Super Size Me [DVDRip][2004][Eng][BugzBunny].txt

(77 KB) Pobierz
0:00:00:www.napiprojekt.pl - nowa jako�� napis�w.|Napisy zosta�y specjalnie dopasowane do Twojej wersji filmu.
0:00:14:movie info: XVID  498x280 29.97fps 713.7 MB
0:00:02:/Pizza Hut, Pizza Hut.
0:00:01:/Kentucky Fried Chicken i Pizza Hut.
0:00:03:/Pizza Hut, Pizza Hut|/Kentucky Fried Chicken i Pizza Hut.
0:00:09:/McDonald�s, McDonald�s|/Kentucky Fried Chicken i Pizza Hut.
0:00:14:/McDonald�s, McDonald�s|/Kentucky Fried Chicken i Pizza Hut.
0:00:18:/Uwielbiam jedzenie,|/uwielbiam jedzenie.
0:00:21:/Kentucky Fried Chicken i Pizza Hut.
0:00:23:/Ty te� uwielbiasz jedzenie.|/Ty te� uwielbiasz jedzenie.
0:00:25:/Kentucky Fried Chicken i Pizza Hut.
0:00:27:"Dbaj o klienta, a interes| sam o siebie zadba" - Ray Kroc
0:00:44:W Ameryce wszystko jest wi�ksze.
0:00:46:Mamy najwi�ksze samochody,| najwi�ksze domy,
0:00:49:najwi�ksze firmy,| najwi�ksze jedzenie,
0:00:52:a do tego, najwi�kszych ludzi.
0:00:55:Amerykanie stali si�| najgrubszym narodem �wiata.
0:00:59:Moje gratulacje.
0:01:00:Problemy z nadwag� lub oty�o�ci�| ma prawie 100 milion�w Amerykan�w.
0:01:04:To ponad 60% doros�ej populacji kraju.
0:01:08:Od 1980 roku liczba obywateli| z nadwag� i oty�ych podwoi�a si�.
0:01:13:Liczba dzieci z nadwag� wzros�a| dwukrotnie, a nastolatk�w trzykrotnie.
0:01:17:Najgrubszym stanem| Ameryki jest Missisipi...
0:01:20:...gdzie co czwarta osoba jest oty�a.
0:01:23:Ja dorasta�em w Zachodniej Wirginii,| kt�ra obecnie zajmuje drugie miejsce.
0:01:27:Kiedy by�em ma�y| mama codziennie gotowa�a obiad.
0:01:31:Pami�tam j� prawie| wy��cznie w kuchni.
0:01:34:Nigdy nie jedli�my na mie�cie,| opr�cz kilku wyj�tkowych sytuacji.
0:01:38:Dzi� rodziny ca�y czas| jedz� poza domem.
0:01:41:P�ac� za to nie tylko got�wk�...
0:01:43:...ale i obwodem pasa.
0:01:46:W Ameryce oty�o�� jest obecnie| drug� po paleniu przyczyn� zgon�w,
0:01:49:kt�rych mo�na by unikn��.
0:01:50:Rocznie ponad trzysta tysi�cy os�b| umiera na zwi�zane z ni� choroby.
0:01:55:W roku 2002 kilkoro Amerykan�w mia�o| ju� po dziurki w nosie swej oty�o�ci.
0:01:59:Zrobili wi�c co�,| w czym jeste�my najlepsi...
0:02:01:...pozwali drani.
0:02:03:Win� za swoje choroby i oty�o��| obarczyli w�a�cicieli fast food'�w.
0:02:07:Pozew zosta� z�o�ony w Nowym Jorku| w imieniu dw�ch nastolatek.
0:02:11:14-latki o wzro�cie 145 cm| i wadze 77 kg.
0:02:16:I 19-latki o wzro�cie 165 cm| i wadze 122 kg.
0:02:22:Co� niewyobra�alnego| sta�o si� faktem.
0:02:24:Ludzie zacz�li pozywa� "z�ote �uki"| za sprzeda� jedzenia,
0:02:28:o kt�rym wi�kszo�� z nas| i tak wie, �e jest niezdrowe.
0:02:31:Ka�dego dnia co czwarty Amerykanin| odwiedza restauracj� fast food.
0:02:37:Apetyt na fast food'y| dotyczy nie tylko Ameryki.
0:02:39:Ma zasi�g globalny.| "Europejczycy tyj� od fast-food'�w"/
0:02:42:Sam McDonald's ma ponad| trzydzie�ci tysi�cy restauracji
0:02:45:w ponad stu krajach| na sze�ciu kontynentach.
0:02:47:Ka�dego dnia na �wiecie je| w nich ponad 46 milion�w ludzi.
0:02:51:To wi�cej ni� ca�a| populacja Hiszpanii.
0:02:55:Tylko w Stanach Zjednoczonych McDonald's| opanowa� 43% rynku fast food'�w.
0:03:00:Jest wsz�dzie.
0:03:01:Supermarkety, lotniska,| zajazdy, stacje benzynowe,
0:03:04:stacje kolejowe, centra handlowe,| domy towarowe, lunaparki,
0:03:07:nawet szpitale!
0:03:09:Zgadza si�, szpitale...
0:03:12:Przynajmniej nie masz| daleko do kostnicy.
0:03:15:Prawnicy McDonald'a nazwali| te pozwy "marnymi".
0:03:17:O�wiadczyli, �e zagro�enie zwi�zane| z tymi potrawami jest og�lnie znane
0:03:20:i �e dzieci nie mog� udowodni�,| �e g��wn� przyczyn� ich k�opot�w
0:03:23:by�a McDieta.
0:03:26:S�dzia uzna�, �e je�eli| prawnicy dziewczynek udowodni�,
0:03:29:�e McDonald's nak�ania� ludzi do| spo�ywania wszystkich posi�k�w
0:03:32:w swoich restauracjach| i �e jest to bardzo niebezpieczne
0:03:37:mog� z�o�y� skarg� o odszkodowanie.
0:03:40:Czy za t� epidemi� powinni�my| wini� jedynie sieci fast food'�w?
0:03:43:Gdzie ko�czy si� odpowiedzialno��| cz�owieka, a zaczyna korporacji?
0:03:48:Czy to jedzenie jest| naprawd� a� tak gro�ne?
0:03:51:Co by si� sta�o, gdybym przez 30 dni| �ywi� si� wy��cznie w McDonald's?
0:03:55:Czy oka�e si� to| �cie�k� ku oty�o�ci?
0:03:58:Czy b�dzie "bardzo niebezpieczne"?
0:04:02:Dowiedzmy si�. Jestem gotowy.
0:04:04:"Super size me" - Mega Ja!
0:04:30:SUPER SIZE ME
0:05:05:Wiedzia�em, �e takie przedsi�wzi�cie| wymaga sta�ej kontroli stanu zdrowia.
0:05:09:Poprosi�em wi�c o pomoc| nie jednego lecz trzech lekarzy.
0:05:12:Kardiologa, gastroenterologa| i lekarza rodzinnego.
0:05:18:- Dobrze si� pan czuje?| - Tak.
0:05:20:Czuje si� pan wyczerpany, traci na| wadze, ma zaburzenia wzroku?
0:05:24:�adnej gor�czki, b�lu ucha, kaszlu,| zadyszki, b�lu w klatce piersiowej?
0:05:29:Nudno�ci, wymioty, zgaga?
0:05:30:- �adnych hospitalizacji?| - Nie.
0:05:33:- Bierze pan jakie� leki?| - Nie, tylko witaminy.
0:05:36:- Jakie� alergie pokarmowe?| - Nie.
0:05:39:Czy w rodzinie wyst�powa�y choroby serca,| cukrzyca, nadci�nienie, nowotwory?
0:05:44:Dziadkowie przechodzili| operacje kardiochirurgiczne.
0:05:47:- Jeden z pana dziadk�w nie �yje?| - Tak.
0:05:50:Dobre geny to podstawa.
0:05:52:- Pije pan alkohol?| - Obecnie, nie.
0:05:54:- Pali pan?| - Ju� nie.
0:05:57:- Narkotyki?| - Od dawna nie.
0:06:00:- Czy jest pan aktywny seksualnie?| - Tak.
0:06:03:- Dziewczyna?| - Tak.
0:06:04:Czy chcia�by mi pan| powiedzie� o czym� jeszcze?
0:06:07:Chyba nie.
0:06:09:Pacjent rozpoczyna miesi�czn� diet�| opart� na produktach McDonald�s.
0:06:19:Bardzo dobrze.
0:06:21:Mo�e pan mie� syndrom| bia�ego fartucha.
0:06:24:Ci�nienie 140 na 95.
0:06:26:130 na 105.
0:06:29:- 120 na 80.| - Naprawd�?
0:06:31:Tamci mnie stresuj�.
0:06:33:Jest pan bardziej odpr�ony.| Staram si� tak wp�ywa� na pacjent�w.
0:06:36:Prosz� prze�kn��.
0:06:38:Odruchy prawid�owe.| Teraz do ty�u... w normie.
0:06:42:Prosz� powiedzie� "A".
0:06:44:- Tutaj wszystko w porz�dku.| - To dobrze.
0:06:47:Ominiemy badanie przez odbyt.
0:06:49:Zrobimy badanie per rectum.
0:06:53:Chcia�bym dosi�gn�� g��biej.
0:06:55:Lubi�, kiedy pan| doktor jest g��boko.
0:06:58:Na dole pobior� panu krew.
0:07:01:Kazali�my panu przyj�� na czczo,| �eby pozna� poziom cholesterolu
0:07:05:i glukozy w tym stanie.
0:07:07:Po zjedzeniu na przyk�ad bekonu| i sera mia�by pan wysoki cholesterol.
0:07:11:Po soku pomara�czowym| podskoczy�aby glukoza.
0:07:14:Trzy z g�owy.
0:07:15:Ma pan �wietne wyniki.
0:07:17:Cholesterol ca�kowity tylko 168.
0:07:20:To mniej ni� 200, wspaniale.
0:07:23:Morfologia w normie,| podobnie st�enie �elaza.
0:07:27:Nie ma pan objaw�w cukrzycy,| poziom glukozy na czczo jest niski.
0:07:30:Sprawdzili�my te� elektrolity,| funkcje nerek i w�troby.
0:07:37:Wszystkie wyniki by�y idealne.
0:07:38:Poziom trigliceryd�w,| kt�re s� g��wnym sk�adnikiem t�uszczu
0:07:41:i pochodz� ze spo�ywanych| t�uszcz�w wynosi 43, to niewiele.
0:07:47:A to dobrze.
0:07:48:- Jest pan zdr�w jak ryba.| - Super.
0:07:53:Wyniki s� idealne.
0:07:55:Zaczyna pan zdrowiute�ki.
0:07:57:W najgorszym wypadku wzro�nie| panu poziom trigliceryd�w
0:08:01:i cholesterolu. Je�li w rodzinie| wyst�powa�y choroby serca
0:08:06:lub jest pan na nie podatny,| wystawi pan serce na ci�k� pr�b�.
0:08:10:Spodziewam si� wzrostu| poziomu trigliceryd�w.
0:08:14:Teraz ma pan 87 i to| si� pewnie zmieni.
0:08:19:Inne rzeczy raczej nie.
0:08:21:- Nic wi�cej?| - Tak.
0:08:24:Mog� wyst�pi� mniej| istotne dolegliwo�ci.
0:08:26:Jednak cia�o ma| du�� zdolno�� adaptacji.
0:08:29:Nerki poradz� sobie| z wi�ksz� ilo�ci� soli.
0:08:32:W�troba przerobi dodatkow�| porcj� t�uszczu.
0:08:35:Pyta pan, czy przytyje...| raczej tak.
0:08:40:Czy podskoczy panu cholesterol?| Prawdopodobnie tak.
0:08:45:Mo�e si� pan czu� kiepsko.
0:08:50:Prosz� zamawia� same sa�atki.
0:08:53:Uda�em si� te� do modnej| nowojorskiej prywatnej kliniki.
0:08:55:Spotka�em si� tam z dietetyczk�,| kt�ra b�dzie monitorowa�a moj� diet�.
0:08:58:Podaj wzrost i wag�.
0:09:01:Mam 185 cm wzrostu.
0:09:04:Wa�� jakie� 83 kg.
0:09:06:To odpowiednia waga| dla tego wzrostu.
0:09:09:Twoje BMI - wska�nik masy| cia�a jest w normie.
0:09:12:Oznacza to, �e nie masz nadwagi.| Wa�ysz tyle, ile trzeba.
0:09:16:- Mam notowa� wszystko, co jem?| - Prowad� "Dziennik spo�ycia".
0:09:21:Przeci�tnie potrzebujesz| oko�o 2500 kalorii dziennie.
0:09:25:Dlatego powiniene� spo�ywa�| oko�o 80 gram�w t�uszcz�w na dob�.
0:09:31:Nasyconych kwas�w t�uszczowych,| b�d�cych sk�adnikiem t�uszcz�w,
0:09:34:powiniene� spo�ywa� mniej| ni� 25 gram�w dziennie.
0:09:37:Postaraj si� nie przedawkowa�.
0:09:39:- Dobrze.| - Powodzenia, Morgan.
0:09:40:- Dzi�kuj�.| - Dzi�kuj�.
0:09:41:- Cze��.| - Witam, jestem Eric Rowley, fizjolog wysi�ku.
0:09:45:Super.
0:09:45:/Oficjalne wa�enie.
0:09:47:Twoja waga to...
0:09:51:...83,5 kg.
0:09:52:Zbadamy uk�ad kr��enia. Okre�l�| ile tlenu spalaj� twoje mi�nie,
0:09:59:co tak�e okre�la| wydolno�� uk�adu kr��enia.
0:10:04:Dobra robota.
0:10:07:Tym urz�dzeniem zmierzymy procentow�| zawarto�� t�uszcz�w w ciele.
0:10:12:T�uszcze stanowi� 11%| twojej masy. �wietnie.
0:10:15:Zmierzymy rozci�gliwo��. Za| r�kami pochylaj� si� biodra i plecy.
0:10:20:Bardzo dobrze. 38 centymetr�w.
0:10:23:To tradycyjny test na si��| i wytrzyma�o�� mi�ni.
0:10:28:Trzydzie�ci sze��. Nie�le.
0:10:29:W swojej grupie wiekowej| plasujesz si� powy�ej �redniej.
0:10:34:Zaczynasz z niez�ego pu�apu.
0:10:36:Ponad 60% Amerykan�w| w og�le nie �wiczy.
0:10:40:Wi�c przez nast�pne| trzydzie�ci dni post�pi� tak samo.
0:10:42:Jednak nadal b�d� musia� chodzi�.
0:10:44:- Ile Amerykanin przechodzi dziennie?|/By�y redaktor miesi�cznika "Ch�d"
0:10:47:Powiem szacunkowo.| Przypinamy ludziom krokomierze.
0:10:50:�atwo sobie wyobrazi� dwa tysi�ce| krok�w, bo to dystans jednej mili.
0:10:55:Wiemy, �e ludzie pracuj�cy w biurach,
0:10:59:kt�rzy je�d�� do nich samochodami,| a potem korzystaj� z windy,
0:11:02:robi� od 2500 do 3000| krok�w na dob�.
0:11:...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin