Nadziewany mostek cielęcy.rtf

(7 KB) Pobierz
Nadziewany mostek cielêcy

Nadziewany mostek cielęcy

 

Składniki na 6 porcji:

1 kg mostka cielęcego bez kości

2 marchewki

kawałek selera

cebula

pół litra gorącego Rosołu warzywnego WINIARY (1 kostka)

4 łki oleju

4 łki śmietany

nadzienie:

40 dag mielonego mięsa

2 jaja

duża cebula

czerstwa bułka

1/4 l mleka

biały pieprz

l

 

Buł namocz w mleku. Obraną cebulę pokrój w kostkę. Mięso wyrób z jajami, cebulą, odciśnię buł, a także solą i pieprzem.

 

Mostek cielęcy dopraw do smaku solą i pieprzem, natnij kieszeń, napełnij farszem, zaszyj mocną nitką.

 

Teraz przygotuj piekarnik, rozgrzewając do temperatury 220°C. Olej rozgrzej w brytfannie, obsmaż na nim mięso, następnie wstaw do piekarnika i piecz 90 minut.

 

Marchewkę, seler i cebulę obierz, marchewkę i seler pokrój w drobne kawałki, cebulę na ósemki. Po 30 minutach pieczenia warzywa ułóż wokół mięsa, teraz zmniejsz temperaturę do 200°C. Piecz, od czasu do czasu polewając gorącym rosołem.

 

Mięso wyjmij i pokrój w grube plastry. Powstały podczas pieczenia sos rozprowadź gorącym rosołem, miękkie warzywa przetrzyj przez sito i rozmieszaj ze śmietaną (nie gotuj).

 

Sos podawaj osobno w sosjerce.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin