MIODOWNIK
Dla początkujących
250g maki pszennej 20g drożdży 1/8 L wody 1 jajko 30g cukru szczypta soli trochę proszku do pieczenia 30 g masła Warstwa orzechowa 75g masła 100g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek mleka 100g płatków migdałowych Nadzienie: 500ml mleka 45g maki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cukru 75g masła 40g cukru pudru
Ze składników przygotować ciasto drożdżowe i zostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wyłożyć na blachę. Warstwa orzechowa: Masło, cukier, cukier waniliowy i mleko przełożyć do garnka i ugotować. Dodać płatki migdałowe, trochę przestudzić i wyłożyć na ciasto. Całość zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Piec w temp. 200st. ok. 20 min. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na dwie części górną i dolną. Nadzienie: Mleko, make ziemniaczana, cukier waniliowy i cukier ugotować. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem musi się gotować, w przeciwnym razie, całość może się rozpłynąć. Masło i cukier puder ubić na pianę. Dodać małymi porcjami zimny krem, cały czas mieszając. Rozłożyć równo krem na dolną część ciasta, drugim przykryć i gotowe
Rokus-14