Odcinek 1 - Fast Food.doc

(175 KB) Pobierz

Odcinek 1
Premiera czwartek 14 października, godz. 22.00
Fast Food

Uwielbiamy jeść Fast Food, ponieważ jest tani, szybki i szeroko dostępny. Niestety jest też tłusty, pełen pustych kalorii i niezdrowy. Nasze dzieci również uwielbiają hamburgery i pizze, które nie dostarczają im żadnych witamin. Jak można temu zaradzić? Zaszalejmy i zróbmy domowy Fast Food. Olga i Agata pokażą Wam, że może być to  proste, szybkie, a co ważniejsze zdrowe dla was i waszych dzieci.

Dla miłośników orientalnych smaków pierwsza propozycja to kebab. Z mięsem kurczaka, lekko odchudzonym sosem tzatzyki, chlebkiem lavash z pełnoziarnistej mąki, osiągniemy cud dietetyczny. Dzięki słodkiej papryce, chili i kuminowi nasz kebab będzie miał intensywny smak.

Kolejna potrawa to domowy hamburger. Dietetyczny i smaczny! Wykorzystując chude mięso z indyka, ziarnisty twarożek i świeże zioła, uzyskamy efekt, którym nasze dzieci będą zachwycone.

Na koniec, coś dla całej rodziny, królowa Fast Food – pizza. Cienkie ciasto w mąki pełnoziarnistej, pomidory, świeże zioła i serek mozzarella. To bardzo prosty przepis, który możecie robić razem z dziećmi.

W programie również pokażemy dwie domowe porady: jak zrobić zdrowy ketchup i humus.

Spróbujcie, a zachwyci was szybkość przyrządzania, brak pustych kalorii i dużo witamin. Zapraszamy!

KEBAB
http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/kebab.jpg

Farsz mięsny:
podwójna pierś z kurczaka
sok z połowy limonki
1 łyżka oliwy
3 łyżeczki mielonego kuminu
2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chilli
sól i pieprz

Tzatzyki:
1 mały jogurt
1 ząbek czosnku
1 mały ogórek
szczypta mielonego kuminu
sól i pieprz

Lavash:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
ok. 1/8 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka miękkiego masła
sól

Dodatki:
pomidor
chrupiąca sałata
czerwona cebula

Pierś z kurczaka należy pokroić w paski. Włożyć do miski, zalać oliwą, sokiem z limonki, dodać przyprawy, wymieszać i odstawić do marynowania na minimum godzinę. Smażyć 5 minut w małej ilości oliwy, na teflonowej patelni.
Ogórka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na chwilę, aż ogórek puści sok. Następnie należy odcisnąć nadmiar wody. Odciśniętego ogórka  dodać do jogurtu. Wycisnąć czosnek, dodać do masy jogurtowo-ogórkowej. Posolić , popieprzyć i dodać szczyptę kuminu. Wymieszać i odstawić na godzinę.
Mąkę rozrobić z masłem, solą i wodą. Zagnieść ciasto W razie potrzeby dodać jeszcze wody – konsystencją ciasto powinno przypominać ciasto na pierogi. Wyrobione ciasto zostawić by odpoczęło na 20 minut. Następnie ciasto należy podzielić na dwie części i z każdej rozwałkować cienki placek. Podczas wałkowania podsypać mąką, tak by ciasto nie lepiło się do wałka i stolnicy. Gotowe placki smażyć na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni bez tłuszczu. Placki smażą się bardzo szybko. Gdy tylko na ich powierzchni pojawią się bąble, należy je przewrócić  na drugą stronę, smażyć jeszcze chwilę i zdjąć z patelni. Nie należy ich za długo smażyć ponieważ robią się suche i łamliwe.
Na gotowy placek nakładamy sos tzatzyki, chrupiącą sałatę, plaster pomidora i czerwonej cebuli i zawijamy.
Tradycyjny kebab ma 1200 kcal, nasza wersja 600 kcal

HAMBURGERY (4 porcje)
http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/hamburger.jpg

Burger:
250g mielonego udźca z indyka
2 płaskie łyżki twarożku ziarnistego light
2 gałązki tymianku cytrynowego
skórka z połowy cytryny
½  łyżeczki musztardy
sól i pieprz

Dodatki:
kilka listków chrupiącej sałaty
kiełki
pomidor
2 bułki pełnoziarniste
domowy ketchup

Twarożek odsączyć z nadmiaru serwatki, starannie  rozdrobnić widelcem, połączyć z mięsem. Dodać sól, pieprz, listki tymianku, drobno posiekaną skórkę cytrynową, musztardę, wyrobić masę. Uformować 4 płaskie kotleciki i smażyć na patelni teflonowej na niedużym gazie. Podawać z bułką pełnoziarnistą, domowym ketchupem, pomidorem, kiełkami i chrupiąca sałatą.
Tradycyjny hamburger ma 350 kcal, nasza wersja 225 kcal

PIZZA
http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/pizza.jpg

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
5 g drożdży
ok. 1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
sól

Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów pelati
1 ząbek czosnku
1 pęczek bazylii razem z łodygami
garść oregano
sól i pieprz
szczypta cukru

Dodatki:
mozzarella light
ruccola
pomidor

Drożdże rozrobić w ¼ szklanki ciepłej wody i odstawić na chwilę. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, rozrobione drożdże. W razie potrzeby dodać więcej wody. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek, maksymalnie 2-3 minimetry. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (minimum 230*). Na rozgrzaną blachę kładziemy rozwałkowane ciasto, smarujemy je 3 łyżkami sosy pomidorowego, układamy pokrojoną w plastry mozarellę i pomidora. Pieczemy aż się zrumienią brzegi a ser rozpłynie. Po upieczeniu posypujemy ją garścią ruccoli i podajemy.
Tradycyjna pizza ma 2000 kcal, nasza wersja 880 kcal


 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin