przełykowym, pojawiają się najczęściej pomiędzy 16 i 36 miesiącem życia

·         Charakterystyczną cechą jest, że stopień nasilenia przeprostu koreluje z ciężkością refluksu żołądkowo-przełykowego i zaburzenia ruchowe pojawiają się przy spadku pH poniżej 4,0

·         Przyjmowanie pozycji opistotonus występuje także w ciężkich schorzeniach wieku dziecięcego, takich jak mózgowe porażenie dziecięce i encefalopatia wieku dziecięcego. Diagnostyka różnicowa opiera się na stwierdzeniu w badaniu radiologicznym z barytem cech refluksu.

·         Po wprowadzeniu odpowiedniego leczenia refluksu, objawy zespołu Sandifera wycofują się.

 

Zasady leczenia

n      Postępowanie ogólne

n      Leczenie dietetyczne

n      Leczenie farmakologiczne

n      Leczenie chirurgiczne

n      Leczenie niefarmakologiczne
 

Zalecenia dotyczące modyfikacji stylu życia.

1.      Przyjmuj posiłki najpóźniej 2 – 3 h przed snem

2.      Unieś wezgłowia łóżka.

3.      Anatomiczna bariera antyrefluksowa działa znacznie lepiej podczas snu na lewym boku.

4.      Odpowiednia dieta: spróbuj sam zidentyfikować te składniki pokarmowe, które wpływają na nasilenie objawów. Najczęściej są to: tłuszcze, owoce cytrusowe, potrawy oparte na soku pomidorowym, kawa (także bezkofeinowa) czekolada i alkohol.

5.      Zmniejszenie masy ciała u osób otyłych – głównym niekorzystnym czynnikiem w GERD jest nadwaga, zwłaszcza gdy BMI > 25 kg/m2

6.      Unikaj leków mogących zmniejszać ciśnienie w obrębie dolnego zwieracza przełyku: metyloksantyn, azotanów, blokerów kanału wapniowego, B2- mim etyków

 

Dieta w chorobie refleksowej

Zmień przyzwyczajenia:

n      unikaj tłustych posiłków, zwłaszcza wieczorem

n      zmniejsz objętość posiłków

n      nie jedz w pośpiechu

n      nie kładź się po jedzeniu

n      zredukuj nadwagę

n      nie noś obcisłych ubrań

n      unikaj dużych wysiłków i pracy wymagającej pochylania się

n      jedz regularnie o stałych porach dnia

n      bardzo dokładnie gryź i przeżuwaj pokarmy

n      spożywaj kolację dwie godziny przed snem

n      śpij z uniesionym wezgłowiem łóżka o 15-20 cm tak, aby przełyk znajdował się powyżej żołądka

Produkty niezalecane

·         tłuste potrawy, szczególnie tłuste gatunki mięs i drobiu (np. tłusta wieprzowina, gęsi, kaczki, golonki, żeberka),

·         tłuste wędliny (np. baleron, salami, pasztety, pasztetowa, tłuste kiełbasy, salceson)

·         tłusty nabiał (żółte sery, sery typu camembert i brie, topione i pleśniowe, serki typu fromage)

·         potrawy typu fast-food (hamburgery, hot-dogi, cheesburgery, frytki)

Produkty zalecane

n      chude gatunki mięs (cielęcina, schab, królik), drobiu (kurczaki, indyki)

n      wędliny (szynki wieprzowe i drobiowe, polędwica)

n      chude wyroby mleczarskie (mleko, jogurty, kefiry, maślanka z obniżoną zawartością tłuszczu)

n      marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, szpinak

n      potrawy przyprawione świeżą bazylią, oregano lub ząbkami czosnku, przyprawami ziołowymi np. koprem włoskim, estragonem, rozmarynem, szałwią, koperkiem

n      małe porcje ciasta drożdżowego lub biszkoptowego

n      niegazowane wody mineralne

n      herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej)

 

 

Przykładowy jadłospis

I śniadanie
Chleb żytni razowy z margaryną, wędliną drobiową Sałata z olejem, herbata

II śniadanie
Bułka z twarożkiem i rzodkiewkami Sok marchwiowy

Obiad
Zupa kalafiorowa Pulpety z indyka w sosie koperkowym Ziemniaki z wody Buraczki Sok jabłkowy

Podwieczorek
Banan z jogurtem naturalnym odtłuszczonym

Kolacja
Pieczywo mieszane z margaryną Szynka drobiowa Marchewka z jabłkiem Woda mineralna niegazowana

 

n      Zaleca się jedzenie bez (pośpiechu) 4-5 małych posiłków dziennie, świeżo przygotowanych, rozdrobnionych. Ostatni, lekki posiłek można jeść nie później niż 2-3 godziny przed snem.

n      Mleka antyrefluksowe

n      stosowane u dzieci z chorobą refluksową. Mieszanka mleczna jest wzbogacana preparatem o zwiększonej lepkości, który powoduje szybsze gęstnienie mleka

n      Bebilon AR

n      Humana1+

n      Nan AR

n      Enfamil AR

n      Zagęszczanie pokarmu

n      Działanie: Nutriton jest preparatem dietetycznym stosowanym u niemowląt, dzieci i dorosłych. Służy do zagęszczania preparatu mlekozastępczego (stosowanego w żywieniu dzieci z alergią pokarmową) lub mleka modyfikowanego w żywieniu niemowląt, które ulewają po karmieniu.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin