Zupa cebulowo-czosnkowa.txt

(2 KB) Pobierz
Zupa cebulowo-czosnkowa

sk�adniki
kilka cebul, najlepiej du�ych, 4 z�bki czosnku, 1 l bulion z kostki roso�owej lub wywar na ros�, 4 �y�ki lub 1 s�oiczka przecieru (koncentratu) pomidorowego, pieprz, s�l, vegeta, 2 �y�eczki oregano,2 �y�eczki papryki s�odkiej i 1 �y�eczka ostrej w proszku, zio�a prowansalskie (wg uznania), 1 �y�eczka cukru, olej, ser ��ty (gouda lub taki, kt�ry dobrze si� topi), grzanki z kromek chleba, kukurydza z puszki (wg uznania).

spos�b przygotowania
Cebule kroj� w pi�rka grubsze, czosnek kroje w kostk�, na rozgrzany olej na patelni wrzucam cebule, sma�� do zeszklenia, nast�pnie dorzucam czosnek i sma�� wszystko kr�ciutko, tak by czosnek si� nie przypali�. Odstawiam. W tym samym czasie przygotowuj� bulion z kostki lub je�li mam to normalny wywar jak na ros�. Do gotuj�cego si� bulionu wrzucam z patelni cebul� z czosnkiem i na ma�ym ogniu razem chwile gotuje (kr�tko, gdy� cebula nie mo�e by� zbyt mi�kka). Nast�pnie odstawiam na chwil�. W tym czasie na ma�ej patelni, na ma�ym ogniu rozgrzewam 2 �y�eczki oleju wrzucam do niego przecier pomidorowy, mieszam szybciutko, sekund� czekam �eby si� skarmelizowa� i dolewam chochelk� wywaru z garnka z cebul�, mieszam, �eby zg�stnia�o, dolewam drug� chochl�, a nast�pnie zdejmuje z ognia, a na palnik k�ad� garnek z zup� i do niego przelewam zawarto�� patelni z przecierem. Dzi�ki karmelizacji przecieru zag�ci on zup�, a nie rozp�ynie si� w zupie i da mocny, pomidorowy smak. Nast�pnie przyprawiam zup� odrobin� soli i veget� (uwa�a� �eby nie przesoli�, bo zar�wno kostka bulionowa jest s�ona, jak i przecier), pieprzem, paprykami, oregano, wg uznania troch� zi� prowansalskich. Ja jeszcze zawsze dla z�amania smaku zupy, by by�a odrobin� kwa�no-slodka dodaje wg uznania 1 �y�eczk� cukru i ewentualnie odrobin� soku z cytryny. Zupa powinna mie� w�a�nie smak slodkwawo-kwa�nawy, nie powinna by� typow� pomidorow�!!! Na koniec wsypuj� 3-4 �y�ki kukurydzy z puszki oraz kawa�ki niedu�e sera ��tego, kt�re powinny si� lekko roztopi� w gor�cej zupie. Zup� mo�na poda� w takiej wersji lub tez dla urozmaicenia w innej: wla� zup� na talerze a najlepiej ma�e miseczki, ale takie, kt�re mo�na w�o�y� do piekarnika lub mikrofal�wki, posypa� ma�ymi grzankami z chleba i przykry� zup� szczelnie plastrami ��tego sera i zapieka� w piekarniku lub w mikrofal�wce a� si� ser roztopi. 

dodatkowe informacje
Niezale�nie od wersji, kt�ra zrobimy zupa jest przepyszna i niecodzienna. I najwa�niejsze, �e mo�na robi� jej r�ne wersje (np. z kawa�kami ugotowanego lub obsma�onego mi�sa wieprzowego lub piersi kurczaka, z czerwon� fasol� z puszki - co� w stylu meksyka�skim bardziej na ostro)� co kto lubi�. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin