PIANKA Z BISZKOPTAMI
Składniki na piankę:
· dwa opakowania galaretki
· 200g biszkoptów
· 3 łyżki żelatyny
· 450g serka homogenizowanego waniliowego
Sposób przyrządzania pianki:
1.Galaretki przygotować z mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu.
2.Połowę biszkoptów pokruszyć, wymieszać z połową tężejącej galaretki i wyłożyć do tortownicy.
3.Żelatynę zalać 1/3 szklanki wody, odstawić, a następnie podgrzać, aż żelatyna się rozpuści.
4.Przestudzoną żelatynę wlać do serków, wymieszać.
5.Do masy dodać pozostałe połamane biszkopty.
6.Masę serową przełożyć do tortownicy.
7.Na wierzch wylać pozostałą tężejącą galaretkę.
8.Dowolnie udekorować.
PRZEKŁADANIEC BISZKOPTOWY
Składniki na przekładańca:
Masa budyniowa:
*1op.budyniu malinowego z cukrem
*2 szklanki mleka
*4 opakowania galaretek o różnych kolorach
*20 szt. Podłużnych biszkoptów
*folia
Sposób przyrządzania
1.Budyń wymieszać z połową mleka.
2.Resztę mleka zagotować. Wlać rozmącony budyń, chwilę gotować , mieszając.
Przekładaniec biszkoptowy:
1.Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu.
2.Do wyłożonej folią formy keksowej wlać galaretkę jednego koloru. Gdy lekko stężeje
ułożyć biszkopty.
3.Wylać galaretkę i ponownie ułożyć warstwę ciastek.
4.Wyłożyć kolejną galaretkę, odstawić do stężenia.
5.Posmarować masą budyniową.
6.Formę przykryć folią, wstawić do lodówki na 2 godz.
7.Wylać trzecią galaretkę.
8.Na zastudzonej galaretce ułożyć ciastka.
9.Zalać czwartą, tężejącą galaretkę.
elka606