białkowa.pdf

(33 KB) Pobierz
376743151 UNPDF
Fitnessclub.pl - odchudzanie,æwiczenia,fitness,wellness,diety
Dieta Białkowa
Zbudowana jest z syc±cych ¶niadañ, miêsnych obiadów i nabiałowych kolacji. Nie brakuje w niej te¿
owoców, surówek warzywnych i sałatek. Mimo takiej obfito¶ci jedzenia, odchudzanie powinno daæ efekty.
Codzienny jadłospis powinien składaæ siê z 4 posiłków.
Zbudowana jest z syc±cych ¶niadañ, miêsnych obiadów i nabiałowych kolacji. Nie brakuje w niej te¿
owoców, surówek warzywnych i sałatek. Mimo takiej obfito¶ci jedzenia, odchudzanie powinno daæ efekty.
Codzienny jadłospis powinien składaæ siê z 4 posiłków. Nie mo¿e w nim zabrakn±æ chudego miêsa,
wêdlin, jajek, serów i innych wyrobów mlecznych, które dostarczaj± organizmowi du¿ej dawki białka.W
okresie przewidzianym na utrwalenie osi±gniêtej wagi, w daniach obiadowych dodatkowo pojawi± siê
kasza, ry¿, makaron i ziemniaki. Ka¿dy dzieñ powinno zacz±æ siê od herbatki ziołowej, a miêdzy posiłkami
wypijaæ 2 litry nie gazowanej wody mineralnej. Raz w tygodniu mo¿na sobie pozwoliæ na miły deser, na
przykład mał± salaterkê budyniu.
Przykład - dieta białkowa:
Poniedziałek:
¦niadanie: napar z kopru włoskiego, szklanka mleka 2% tł., 3 grzanki z 3 plasterkami polêdwicy
Drugie ¶niadanie: 150 g jogurtu naturalnego, jabłko
Obiad: udko kurczaka z ro¿na bez skóry (150 g), jarzynka z 2 czubatych ły¿ek marchewki z groszkiem i
ły¿eczk± oleju
Kolacja: 2 jajka sadzone, na odrobinie oleju, 2 szklanki fasolki szparagowej
Wtorek:
¦niadanie: napar z any¿ku, szklanka ma¶lanki, 3 suchary z 3 plasterkami szynki z indyka
Drugie ¶niadanie: szklanka kefiru, grejpfrut
Obiad: 200 g pieczonego w folii dorsza, 150 g gotowanych brokułów, pokrojona w kostkê papryka
skropiona cytryn±
Kolacja: omlet z 2 jaj z 2 plasterkami sera ¿ółtego, 4 li¶cie sałaty z ły¿k± oliwy z oliwek
¦roda:
¦niadanie: herbata z malwy, szklanka kefiru, 2 kromki chleba razowego, jajko na twardo, pomidor
Drugie ¶niadanie: 50 g serka homogenizowanego, 2 pomarañcze
Obiad: 200 g pieczonej piersi indyka, buraczki gotowane bez zasma¿ki, doprawione cytryn±
Kolacja: 50 g serka wiejskiego light z 2 ły¿kami szczypiorku i du¿ym pomidorem
Czwartek:
¦niadanie: napar z pokrzywy, szklanka kefiru, 2 kromki chleba graham z 2 plasterkami sera ¿ółtego
Drugie ¶niadanie: 150 ml jogurtu naturalnego, gruszka
Obiad: 150 g w±tróbki drobiowej usma¿onej z cebul± na odrobinie oleju, kiszony ogórek, pieczone jabłko
Kolacja: 100 g upieczonej piersi kurczaka, kabaczek lub cukinia z rusztu
Pi±tek:
¦niadanie: napar z łopianu, kawa z mlekiem 2% tł., 2 kromki pumpernikla z 2 plasterkami szynki
http://www.fitnessclub.pl
Kreator PDF
Utworzono 10 April, 2010, 21:45
376743151.001.png
 
Fitnessclub.pl - odchudzanie,æwiczenia,fitness,wellness,diety
drobiowej
Drugie ¶niadanie: 75 g serka wiejskiego z truskawkami
Obiad: 150 g schabu wieprzowego pieczonego z 2 ¶liwkami, surówka z 2 porów i pomidora
Kolacja: 150 g pieczonego pstr±ga, surówka ze 100 g kapusty kiszonej i jabłka
Sobota:
¦niadanie: napar z pokrzywy, szklanka kefiru, 2 kromki chleba z 2 plasterkami sera białego chudego i
1/4 wêdzonej makreli
Drugie ¶niadanie: 50 g serka waniliowego homogenizowanego, 2 mandarynki i kiwi
Obiad: 200 g pieczonej piersi kurczaka, 100 g słodkiej kapusty
Kolacja: 2 parówki drobiowe, 2 cykorie z ły¿eczk± oliwy
Niedziela:
¦niadanie: napar z malwy, szklanka mleka 2% tł., grahamka z 2 plasterkami ¿ółtego sera i li¶ciem sałaty
Drugie ¶niadanie: 150 g kefiru l, jabłko
Obiad: 100 g gotowanej piersi z indyka, szklanka szpinaku z ły¿eczk± margaryny, pokrojony pomidor z
cebul±
Kolacja: 200 g pieczonego pstr±ga, 150 g surówki z selera i ły¿ki chrzanu.
Utrzymanie wagi - 1600 kcal dziennie
Przez nastêpne dwa tygodnie mo¿na je¶æ trochê wiêcej. Dania zostały uzupełnione dodatkowymi
produktami, a kolacjê mo¿na wybraæ spo¶ród 3 wersji:
¦niadania: jedna kromka chleba razowego wiêcej
Drugie ¶niadania: 1,5 raza wiêcej ¶wie¿ych owoców
Obiady: 3 razy w tygodniu 1,5 raza wiêcej surowych warzyw, 2 razy w tygodniu dodatkowo 3/4 szklanki
ugotowanego razowego makaronu albo pół szklanki gotowanego br±zowego, a najlepiej dzikiego ry¿u, 2
razy w tygodniu pół szklanki gotowanej kaszy gryczanej lub puree z ugotowanych suchych str±czkowych
warzyw, np. grochu, fasoli czy soczewicy
Kolacje: dania do wyboru: 80-100 g chudego miêsa z rusztu, np. pier¶ z indyka lub kurczaka, z bułk±
grahamk± i warzywami; 150 g chudej ryby podawanej z 200 g gotowanych warzyw i zupa warzywna,
zabielana mlekiem z kromk± razowego chleba; 2 kromki razowego pieczywa z 2 jajkami na twardo i
surówk± z 2 pomidorów i cebuli sylwester.
FitnessClub.pl
http://www.fitnessclub.pl
Kreator PDF
Utworzono 10 April, 2010, 21:45
376743151.002.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin