Żeberka duszone z cebulą
Składniki na 12 porcji:
1,5 kg żeberek
30 dag cebuli
pół szklanki kwaśnej śmietany 22-proc.
3 łyżki przyprawy Ziarenka Smaku WINIARY
2 szklanki Bulionu grzybowego z kostki WINIARY
łyżka mąki
2 liście laurowe
pieprz ziarnisty
Mięso umyj, osusz i podziel na porcje, po czym obsmaż na gorącej patelni. Cebulę obierz, umyj i posiekaj. Żeberka układaj warstwami, przesypując je cebulą. Dodaj liście laurowe, pieprz i przyprawę Ziarenka Smaku.
Następnie wlej gorący bulion i - jeśli okaże się to konieczne - wrzącą wodę w takiej ilości, aby pokryła mięso. Uduś żeberka na małym ogniu do miękkości.
Pod koniec dodaj śmietanę wymieszaną z mąką i zagotuj. Podaj z kopytkami i surówką.
onzdzichu