Tort orzechowy.doc

(35 KB) Pobierz

TORT ORZECHOWY

Składniki:

 

Ciasto:

v       12 jajek

v       1 ½  szklanki cukru

v       ½ szklanki śmietany (30%)

v       450g zmielonych orzechów włoskich

v       skórka starta z 1 pomarańczy

v       ½ szklanki bułki tartej

v       1 łyżeczka proszku do pieczenia

v       1/3 łyżeczki soli

Masa orzechowa:

v       300g orzechów

v       1 szklanka mleka

v       300g masła

v       1 szklanka cukru pudru

v       20 ml spirytusu

-papier do pieczenia

 

Sposób przyrządzania:

 

Ciasto:

1.        Żółtka utrzeć z cukrem. Wlać śmietankę.

2.        Orzechy połączyć ze skórką od pomarańczy, bułką, proszkiem i solą.

3.        Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z żółtkami.

4.        Wsypać stopniowo orzechy wraz z dodatkami, wymieszać.

5.        Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm.

6.        Piec przez 30 minut w temp. 180 C

Masa orzechowa:

1.        Orzechy zemleć, sparzyć mlekiem.

2.        Masło utrzeć z cukrem. Dodać ostudzone orzechy i spirytus.

Tort orzechowy:

1.        Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż.

2.        Płaty ciasta przełożyć masą i wstawić do lodówki.

3.        Dowolnie udekorować.

CIASTO WIŚNIOWE

Składniki:

 

Biszkopt:

v       4 jajka

v       9 łyżek cukru

v       4 łyżeczki wody

v       13 łyżek mąki pszennej

v       30g kakao

v       2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa czekoladowa:

v       5 łyżeczek żelatyny

v       4 żółtka

v       8 łyżek cukru

v       400g śmietany (36%)

v       100g wiórków czekolady

Ponadto:

v       papier do pieczenia

v       1 opakowanie wiśni mrożonych (bez pestek)

Sposób przyrządzania:

 

Biszkopt:

1.        Jajka ubić z cukrem i gorącą wodą na puszystą masę.

2.        Mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek, wymieszać.

3.        Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 25x40 cm.

4.        Piec około 20 minut w temp. 190 C.

Masa czekoladowa:

1.        Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody.

2.        Żółtka utrzeć z cukrem na parze.

3.        Dodać żelatynę, wymieszać. Odstawić do schłodzenia na 30 minut.

4.        Śmietanę ubić, połączyć z masą.

5.        Wsypać wiórki czekoladowe, delikatnie wymieszać.

Ciasto wiśniowe:

1.        Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę i rozmrożone wiśnie (bez soku)

2.        Ciasto odstawić do schłodzenia na około 2 godziny.

3.        Udekorować wg uznania.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin