Makowiec z pianą
Ciasto: 4 jaja, 25 dag margaryny, 2 szklanki mąki tortowej, szklanka cukru, 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
i łyżka proszku do pieczenia, olejek migdałowy.
Masa: 30 dag maku, 2 białka, łyżka dżemu śliwkowego, szklanka cukru, bakalie.
Piana: 4 białka, pół szklanki cukru
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Następnie, dalej ucierając, dodać mąkę, proszek i olejek. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Mak sparzyć i dwa razy przekręcić przez maszynkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami masy. Wylać ciasto na blachę i rozłożyć na nim równą warstwą masę makową. Piec około 40 min. Przed końcem pieczenia wyłożyć na mak pianę z białek ubitą z cukrem (cukier dodać, gdy piana będzie już sztywna) i zapiec.
ciekawski_stan