Składniki:Ciasto:
· 250 ml wody
· 50 g margaryny
· 150 g mąki pszennej
· 30 g mąki ziemniaczanej
· 6 jajek
· szczypta Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Krem:
· 400 ml mleka
· 1 Krem budyniowy 3 minuty Dr. Oetkera
Do dekoracji:
· 1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera
· 1 Polewa gotowa biała Dr. Oetkera
· Wykałaczki
Sposób przygotowania:Do garnka wlać wodę, dodać margarynę, zagotować. Ciągle mieszając wsypać zmieszane i przesiane mąki
. Całość ucierać jednocześnie gotując, aż ciasto będzie jednolite i zacznie odstawać od ścianek naczynia, a na dnie garnka utworzy się cienka skorupka. Następnie odstawić z ognia, ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać szczyptę proszku do pieczenia i kolejno po jednym jajku ucierać do czasu, aż powstanie gładkie elastyczne ciasto. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, ciasto nałożyć do szprycki i wyciskać kulki wielkości orzecha włoskiego, małe kulki – ogonki oraz głowy
z króliczymi uszkami. Piec około 15 min.
Piekarnik
gazowy: temp. 220? C ( powinien być podgrzany)Piekarnik elektryczny: temp. 220? C (powinien być podgrzany)Do wysokiego naczynia wlać mleko. Wsypać zawartość torebki i miksować przez około 3 minuty. Jeszcze ciepłe ciastka
zdjąć z papieru, ostudzić. Brzuszki króliczków wypełnić przygotowanym kremem za pomocą worka cukierniczego z metalową końcówką. Polewy rozpuścić w kąpieli wodnej. Brzuszki udekorować polewą deserową, natomiast ogonki polewą białą. Z polewy wykonać wąsy, nos i oczka króliczków. Brzuszki i główki połączyć za pomocą wykałaczki.
christo.monte