Metoda Roetzera Metoda objawowo-termiczna R�tzera Stosowane oznaczenia Odczucia w pochwie � wskazuj�ce na okres niep�odny susucho nic nie widz�, nic nie czuj� Odczucia w pochwie � �wiadcz�ce o pocz�tku okresu p�odnego wlwilgotno (odczucie w pochwie) m�mokro, �lisko �luz typu nieprzenikliwego S bbia�awy, zwykle g�sty, kleisty S ���ty, zwykle grudkowaty S��tawy S krjak krem S klkleisty S grgrudkowaty S mm�tny sta�a wydzielina �luz typu przenikliwego S Bjjak surowe bia�ko jaja S szkszklisty S p�p�ynny Szczyt objawu �luzu ostatni dzie� �luzu przenikliwego Dzie� szczytu objawu �luzu jest to ostatni dzie� �luzu typu przenikliwego. Pomiar temperatury Temperatur� nale�y mierzy� zaraz po przebudzeniu (przed wykonaniem jakiejkolwiek czynno�ci!) w pochwie (5 min.), w odbytnicy (5 min.) lub w ustach (8 min.) (nie pod pach�!) termometrem rt�ciowym (nie elektronicznym!) Pomiar mo�e by� zani�ony je�eli trwa� zbyt kr�tko. Temperatura mo�e by� zawy�ona, je�li kobieta mierzy�a temperatur� nie zaraz po przebudzeniu spa�a bardzo d�ugo (np. do 10 rano) spa�a bardzo kr�tko (np. tylko 3 godziny) posz�a spa� p�no wieczorem pi�a alkohol jest chora wyjecha�a do obszaru o znacznie cieplejszym klimacie (wczasy w tropikach) byla nara�ona na silny stres Wszystkie czynniki tego typu, mog�ce zaburzy� obserwacje nale�y zaznacza� na wykresie. Notujemy r�wnie� spos�b oraz godzin� pomiaru. Dlaczego do pomiaru temperatury nale�y stosowa� termometr rt�ciowy a nie elektroniczny? Dost�pne na rynku termometry elektroniczne s� projektowane tak, by mo�liwie szybko zmierzy� temperatur� z dok�adno�ci� rz�du 0,2�C. Dok�adno�� ta jest odpowiednia do diagnostyki chor�b, nie jest jednak wystarczaj�ca do metod naturalnych, gdzie potrzebujemy dok�adno�ci 0,05�C do 0,1�C. Ma�a pojemno�� cieplna termometr�w elektronicznych i algorytm sygnalizuj�cy koniec pomiaru powoduj�, �e pomiar jest czu�y na lokalne fluktuacje, co dodatkowo poszerza rozrzut otrzymanych wynik�w. Tak�e dost�pne na rynku termometry rejestruj�ce promieniowanie podczerwone b�ony b�benkowej ucha nie s� wystarczaj�co dok�adne. Sprawd�my sami: zmierzmy temperatur� danym termometrem kilka razy pod rz�d. Zanotujmy rozrzut otrzymanych wynik�w. Je�li chcemy ten termometr u�ywa� do metod naturalnych, rozrzut nie powinien przekracza� 0,1�C. Metoda objawowo-termiczna R�tzera Okre�lamy szczyt objawu �luzu. Znajdujemy 3 dni temperatury wy�szej, po dniu szczytu objawu �luzu, poprzedzone 6 dniami temperatury ni�szej. Trzeci pomiar temperatury wy�szej musi przewy�sza� najwy�szy z 6-ciu pomiar�w ni�szych o conajmniej 0,2�C Je�eli powy�sze warunki s� spe�nione, wiecz�r 3-go dnia temperatury wy�szej uznajemy za niep�odny. Interpretacja wykresu Dla u�atwienia interpretacji cyklu stosujemy znaki graficzne: oznaczamy szczyt objawu �luzu obrysowujemy k�kiem pierwsz� wy�sz� temperatur� po objawie szczytu, kt�ra jest wy�sza od 6-ciu ni�szych temperatur poprzedzaj�cych numerujemy wstecznie 6 ni�szych temperatur kre�limy lini� przez najwy�szy punkt z 6-ciu ni�szych temperatur - lini� t� b�dziemy nazywa� lini� podstawow� oznaczamy dalsze temperatury wy�sze je�eli 3-cia z nich jest wy�sza o 0,2�C od linii podstawowej, wiecz�r tego dnia przyjmujemy jako pocz�tek okresu niep�odno�ci Typowy przyk�ad W powy�szym cyklu szczyt objawu �luzu zaznaczamy 13-go dnia. Lini� podstawow� wykre�lamy na poziomie 36,8�C. Temperatury dnia 14, 15 i 16 s� wy�sze od linii podstawowej, nast�puj� po szczycie objawu �luzu i trzecia z nich osi�gn�a wymagan� wysoko�� tzn. jest o 0,2�C wy�sza ni� poziom linii podstawowej, wi�c mo�emy stwierdzi�, �e wieczorem 16-go dnia rozpoczyna si� okres niep�odny. MW 1999
bebe56