KURCZAK NADZIEWANY.doc

(24 KB) Pobierz
KURCZAK NADZIEWANY

KURCZAK NADZIEWANY

 

1 kurczak około 1,3 kg

5 łyżek masła

1 pęczek natki pietruszki

1 czerstwa bułka

1 szklanka mleka

1 jajo

4 kurze wątróbki

0,5 szklanki bulionu

1 łyżeczka Vegety

0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu

 

 

Bułkę namoczyć w mleku. Kurczaka natrzeć Vegetą i pieprzem. Natkę drobno posiekać. Łyżkę masła rozetrzeć z żółtkiem, dodać wątróbkę, natkę i odciśniętą bułkę. Dokładnie wymieszać i dosolić do smaku. Białko ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą. Kurczaka napełnić farszem, zaszyć i zrumienić na pozostałym maśle. Przełożyć do brytfanny. Wlać bulion i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C). Piec oko­ło godziny. Podawać na gorąco lub na zimno.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin