TORT ORZECHOWY
Składniki:
Ciasto:
v 12 jajek
v 1 ½ szklanki cukru
v ½ szklanki śmietany (30%)
v 450g zmielonych orzechów włoskich
v skórka starta z 1 pomarańczy
v ½ szklanki bułki tartej
v 1 łyżeczka proszku do pieczenia
v 1/3 łyżeczki soli
Masa orzechowa:
v 300g orzechów
v 1 szklanka mleka
v 300g masła
v 1 szklanka cukru pudru
v 20 ml spirytusu
-papier do pieczenia
Sposób przyrządzania:
1. Żółtka utrzeć z cukrem. Wlać śmietankę.
2. Orzechy połączyć ze skórką od pomarańczy, bułką, proszkiem i solą.
3. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z żółtkami.
4. Wsypać stopniowo orzechy wraz z dodatkami, wymieszać.
5. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm.
6. Piec przez 30 minut w temp. 180 C
1. Orzechy zemleć, sparzyć mlekiem.
2. Masło utrzeć z cukrem. Dodać ostudzone orzechy i spirytus.
Tort orzechowy:
1. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż.
2. Płaty ciasta przełożyć masą i wstawić do lodówki.
3. Dowolnie udekorować.
CIASTO WIŚNIOWE
Biszkopt:
v 4 jajka
v 9 łyżek cukru
v 4 łyżeczki wody
v 13 łyżek mąki pszennej
v 30g kakao
v 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
v 5 łyżeczek żelatyny
v 4 żółtka
v 8 łyżek cukru
v 400g śmietany (36%)
v 100g wiórków czekolady
Ponadto:
v papier do pieczenia
v 1 opakowanie wiśni mrożonych (bez pestek)
1. Jajka ubić z cukrem i gorącą wodą na puszystą masę.
2. Mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek, wymieszać.
3. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 25x40 cm.
4. Piec około 20 minut w temp. 190 C.
1. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody.
2. Żółtka utrzeć z cukrem na parze.
3. Dodać żelatynę, wymieszać. Odstawić do schłodzenia na 30 minut.
4. Śmietanę ubić, połączyć z masą.
5. Wsypać wiórki czekoladowe, delikatnie wymieszać.
Ciasto wiśniowe:
1. Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę i rozmrożone wiśnie (bez soku)
2. Ciasto odstawić do schłodzenia na około 2 godziny.
3. Udekorować wg uznania.
elka606