Ragout cielęce.rtf

(6 KB) Pobierz
Ragout cielêce

Ragout cielęce

 

Składniki na 4 porcje:

60 dag mięsa cielęcego bez kości

lub piersi kurczaka albo indyka

marchewka (10 dag)

pietruszka (5 dag)

po 5 dag selera i białej części pora

po 10 dag kapusty włoskiej i pieczarek

4 łki zielonego groszku

po 1,5 łki masła i koncentratu pomidorowego

liść laurowy

pół łeczki kminku

 

l

 

Mięso umyj i pokrój w dość grube paski. Po oczyszczeniu i umyciu marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzyj na tarce do jarzyn, kapustę i por potnij w paski, a pieczarki w plasterki. Mięso, warzywa  oraz pieczarki podsmaż na rozgrzanym maśle, cały czas mieszając. Dodaj liść laurowy, wlej 3/4 szklanki wody i poduś na małym  ogniu, nadal mieszając. Po 40 minutach posól, dodaj groszek oraz koncentrat pomidorowy wymieszany z 2-3 łkami wody i w dalszym ciągu duś przez około 15 minut. Na 5 minut przed podaniem wyjmij liść laurowy, dodaj kminek i -  jeśli zachodzi taka konieczność - dosól.

 

Podawaj z makaronem (drobnymi kolankami lub muszelkami).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin