Koszyczki.doc

(21 KB) Pobierz

 

Koszyczki


ciasto:

    * 5 żółtek
    * 20 dag masła
    * 30 dag mąki
    * 1 łyżka kwaśnej śmietany

nadzienie:

    * 5 białek
    * 15 dag cukru pudru
    * 20 dag mielonych orzechów włoskich (można zastąpić makiem)
    * 1 łyżka cukru waniliowego
    * cukier puder do dekoracji

Ma stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i wysiekać. Zrobić dołeczek, dodać żółtka i śmietanę. Zarobić ciasto. Gdy jest już gładkie, uformować 30 kulek wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na deseczce i włożyć do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu wyjąć i zostawić na 15-20 minut, by zmiękły.

Każdą kulkę rozgnieść lekko dłonią i rozwałkować (placuszki powinny być cieniutkie jak ciasto filo). Białka ubić na sztywno. Utrwalić cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Orzechy włoskie zemleć i dodać do piany. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, aby piana nie opadła. Na każdy krążek nałożyć nadzienie orzechowe. Brzegi zlepić ze sobą - tak, by otrzymać „sakiewkę”.

Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (20-25 minut). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin