Wielkanocny baranek.doc

(421 KB) Pobierz
Wielkanocny baranek

Wielkanocny baranek

 

Przepis na ciasto:

 

3 jajka,

15 dag masła,

15 dag cukru,

cukier waniliowy,

szczypta soli,

po 15 dag mąki pszennej i ziemniaczanej,

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

3 łyżeczki rumu,

miód

wiórki kokosowe do dekoracji

 

 

                                   

 

 

Wykonanie:

1 Utrzyj jajka z masłem. Ucierając, dodawaj cukier, cukier waniliowy, sól i oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

2 Na końcu dodaj rum i dokładnie wymieszaj. Formę na baranka rozłóż. Obie połówki dokładnie wysmaruj masłem i posyp (najlepiej przez sitko) mąką.

3 Formę złóż, odwróć do góry dnem, wlej ciasto (potrząśnij formą, aby ciasto równo ją wypełniło). Wstaw w tej pozycji do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piecz 40 min.

4 Ostrożnie rozłóż foremkę. Ostrym nożem zetnij ciasto, które wyrosło poza foremkę. Delikatnie wyjmij baranka, ciepłego posmaruj miodem i dokładnie posyp wiórkami kokosowymi.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin