Strucla świąteczna z makiem.rtf

(8 KB) Pobierz
Strucla œwi¹teczna z makiem

Strucla świąteczna z makiem

 

Składniki:

ciasto:

75 dag mąki

10 dag droży

20 dag cukru

opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY

20 dag masła

8 żółtek

szklanka mleka

szczypta soli

masa makowa:

50 dag maku

40 dag cukru

kilka kropli aromatu migdałowego

10 dag orzechów włoskich

po 5 dag rodzynek i migdałów

smażona w cukrze skórka pomarańczowa

do dekoracji:

gotowa polewa cytrynowa

kilka posiekanych orzechów włoskich

 

Mak sparz i pozostaw w wodzie, na co najmniej 12 godzin, a potem odcedź i przekręć trzy razy przez maszynkę. Zmielony mak włóż do rondla, wymieszaj z cukrem i przegotowaną wodą (pół szklanki). Podgrzewaj przez kilkanaście minut, aż cukier się rozpuści. Następnie wlej aromat migdałowy i wsyp bakalie.

 

Droże rozetrzyj z 2 łkami cukru, dodaj pół szklanki letniego mleka i łki, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Żółtka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na kogelmogel. Mą wysyp na stolnicę, dodaj wyrośnięte droże, utarte żółtka il, wlej resztę mleka i roztopione masło (powinno być letnie). Wszystkie składniki zagnieć, starannie wyrób ciasto i odstaw, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj następnie na grubość około 1 cm, posmaruj masą makową i zwiń w ścisły rulon. Brzeg i końce placka podwiń pod spód. Struclę przełóż do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej buł tartą, odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, a potem wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 1 godz.

 

Upieczoną i wystudzoną struclę polej polewą cytrynową przygotowaną według przepisu na opakowaniu, obsyp posiekanymi orzechami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin