SUFLET CZEKOLADOWY.pdf
(
243 KB
)
Pobierz
412456920 UNPDF
SUFLET CZEKOLADOWY
TO KLASYCZNY DESER CZEKOLADOWY O REPUTACJI NIEZWYKLE
KAPRYŚNEGO DANIA. SEKRET POLEGA NA TYM, ABY DOKŁADNIE
PRZESTRZEGAĆ INSTRUKCJI I NIE OTWIERAĆ DRZWICZEK
PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA! PODAWAĆ OD RAZU,
ZANIM SUFLET ZACZNIE OPADAĆ
8 kokilek po 120 ml
18 cm forma do suletu lub
1 duża forma do pieczenia.
Sulet wg przepisu
podstawowego
bez białek można
przygotować
z wyprzedzeniem
i przechowywać
w lodówce. Przed
upieczeniem wyjąć
z lodówki, lekko
rozgrzać w kąpieli
wodnej, ubić białka
Sulety piecze się w kąpieli wodnej w piekarniku.
SKŁADNIKI:
¼ szkl. (55 g) masła
1⁄3 szkl. + 2 łyżki (55 g) mąki
½ szkl. (125 ml) mleka
40 g czekolady LINDT EXCELLENCE 70% CACAO - pokruszonej
1⁄3 szkl. (40 g) kakao
5 białek
4 żółtka
1⁄3 szkl. (65 g) cukru
i cukier oraz
postępować wg
przepisu.
Rozpuszczone masło i cukier do przygotowania foremek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Można wypróbować
inne czekolady gorzkie
LINDT, w tym LINDT
EXCELLENCE
85% CACAO,
EXCELLENCE
ORANGE INTENSE
Rozgrzać piekarnik do 200°C
Przygotować foremkę/ foremki, nacierając rozpuszczonym
masłem i obsypując cukrem. Wysypać nadmiar cukru.
Rozrobić masło i mąkę w misce żaroodpornej. Uformować
z powstałego ciasta wałek z i pociąć go na małe kawałki.
Do miski wlać mleko, wsypać pokruszoną czekoladę i kakao
i doprowadzić do wrzenia w kąpieli wodnej na
średnim ogniu, stale mieszając.
Dodawać stopniowo kawałki ciasta z masła i mąki, mieszać
do zgęstnienia.
Zdjąć rondel z miską z masą z ognia i mieszając dodać do
masy jedno białko.
Przelać mieszankę do miski i schłodzić do temperatury pokojowej.
Dodawać żółtka po jednym, mieszając.
Ubić pozostałe białka do sztywności stopniowo dodając cukru.
Ostrożnie zmieszać ubite białka z masą czekoladową.
Nałożyć masę do przygotowanych foremek przy pomocy łyżki.
Wstawić formy do dużego naczynia żaroodpornego. Nalać bardzo
gorącej wody do połowy wysokości foremek i ustawić
w dolnej części piekarnika.
Obniżyć temperaturę do 190°C
Piec przez 25-30 minut (małe foremki) lub 35-40 minut (duża forma)
Nie otwierać drzwiczek podczas pieczenia!
Przygotować talerzyki i cukier puder w trakcie pieczenia
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ustawić foremki na talerzykach,
oprószyć cukrem pudrem i podawać.
Sulet zachowa kształt przez kilka minut.
Maître Chocolatier LINDT Ann Czaja.
Plik z chomika:
sylvia112
Inne pliki z tego folderu:
Mandarynki z lodami waniliowymi i bezą.jpg
(1351 KB)
Kruche pierożki z orzechami i sosem waniliowym.jpg
(517 KB)
Torciki orzechowe bez pieczenia.jpg
(366 KB)
Drożdżowe rogaliki z farszem orzechowym.jpg
(490 KB)
Cozonac z Rumunii.jpg
(489 KB)
Inne foldery tego chomika:
◕Wloskie dania z makaronu
◕Wok
Carpaccio
CIELĘCINA
Dania główne
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin