50 dag wątróbek,1-2 cebule,15 dag masła,1 łyżka posiekanego rozmarynu,1 szklanka wytrawnego lub pół wytrawnego porto,sherry lub marsali,50 ml brandy lub winiaku,15 dag gotowanego boczku,białko,sól, pieprz,borówki lub żurawiny do przybrania,
Wątróbki podsmażyć z cebulą na 10 dag masła, zalać alkoholami i gotować, aż płyn zredukuje się o połowę.Następnie wątróbki zmiksować i przetrzeć przez sito. Dodać pozostałe, roztopione masło, pianę ubitą z białka i przyprawić rozmarynem, solą oraz pieprzem po czym całość delikatnie wymieszać.Formę wyłożyć plastrami boczku, wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię i odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem pasztet pokroić w plastry i przybrać borówkami lub żurawiną.
christo.monte