Afrodyzjaki.pdf

(111 KB) Pobierz
Afrodyzjaki
Afrodyzjaki
Powszechna opinia głosi, że kto ceni sobie potrawy wyrafinowane, ten ponoć i w łóżku może
zasługiwać na miano konesera.
Casanova zaczynał ponoć dzień od wielkiego półmiska ostryg. Z kolei tajemnicą erotycznych
możliwości Don Juana miał być długo ubijany omlet z dziesięciu jaj, doprawiony
wzmagającymi pożądanie przyprawami ziołowymi i czosnkiem. Ale już starożytni wiązali
zawartość talerza z urokami obcowania we dwoje. Wszak nie od dziś wiadomo, że od stołu do
sypialni jest tylko krok. Kto ceni sobie potrawy wyrafinowane, ten ponoć i w łóżku może
zasługiwać na miano konesera. Jak zatem skomponować rozgrzewający zmysły jadłospis?
Kawior i... bycze jądra
Dobroczynne dla organizmu ludzkiego właściwości smakołyków z morskich głębin i jezior są
udowodnione naukowo. Wierzyć w ich erotyczną moc można lub nie, ale warto wypróbować
menu ze wspomnianymi ostrygami, krewetkami, homarami, ośmiornicami i Mulami. Podobną
sławą cieszą się ryby - zwłaszcza tuńczyk, łosoś, sardynki, pstrąg, czy sandacz. Nie
wspominając już o kawiorze, który ma sławę "erotycznej bomby". Jeśli nie mamy czasu na
szykowanie romantycznej kolacji, zamówmy choć pizzę z owocami morza.
Miłosnych sił i zapału miały dodawać kochankom obu płci także dania z bażanta, kuropatw,
zajęcy, a także z indyka i młodych kurcząt. Wierzono także w szczególną moc zjadanych na
kopy jajek, według niektórych źródeł zwłaszcza przepiórczych. Podobne właściwości
wzmacniające przypisywano podrobom - wątróbce, żołądkom, sercom... Hiszpańscy
kochankowie dodawali sobie wigoru... byczymi jądrami, a węgierscy - nie tylko papryką, ale i
kogucimi grzebieniami.
Ogród rozkoszy
Magiczne wprost właściwości przypisywane są tradycyjnie ziołowym przyprawom -
zwłaszcza bazylii i lubczykowi, ale też kaparom i czosnkowi. Ze słodkości - bakaliom i
miodowi. Warzywa liściaste bez wyjątku, ananasy, brzoskwinie i morele, orzechy - zwłaszcza
włoskie i fistaszki - koniecznie powinny się znaleźć w miłosnym menu. Od wieków zajadano
się zwłaszcza wszystkimi darami natury, których kształty przywodziły skojarzenia z
intymnymi częściami ciała - banany, figi, szparagi, fenkuły, kiełki, korzeń pietruszki, imbiru,
żeń-szenia, seler naciowy. Wiara w erotyczną moc miała swój wyraz w nazwach - bakłażan
nazywano gruszką miłości, jabłko miłości to pomidor, zaś karczochy to we Włoszech
ziemniaki miłości.
Drugie oblicze marchewki
Warto także wiedzieć, że sławę afrodyzjaka już przed wieloma wiekami miała swojska
marchewka. Arabowie szczególnie cenili sobie zjadanie w kłopotach z "tymi sprawami"
marchwi duszonej w mleku. Zaś słynna kochanka Ludwika XV - Madame Pompadour - miała
na nowo rozpalić miłosny żar w królewskim kochanku za pomocą chłopskiej potrawy z
marchwi z dodatkiem ziemniaków, zapieczonych w sosie beszamelowym. Przy Francji
pozostając - erotyczną moc przypisywano także grzybom: zwłaszcza borowikom, smardzom
i... truflom. Talerz tych rzadkich grzybów miał ponoć zajadać "na receptę" Napoleon, kiedy to
wielkiego wodza zaczynały opuszczać miłosne siły.
PRZEPISY
Jajka z tuńczykiem
2 jajka na twardo, tuńczyk sałatkowy w oliwie, kawałek czerwonej cebuli, 1 łyżka majonezu
niskotłuszczowego, biały pieprz.
Jajka gotujemy na twardo, wystudzone przekrawamy wzdłuż w łódeczki. Żółtka wyjmujemy i
ucieramy łyżeczką. Tuńczyka odsączamy z oliwy, mieszamy z majonezem, doprawiamy
pieprzem, łączymy z jajkiem. Cebulkę bardzo drobno kroimy i dodajemy do przygotowanej
masy. Wypełniamy nią jajka i wstawiamy do lodówki.
Łosoś pod warzywami
Filet z łososia, włoszczyzna bez kapusty, cebula, słodka śmietana, odrobina masła, biały
pieprz, przyprawa do ryb, przyprawa warzywna do smaku, bazylia.
Filet nacieramy przyprawami i ziołami i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia
trzeba lekko oprószyć rybę mąką i krótko obsmażyć na oliwie. Warzywa pokroić w cienkie
talarki i gotujemy 5 minut w wodzie z dodatkiem jarzynki w proszku. Na dno naczynia
żaroodpornego wykładamy rybkę i podlewamy sokami z patelni. Kładziemy na nią dobrze
odsączone warzywa i odrobinę masła w wiórkach. Całość zalewamy kubkiem słodkiej
śmietany, rozkłóconej z bazylią i przyprawami do smaku. W gorącym piekarniku rybka
powinna dochodzić ok. 20 min.
Walentynkowe tiramisu
Gotowy krem tiramisu, paczka biszkoptów "języczki", szklanka mocnego naparu z kawy, 25
g likieru amaretto lub np. brandy, kakao granulowane do posypania deseru, cynamon.
Krem przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodając nieco mniej mleka.
Doprawiamy go cynamonem, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Liczbę
biszkoptów dzielimy tak, aby starczyło nam na dwie warstwy. Pierwszą część zanurzamy
szybko w kawie wymieszanej z alkoholem, aby ciastka nie rozmiękły i układamy na dnie
przezroczystej salaterki. Wykładamy część kremu i pokrywamy kolejną warstwą nasączonych
biszkoptów. Ostatnia warstwą będzie pozostały krem. Wyrównujemy go nożem, posypujemy
kakao i odrobiną drobno zmielonej kawy. Podajemy schłodzone.
424456924.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin