Sałatka Ali.pdf

(54 KB) Pobierz
36429574 UNPDF
Sałatka Ali
Składniki
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko, 4 jaja na twardo, po 15
dag ogórków konserwowych i cebuli, po 2 łyżki posiekanej natki
pietruszki i szczypiorku, duże kwaskowe jabłko, 4 ząbki czosnku,
pół szklanki majonezu, 3-4 łyżki gęstej śmietany, łyżka
musztardy, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny, zielenina do
dekoracji
Sposób przyrządzania
Czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z majonezem, śmietaną i musztardą. Trzy jaja,
ogórki i cebulę pokroić w drobniutką kostkę. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych
oczkach. Ryż wymieszać z jajami, ogórkami, cebulą, jabłkiem i posiekaną zieleniną,
doprawić do smaku sokiem z cytryny i przyprawami, połączyć z 2/3 sosu. Wyłożyć na
salaterkę, polać resztą sosu, udekorować cząstkami jaja i zieleniną. Sałatka będzie
wyglądała efektowniej, jeśli ozdobimy ją konserwowym ogórkiem, cebulą, kolorową
papryką lub innymi warzywami.
 
36429574.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin