Rosół wołowy.rtf

(7 KB) Pobierz
Rosó³ wo³owy

Rosół wołowy

 

Składniki na 8 porcji:

1 kg wołowiny

(krzyżowa, antrykot, rostbef)

5 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej

cebula, mielony pieprz

łka masła

2 marchewki

2 pietruszki

pół selera, kalarepka

2-3 rzodkiewki

2-3 różyczki kalafiora

pół bulwy fenkułu

po półczka natki pietruszki i koperku

cebula

1-2 liście laurowe, goździk

po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu

l, sok z cytryny

 

Zagotuj 3 litry wody z liściem laurowym, ziarenkami ziela angielskiego i pieprzu oraz cebulą z wbitym goździkiem. Włóż umyte, skropione sokiem z cytryny mięso, doprowadź do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu około godziny.

 

Stop na patelni  masło, zeszklij na nim posiekaną cebulę, a następnie dodaj umytą, osuszoną i drobno pokrojonątróbkę. Kiedy mocno się zrumieni posyp ją pieprzem, dodaj do wywaru z mięsa i gotuj całość kolejne 15-20 minut. Teraz włóż obrane i umyte warzywa, posól. Gotuj jeszcze 30 minut, po czym odcedź.

 

Rosół możesz podawać z makaronem lub kostką z kaszy manny i/lub posypać posiekaną zieleniną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin