Desery.rtf

(35 KB) Pobierz

Desery

 

1. Śnieg jabłkowy.

Utrzeć 2-3 jabłka, dodać l łyżkę miodu, rozpuszczonego w l łyżce

wody. Wszystko dokładnie wymieszać. Oddzielnie ubić 2 białka, dodając powoli sok z cytryny. Wszystko wymieszać i ubić. Na koniec można udekorować deser brzoskwiniami z puszki, gruszkami, mrożonymi truskawkami lub świeżymi malinami, porzeczkami,

poziomkami (jak najwięcej fantazji!).

 

2. Jabłkowa pajęczyna.

Ubić oddzielnie 2 żółtka i 2 białka. Połączyć je razem i jeszcze

raz ubić. W dwóch łyżkach ciepłej wody rozpuścić l łyżkę miodu. Utrzeć 3 słodkie jabłka, dodać do nich 2 łyżeczki soku z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać i znowu ubić. Udekorować świeżymi owocami (np. jagodami), kawałkami pomarańczy, grejpfrutów.

 

3. Miodowe placuszki.

30 g soku z cytryny z połączyć 60 g mielonych orzechów włoskich lub ziemnych. Odstawić na 1/2 godziny. Następnie dodać 2 łyżki miodu i 60 g zmielonych ziaren ryżu. Wszystko wymieszać, uformować placuszki. Z wierzchu posypać zmielonymi na proszek podsmażonymi na patelni ziarnami słonecznika.

 

4. Krem cytrusowy.

Oczyścić pomarańcze z pestek, pokroić, zmiksować. Wymieszać

z l łyżeczką miodu i 150 g tłustego twarogu. Oddzielnie ubić białko z 1/2 łyżeczki cukru i żółtko z 1/2 łyżeczki cukru. Wszystko wymieszać i jeszcze raz ubić. Udekorować winogronem lub brzoskwiniami z puszki.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin