Koszyczki
ciasto: * 5 żółtek * 20 dag masła * 30 dag mąki * 1 łyżka kwaśnej śmietanynadzienie: * 5 białek * 15 dag cukru pudru * 20 dag mielonych orzechów włoskich (można zastąpić makiem) * 1 łyżka cukru waniliowego * cukier puder do dekoracjiMa stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i wysiekać. Zrobić dołeczek, dodać żółtka i śmietanę. Zarobić ciasto. Gdy jest już gładkie, uformować 30 kulek wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na deseczce i włożyć do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu wyjąć i zostawić na 15-20 minut, by zmiękły.Każdą kulkę rozgnieść lekko dłonią i rozwałkować (placuszki powinny być cieniutkie jak ciasto filo). Białka ubić na sztywno. Utrwalić cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Orzechy włoskie zemleć i dodać do piany. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, aby piana nie opadła. Na każdy krążek nałożyć nadzienie orzechowe. Brzegi zlepić ze sobą - tak, by otrzymać „sakiewkę”.Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (20-25 minut). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
asia22021