Placek krucho.doc

(21 KB) Pobierz
Placek krucho-drożdżowy z jabłkami

Placek krucho-drożdżowy z jabłkami

    * 4 dag drożdży
    * 2 łyżki cukru
    * 30 dag mąki
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 1 kostka masła
    * 4 jajka
    * 1 szklanka cukru
    * 1 łyżka cukru waniliowego
    * 1 ½ kg jabłek (najlepiej szare renety)
    * 1 łyżeczka cynamonu

Drożdże wymieszać z cukrem. Odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysiekać z masłem, dodać żółtka. Następnie dodać drożdże z cukrem. Wyrobić ciasto. Rozwałkować, wyłożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia (np. do piekarnika).

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, pozbawić gniazd nasiennych, przyprawić cynamonem i rozprażyć na patelni. Wyłożyć na ciasto. Na jabłka dać pianę ubitą z białek i cukru oraz cukru waniliowego. Upiec na złoty kolor.

W sezonie zamiast jabłek można dać wiśnie lub borówki

Zgłoś jeśli naruszono regulamin