Jak gotować ryż do sushi.pdf
(
294 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - Ryz.doc
www.sushi-shop.pl
Sushi Meshi
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Podstawą sushi jest ryż.
Idealny jest specjalny japoński ryż do sushi, który po
ugotowaniu pozostaje ziarenkowaty i lekko klejący.
Oto jak gotuje się ryż w Japonii.
Porcja na 4 osoby:
1.
Należy odmierzyć odpowiednią ilość ryżu, w naszym przypadku 250 g.
2.
Wsypać ryż do sitka i płukać pod bieżącą wodą do czasu, aż zacznie spływać czysta
woda.
3.
Odstawić ryż na godzinę do odsączenia mieszając od czasu do czasu.
4.
Do szczelnie zamykanego garnka o grubym dnie wlać 100 ml wody wsypać ryż i
dolać 200 ml wody.
5.
Gotować 2 min na dużym ogniu następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 min. Nie
zaglądać pod pokrywkę.
6.
Zdjąć z ognia i odstawić na 10 min.
7.
Ugotowany ryż przełożyć do miski* i pozostawić na 10 minut przykrywając mokrą
ściereczką.
8.
Przygotować przyprawę Su:
o
4 łyżki octu ryżowego,
o
2 łyżki cukru,
o
1 łyżeczka soli,
9.
Lekko przestudzony ryż skropić równomiernie przygotowaną przyprawą Su
jednocześnie mieszając płaską drewnianą łyżką Shamoi.
10.
Dobrze wymieszany ryż pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
*najlepiej drewnianej HANDAI lub innej w żadnym razie nie metalowej!
Plik z chomika:
nalle_marta
Inne pliki z tego folderu:
Cooking - Kinjiro Omae - The Book Of Sushi.pdf
(33951 KB)
Jak gotować ryż do sushi.pdf
(294 KB)
Jak przygotować Sushi.avi
(27746 KB)
Jak zrobić ryż do sushi_ Gotowanie ryżu na sushi_.avi
(20538 KB)
Jak zrobić Krewetki do sushi_ Ebi Nigiri_ Smaki swiata sushirulez_HD.avi
(72927 KB)
Inne foldery tego chomika:
■ Sushi
bigger, stronger series 1
bigger, stronger series 2
BJJ
BJJ Lessons
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin