Desery
1. Śnieg jabłkowy.
Utrzeć 2-3 jabłka, dodać l łyżkę miodu, rozpuszczonego w l łyżce
wody. Wszystko dokładnie wymieszać. Oddzielnie ubić 2 białka, dodając powoli sok z cytryny. Wszystko wymieszać i ubić. Na koniec można udekorować deser brzoskwiniami z puszki, gruszkami, mrożonymi truskawkami lub świeżymi malinami, porzeczkami,
poziomkami (jak najwięcej fantazji!).
2. Jabłkowa pajęczyna.
Ubić oddzielnie 2 żółtka i 2 białka. Połączyć je razem i jeszcze
raz ubić. W dwóch łyżkach ciepłej wody rozpuścić l łyżkę miodu. Utrzeć 3 słodkie jabłka, dodać do nich 2 łyżeczki soku z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać i znowu ubić. Udekorować świeżymi owocami (np. jagodami), kawałkami pomarańczy, grejpfrutów.
3. Miodowe placuszki.
30 g soku z cytryny z połączyć 60 g mielonych orzechów włoskich lub ziemnych. Odstawić na 1/2 godziny. Następnie dodać 2 łyżki miodu i 60 g zmielonych ziaren ryżu. Wszystko wymieszać, uformować placuszki. Z wierzchu posypać zmielonymi na proszek podsmażonymi na patelni ziarnami słonecznika.
4. Krem cytrusowy.
Oczyścić pomarańcze z pestek, pokroić, zmiksować. Wymieszać
z l łyżeczką miodu i 150 g tłustego twarogu. Oddzielnie ubić białko z 1/2 łyżeczki cukru i żółtko z 1/2 łyżeczki cukru. Wszystko wymieszać i jeszcze raz ubić. Udekorować winogronem lub brzoskwiniami z puszki.
JA-JESTEM