Sardyńska zupa selerowa.rtf

(6 KB) Pobierz
Sardyñska zupa selerowa

Sardyńska zupa selerowa

 

Składniki:

cebula

bek czosnku

30 dag wołowiny (mostek)

2 łki oliwy z oliwek

50 dag selera naciowego

1 l gorącej wody

łeczka soli

szczypta ostrej papryki

2 kromki chleba tostowego

łka masła

10 dag świeżo startego sera parmezan lub pecorino

 

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Mięso umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej w garnku i smaż w nim warzywa z mięsem przez 3-4 minuty, cały czas mieszając.

 

Seler umyj i oczyść; łodygi pokrój w plasterki grubości 1 cm. Kawałki selera dodaj do mięsa i duś razem przez 5 minut. Następnie wlej gorą wodę, dopraw solą i papryką. Zupę gotuj na małym ogniu dalsze 30 minut.

 

Chleb pokrój w kostkę, przysmaż na złocisty kolor i zalej gorą zupą. Osobno podaj starty ser.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin