SKŁADNIKI: 1 szklanka mški tortowej 1/2 szklanki mški ziemniaczanej 2 opakowania budyniu mietankowego z cukrem 1 szklanka cukru pudru 25 dag masła rolinnego (ja używam Kasi) 4 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do wysmarowania formy tarta bułka do posypania formy WYKONANIE: Masło rolinne ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo, cały czas ucierajšc po jednym żółtku. Gdy składniki się połšczš, sypiemy do nich przez sito mškę ziemniaczanš i mškę tortowš, oraz 2 budynie mietankowe i 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Całoć ucieramy robotem 3-4 minutki. Pod koniec dodajemy pianę ubitš z białek i delikatnie mieszamy (najlepiej ręcznie). Ciasto wstawiamy do nagrzanego, ale niegoršcego piekarnika i pieczemy 50 minut w temp. 180 °C. Po wyjęciu z piekarnika babkę zostawiamy w foremce i czekamy pół godziny zanim wyjmiemy jš z formy. Po wyjęciu z formy posypujemy babkę cukrem pudrem, kroimy i zajadamy:) Ja dodatkowo zrobiłam liczne dwie gwiazdki, a szablony zrobiłam z papieru:)
Raniaja