Wielkanocne króliczki.doc

(278 KB) Pobierz
Wielkanocne króliczki

Wielkanocne króliczki

 

Składniki:
Ciasto:

·         250 ml wody

·         50 g margaryny

·         150 g mąki pszennej

·         30 g mąki ziemniaczanej

·         6 jajek

·         szczypta Proszku do pieczenia Dr. Oetkera

Krem:

·         400 ml mleka

·         1 Krem budyniowy 3 minuty Dr. Oetkera

Do dekoracji:

·         1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera

·         1 Polewa gotowa biała Dr. Oetkera

·         Wykałaczki

 

Sposób przygotowania:
Do garnka wlać wodę, dodać margarynę, zagotować. Ciągle mieszając wsypać zmieszane i przesiane mąki

. Całość ucierać jednocześnie gotując, aż ciasto będzie jednolite i zacznie odstawać od ścianek naczynia, a na dnie garnka utworzy się cienka skorupka. Następnie odstawić z ognia, ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać szczyptę proszku do pieczenia i kolejno po jednym jajku ucierać do czasu, aż powstanie gładkie elastyczne ciasto. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, ciasto nałożyć do szprycki i wyciskać kulki wielkości orzecha włoskiego, małe kulki – ogonki oraz głowy

z króliczymi uszkami. Piec około 15 min.
 

Piekarnik

gazowy: temp. 220? C ( powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temp. 220? C (powinien być podgrzany)
Do wysokiego naczynia wlać mleko. Wsypać zawartość torebki i miksować przez około 3 minuty. Jeszcze ciepłe ciastka

zdjąć z papieru, ostudzić. Brzuszki króliczków wypełnić przygotowanym kremem za pomocą worka cukierniczego z metalową końcówką. Polewy rozpuścić w kąpieli wodnej. Brzuszki udekorować polewą deserową, natomiast ogonki polewą białą. Z polewy wykonać wąsy, nos i oczka króliczków. Brzuszki i główki połączyć za pomocą wykałaczki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin