Zupa z zeberek wieprzowychPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 3 godz.500 g zeberek wieprzowych,2 zabki czosnku,1,5 lyzki czarnego sosu sojowego,1/2 lyzeczki glutaminianu sodu,1 l wody,2 lyzeczki soli.1. Zeberka umyc, osuszyc i pokroic na kawalki dlugosci 8 cm.2. Zeberka przelozyc do garnka, zalac woda, a nastepnie doprowadzic do wrzenia.3. Nie obrane zabki czosnku, sol, czarny sos sojowy oraz glutaminian sodu dodacdo zeberek. Zmniejszyc ogien, zakryc i gotowac, az zeberka beda miekkie (ok.2-3 godz.).4. Zupe z kawalkami zeberek przelac do duzych talerzy. Osobno podac swiezeczerwone chilli w sosie sojowym.5. Do gotowania mozna dodac takze inne skladniki, na przyklad 5-centymetrowalaske cynamonu, 6 gozdzikow, 1/2 lyzeczki bialego pieprzu, 1/2 lyzeczki kolendry, 1/2 lyzeczki kminku oraz 1/2 lyzeczki kopru. Te skladniki nalezywlozyc do muslinowego woreczka i zawiazac. Przed podaniem woreczek wyjac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 24.
Jacek-Paulina