babka piaskowa.txt

(1 KB) Pobierz
SKŁADNIKI:

1 szklanka mški tortowej
1/2 szklanki mški ziemniaczanej
2 opakowania budyniu mietankowego z cukrem
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła rolinnego (ja używam Kasi)
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

tłuszcz do wysmarowania formy
tarta bułka do posypania formy

WYKONANIE:

Masło rolinne ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo, cały czas ucierajšc po jednym żółtku. Gdy składniki się połšczš, sypiemy do nich
przez sito mškę ziemniaczanš i mškę tortowš, oraz 2 budynie mietankowe i 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Całoć ucieramy robotem 3-4 minutki.
Pod koniec dodajemy pianę ubitš z białek i delikatnie mieszamy (najlepiej ręcznie). Ciasto wstawiamy do nagrzanego, ale niegoršcego piekarnika i pieczemy 50 minut w temp. 180 °C.
Po wyjęciu z piekarnika babkę zostawiamy w foremce i czekamy pół godziny zanim wyjmiemy jš z formy. Po wyjęciu z formy posypujemy babkę cukrem pudrem, kroimy i zajadamy:)
Ja dodatkowo zrobiłam liczne dwie gwiazdki, a szablony zrobiłam z papieru:)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin