Leczenie żywieniowe u osób z zaparciami.pdf

(469 KB) Pobierz
Z Rozdz 00
Leczenie ˝ywieniowe
Miros∏aw Jarosz, Jan Dzieniszewski
Podstawowe zalecenia dietetyczne
Leczenie ˝ywieniowe odgrywa bardzo istotnà rol´ w zwalcza-
niu i zapobieganiu zaparciom stolca. Przywrócenie prawid∏o-
wej cz´stoÊci spo˝ywania posi∏ków i stopniowa modyfikacja
diety przynoszà cz´sto bardzo dobre rezultaty. Zmiany po-
winny pójÊç w kierunku zwi´kszenia w diecie w∏ókien roÊlin-
nych, Êwie˝o fermentowanych produktów mlecznych oraz
ograniczenia posi∏ków t∏ustych i s∏odyczy.
Istotnà rol´ w prawid∏owym funkcjonowaniu przewodu
pokarmowego, w tym równie˝ jelita grubego, odgrywa tak˝e
sposób ˝ywienia. Posi∏ki powinno spo˝ywaç si´ regularnie,
o ustalonych porach dnia, co najmniej 3 razy dziennie (lepiej
jednak 4 –5 razy dziennie). Nie powinno rezygnowaç si´ ze
Êniadania, które jest najwa˝niejszym posi∏kiem w ciàgu dnia
(w godzinach rannych nast´puje wzrost czynnoÊci motorycz-
nych i wydzielniczych przewodu pokarmowego). Bardzo do-
brze by∏oby równie˝, gdyby posi∏kiem tym by∏o np. muesli
zmieszane z twarogiem, kefirem lub jogurtem. JeÊç powinno
si´ wolno, bez czytania wówczas prasy czy oglàdania telewizji.
41
402394768.002.png
Nale˝y przywiàzywaç du˝à wag´ do starannego prze˝uwania
pokarmów. Nast´pnie, codziennie powinno si´ przeznaczyç
(po Êniadaniu) troch´ czasu na trawienie defekacyjne i prób´
wypró˝nienia.
Nale˝y podkreÊliç, ˝e ˝ywienie u osób z zaparciami stolca
powinno byç jednak ustalane indywidualnie (najlepiej po
konsultacji z dietetykiem). Jakkolwiek podstawowe zalecenia
sà pewnym drogowskazem w modyfikacji diety, to jednak
przy wyborze produktów ˝ywnoÊciowych nale˝y kierowaç si´
preferencjami ˝ywieniowymi i sytuacjà klinicznà pacjenta.
˚ywienie osób z zaparciami skurczowymi b´dzie jednak ró˝-
ni∏o si´ od ˝ywienia osób z tzw. zaparciami atonicznymi.
WÊród ogólnych zaleceƒ dietetycznych, majàcych na celu
przeciwdzia∏anie zaparciom stolca, wymieniç nale˝y:
zwi´kszenie spo˝ycia produktów bogatoresztkowych ( gru-
be kasze – np. gryczana , chleby z grubo mielonej màki, p∏atki
owsiane, otr´by pszenne );
zwi´kszenie spo˝ycia Êwie˝ych i suszonych owoców, Êwie-
˝ych warzyw oraz soków;
picie wi´kszych iloÊci p∏ynów, zw∏aszcza przeczyszczajà-
cych wód mineralnych;
spo˝ywanie Êwie˝o fermentowanych produktów mlecznych
( np. maÊlanka, kefiry, jogurty );
wskazane jest picie kawy (w tzw. zaparciu atonicznym),
grubo mielonego siemienia lnianego, bulionu;
wskazane jest spo˝ywanie ry˝u nie∏uskanego oraz stosowa-
nie przypraw;
unikanie produktów „zapierajàcych”, które sà bardzo wol-
no trawione, takie jak: szparagi, groch, fasola, grzyby,
orzechy;
42
402394768.003.png
ograniczenie spo˝ywania t∏uszczów;
zrezygnowanie z jedzenia s∏odyczy lub ograniczenie ich
spo˝ycia.
Jakie produkty sà szczególnie polecane?
Polecane sà te produkty, które korzystnie wp∏ywajà na perystal-
tyk´ i formowanie si´ stolca, zw∏aszcza jego uwodnienie. Na-
le˝à do nich przede wszystkim:
potrawy wzmagajàce perystaltyk´ jelit (pieczywo razowe,
grube kasze);
warzywa;
owoce pestkowe: maliny, je˝yny, truskawki;
otr´by pszenne;
maÊlanka;
kefiry;
jogurty naturalne;
twaróg.
Komentarz: Âwie˝e, fermentowane produkty mleczne (kefiry,
jogurty) dostarczajà kwas mlekowy, który hamuje proce-
sy gnilne i sprzyja rozwojowi pozytywnej flory bakteryjnej
wytwarzajàcej mi´dzy innymi witaminy z grupy B oraz
witamin´ K.
Czego staraç si´ unikaç szczególnie?
Nale˝y szczególnie unikaç:
produktów i posi∏ków bogatot∏uszczowych, tzw. t∏ustego
jedzenia;
s∏odyczy ( zw∏aszcza czekolady, cukierków i ciastek w czeko-
ladzie );
43
402394768.004.png
nadmiernego spo˝ycia jaj;
potraw pieczonych, sma˝onych oraz grillowanych;
alkoholu ( mo˝e byç spo˝ywany w niewielkich iloÊciach );
napojów gazowanych;
cukru ( zarówno bia∏ego, jak i brunatnego, owocowego, gro-
nowego, s∏odowego ).
Produkty spo˝ywcze, potrawy i napoje zalecane
i nie zalecane osobom z zaparciami stolca
Tabela 3 u∏atwi wybór poszczególnych produktów. Ma ona
pomóc osobom z zaparciami stolca w realizacji zaleceƒ ˝y-
wieniowych.
Tabela 3
Produkty spo˝ywcze, potrawy i napoje zalecane oraz te, których nale-
˝y unikaç lub je ograniczaç
Produkty, potrawy,
napoje i desery
Zalecane
Nie zalecane
Pieczywo
zawierajàce du˝o w∏ók- zawierajàce ma∏o w∏ók-
na roÊlinnego; czerstwe: na roÊlinnego;
razowe ˝ytnie (chleb Êwie˝e: pszenne, jasne
„wytrawny graham”, „li- bu∏ki, chleb razowy na
tewski”), pumpernikiel, miodzie, pieczywo pó∏-
chleb z otr´bami, sitko- cukiernicze w niewiel-
wy, pieczywo chrupkie kich iloÊciach, sucharki
lecytynowe
Kasze
zawierajàce du˝o w∏ók- zawierajàce ma∏o w∏ók-
na roÊlinnego: grube na roÊlinnego: manna,
kasze (gryczana, j´cz- krakowska, kukurydzia-
mienna, jaglana – nie-
na, ry˝
przecierana), kie∏ki
pszenne
44
402394768.005.png
cd. tab. 3
Produkty, potrawy,
napoje i desery
Zalecane
Nie zalecane
Màka zawierajàca du˝o w∏ók- zawierajàca ma∏o w∏ók-
na roÊlinnego: pszenna, na roÊlinnego: pszenna
˝ytnia niskiego prze- wysokiego przemia∏u,
mia∏u kukurydziana, ziemnia-
czana
Mi´sa z ma∏à zawartoÊcià z du˝à zawartoÊcià
t∏uszczu (chude): wo∏o- t∏uszczu (t∏uste): wie-
wina, ciel´cina, konina, przowina, baranina,
królik podroby, dziczyzna
W´dliny, wyroby chuda szynka (wo∏owa z du˝à zawartoÊcià
w´dliniarskie
gotowana, kanapkowa), t∏uszczu: salami, kaba-
pol´dwica
nosy, parówki, szynka
wieprzowa gotowana,
szynka wiejska
Konserwy
szynka konserwowana wszystkie pozosta∏e
mi´sne
(nie mielona), ciel´cina
i pó∏mi´sne
w galarecie
Ryby
z ma∏à zawartoÊcià z du˝à zawartoÊcià
t∏uszczu (chude): dorsz, t∏uszczu (t∏uste): Êledê
sandacz, szczupak,
w oleju, w´gorz w´dzo-
karp Êwie˝y, leszcz,
ny, sardynka w oleju,
karaÊ (wybieraç goto-
w´gorz Êwie˝y; pasztet
wane)
rybny homogenizo-
wany
Drób
z ma∏à zawartoÊcià z du˝à zawartoÊcià
t∏uszczu (chudy): indyk, t∏uszczu (t∏usty): g´si,
kurczak, kura, brojler,
kaczki, dzikie ptactwo
go∏àb, drób w postaci
rozdrobnionej (rolady,
pulpety, gulasz drobno
siekany)
45
402394768.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin