Placek krucho-drożdżowy z jabłkami * 4 dag drożdży * 2 łyżki cukru * 30 dag mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 kostka masła * 4 jajka * 1 szklanka cukru * 1 łyżka cukru waniliowego * 1 ½ kg jabłek (najlepiej szare renety) * 1 łyżeczka cynamonuDrożdże wymieszać z cukrem. Odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysiekać z masłem, dodać żółtka. Następnie dodać drożdże z cukrem. Wyrobić ciasto. Rozwałkować, wyłożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia (np. do piekarnika).Jabłka obrać, pokroić na kawałki, pozbawić gniazd nasiennych, przyprawić cynamonem i rozprażyć na patelni. Wyłożyć na ciasto. Na jabłka dać pianę ubitą z białek i cukru oraz cukru waniliowego. Upiec na złoty kolor.W sezonie zamiast jabłek można dać wiśnie lub borówki
asia22021