Składniki0,5 kg soft tofu1 dojrzałe mangosok z 1/2 cytryny0,5 litra mleka kokosowego6 łyżek cukru pudru1 opakowanie cukru waniliowegogarść suszonych moreli50 g migdałów pokrojonych w słupki3 łyżeczki agar-agarszczypta szafranuolej z czerwonej palmy lub olejek różany do smarowania blachySos do polania paschyłyżka soku z limonkiłyżka słodu ryżowegoskórka otarta z 1/2 limonki
PrzygotowanieSzafran zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i odstawiamy na kilka minut. Obieramy mango, oddzielamy od pestki i miksujemy z tofu, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Mleko kokosowe miksujemy z agarem, zagotowujemy i dodajemy szafran. Po czym mieszamy z tofu wymieszanym z mango i cukrem. Kroimy morele w paski. Dodajemy migdały i pokrojone morele. Mieszamy i całość wlewamy do foremki wysmarowanej olejem palmowym lub olejkiem różanym. Odstawiamy z chłodne miejsce aż stężeje i następnie przekładamy na talerz. W przepisie tym tofu z dodatkiem soku z cytryny możemy zastąpić serem trzykrotnie mielonym.
christo.monte