httpwww.miechowicka.plciekaweotylosc2.pdf 29.11.2009.pdf

(432 KB) Pobierz
PL 10 2005.qxd
klinika
Otyłoœæ – choroba interdyscyplinarna
Obesity – multidisciplinary disorder
Małgorzata BuksiÒska-Lisik, Wojciech Lisik, Teresa Zaleska
S t r e s z c z e n i e
Oty³oœæ staje siê œwiatow¹ epidemi¹. Z roku na rok stale wzrasta liczba osób, u których rozpoznaje siê
nadwagê i leczy jej nastêpstwa. Oty³oœæ stanowi istotny czynnik rozwoju chorób uk³adu kr¹¿enia i od-
dechowego, zaburzeñ metabolicznych i endokrynologicznych. Celem pracy jest przedstawienie ogól-
noustrojowych powik³añ oty³oœci.
Słowa kluczowe: oty³oœæ, zespó³ metaboliczny, nadciœnienie têtnicze, cukrzyca, choroba wieñcowa.
A b s t r a c t
Obesity becomes a worldwide epidemic. Data from around the world demonstrate a steady increase in
the prevalence of overweight and costs of treatment its complications. Obesity is an important risk fac-
tor of developing cardiac and respiratory disorders, metabolic and hormonal aberrances. The aim of
this review is to discuss the pathological conditions associated with obesity.
Key words: obesity, metabolic syndrome, hypertension, diabetes mellitus, coronary heart disease.
Epidemiologia
Oty³oœæ jest stale rosn¹cym problemem zdrowot-
nym wspó³czesnej cywilizacji, dotycz¹cym g³ównie
krajów rozwiniêtych i zamo¿nych. Dane statystycz-
ne pochodz¹ce z Europy Zachodniej dowodz¹, ¿e
w ostatnim 20-leciu dosz³o do istotnego zwiêksze-
nia czêstoœci wystêpowania oty³oœci [1]. Najbardziej
niepokoj¹ce dane epidemiologiczne pochodz¹ ze
Stanów Zjednoczonych – w trakcie obserwacji pro-
wadzonej w latach 1999–2000 czêstoœæ wystêpowa-
nia nadwagi wzros³a do 64,5 proc., czyli o ok. 10
proc. w porównaniu z danymi z lat 1988–1994. Pra-
wie po³owa z tej grupy ma oty³oœæ (30,5 proc.), a 4,7
proc. oty³oœæ olbrzymi¹ [2]. Podobny trend zaob-
serwowano, analizuj¹c w tym samym okresie czê-
stoœæ wystêpowania nadwagi u dzieci w wieku 2–19
lat. Przyjmuj¹c jako kryterium wartoœci od 95 centy-
la wzwy¿, nadwagê rozpoznano u 10,4 do 15,5 proc.
dzieci, w zale¿noœci od grupy wiekowej [3].
Badania POL-MONICA przeprowadzone w Pol-
sce kolejno w latach 1984, 1988, 1993 i 2001 nie wy-
kazuj¹ istotnej tendencji wzrostowej, ale pozwalaj¹
okreœliæ, ¿e nadmiern¹ masê cia³a stwierdza siê u 72
proc. mê¿czyzn i 60 proc. kobiet, z czego 28 proc. ma
oty³oœæ [4]. Bardzo niepokoj¹ce s¹ prognozy WHO
przewiduj¹ce sta³y wzrost masy cia³a przeciêtnego
mieszkañca Ziemi w ci¹gu najbli¿szych 10 lat [1].
Etiopatogeneza
Rozwój oty³oœci prostej determinuje wiele czyn-
ników. Podstawowym jest zaburzony bilans energe-
tyczny – zbyt ma³e wydatkowanie energii oraz spo-
¿ywanie nadmiernych, w stosunku do potrzeb iloœci
po¿ywienia (ryc. 1.). Zarówno iloœæ spo¿ywanych
pokarmów, sposób ¿ywienia, jak i sk³ad diety w istot-
ny sposób wp³ywaj¹ na rozwój masy cia³a [5, 6].
Istnieje wiele dodatkowych czynników modyfiku-
j¹cych kszta³towanie masy cia³a, m.in. wp³ywy gene-
tyczne [7]. Oddzia³uj¹ one na utrzymanie nale¿nej
masy cia³a bezpoœrednio oraz poprzez wp³yw na wy-
datkowanie energii spoczynkowej, spontaniczn¹ ak-
tywnoœæ fizyczn¹, odczuwanie sytoœci i g³odu, pre-
ferencje pokarmowe, a ponadto na kszta³towanie
okreœlonych reakcji na bodŸce stresowe.
poda¿
energii
wydatek
energii
Ryc. 1. Równowaga energetyczna a oty³oœæ
72 przewodnik lekarza
314645469.004.png 314645469.005.png
klinika
Istotn¹ rolê odgrywaj¹ tak¿e zaburzenia kontro-
li od¿ywiania przez oœrodki zlokalizowane w pod-
wzgórzu i realizowane przy wykorzystaniu specy-
ficznych neuroprzekaŸników i wegetatywnego uk³a-
du nerwowego oraz zaburzenia endokrynologiczne.
Zasadnicz¹ rolê w patogenezie oty³oœci, poza
czynnikami chorobowymi, odgrywa zatem koincy-
dencja czynników genetycznych, socjoekonomicz-
nych i psychospo³ecznych.
równie¿ jej typu. Wyró¿nia siê 2 typy oty³oœci:
brzuszn¹ (wisceraln¹) i poœladkowo-udow¹ (gyno-
idaln¹). Podzia³ ten jest determinowany charakte-
rystycznym dla ka¿dego z nich typem rozmieszcze-
nia tkanki t³uszczowej. W praktyce klinicznej do
oceny tej cechy oblicza siê stosunek obwodu talii do
obwodu bioder – WHR ( waist to hip circumference
ratio ). Obwód talii mierzy siê w po³owie odleg³oœci
miêdzy dolnym brzegiem ³uku ¿ebrowego i górnym
grzebieniem koœci biodrowej, a obwód bioder na
wysokoœci krêtarzy wiêkszych. Oty³oœæ brzuszn¹
rozpoznajemy, gdy WHR
Definicja i podział otyłoúci
Oty³oœæ okreœla siê jako stan patologicznego
zwiêkszenia w organizmie iloœci tkanki t³uszczowej
[8]. Ze wzglêdu na przyczynê wiod¹c¹ do rozwoju
oty³oœci rozró¿nia siê oty³oœæ prost¹ i wtórn¹. Oty-
³oœæ prosta powstaje na skutek dysproporcji pomiê-
dzy wydatkowaniem a dostarczaniem energii. Oty-
³oœæ wtórna jest nastêpstwem chorób, które powo-
duj¹ zaburzenie tej równowagi. Do przyczyn
oty³oœci wtórnej nale¿¹:
1,0
u mê¿czyzn. Kryterium rozpoznania oty³oœci po-
œladkowo-udowej jest WHR <0,8 u kobiet i <1,0
u mê¿czyzn [8]. Du¿ym uproszczeniem tej meto-
dy i jednoczeœnie uznawanym kryterium przesie-
wowym jest pomiar wy³¹cznie obwodu talii.
W przypadku stwierdzenia, ¿e obwód talii przekra-
cza 88 cm u kobiet i 102 cm u mê¿czyzn, mo¿na
z du¿ym prawdopodobieñstwem rozpoznaæ oty³oœæ
brzuszn¹ [9, 10].
Wyliczaj¹c BMI, trzeba mieæ na uwadze, ¿e
zwiêkszenie ciê¿aru cia³a mo¿e zale¿eæ nie tylko od
nadmiernej iloœci tkanki t³uszczowej, ale tak¿e od
zwiêkszenia bezt³uszczowej masy cia³a (miêœnie) lub
retencji p³ynów. Powy¿sze spostrze¿enie przyczyni-
³o siê do rozwoju metod badawczych specyficznie
ukierunkowanych na okreœlanie iloœci samej tkanki
t³uszczowej. Do pomiaru procentowej zawartoœci
tkanki t³uszczowej s³u¿¹ urz¹dzenia dokonuj¹ce po-
miaru opornoœci elektrycznej. Zawartoœæ przekra-
czaj¹ca 20 proc. u mê¿czyzn i 30 proc. u kobiet sta-
nowi podstawê do rozpoznania oty³oœci. Iloœciowy
pomiar tkanki t³uszczowej wisceralnej mo¿e byæ
przeprowadzony przy u¿yciu metod ultrasonogra-
ficznych, tomografii komputerowej, rezonansu ma-
gnetycznego lub absorpcjometrii dwufotonowej pro-
mieniowania rentgenowskiego (DXA) [11]. Ze
wzglêdu na ma³¹ dostêpnoœæ i wysoki koszt badania
metody te nie maj¹ jednak zastosowania w codzien-
nej praktyce.
0,8 u kobiet i
³
endokrynopatie: niedoczynnoϾ tarczycy, hipogo-
nadyzm, niedobór hormonu wzrostu, nadczynnoœæ
kory nadnerczy, zespó³ wielotorbielowatych jajni-
ków, insulinoma i hiperinsulinizm,
organiczne choroby podwzgórza; nowotwory, têt-
niaki, neuroinfekcje i wady rozwojowe,
leki: kortykosteroidy, neuroleptyki, insulina, trój-
pierœcieniowe leki przeciwdepresyjne,
zespo³y uwarunkowane genetycznie: wrodzony
przerost nadnerczy, zespó³ Laurence’a, Moona
i Biedla, zespó³ Gelnau, hyperostosis frontalis , cho-
roba Dercuma, lipodystrophia progresiva [8].
Diagnostyka otyłoúci
Istnieje kilka metod s³u¿¹cych okreœleniu prawi-
d³owoœci masy cia³a. Powszechnie przyjêtym para-
metrem jest wskaŸnik masy cia³a – BMI ( body mass
index ), zwany tak¿e wskaŸnikiem Queteleta. BMI
oblicza siê na podstawie stosunku masy cia³a i wzro-
stu wg wzoru: BMI = masa cia³a (kg)/wzrost (m) 2 .
Wed³ug najczêœciej przyjmowanych kryteriów inter-
pretacja otrzymanego wyniku przedstawia siê nastê-
puj¹co: BMI <18,5 kg/m 2 – niedowaga, BMI =
18,5–24,9 – prawid³owe, 25–29,9 – nadwaga, BMI
³
30 – oty³oœæ. Rozró¿nia siê 3 stopnie oty³oœci BMI
30,0–34,9 – I stopieñ, BMI 35–39,9 – II stopieñ,
BMI
Powikłania otyłoúci
W oty³oœci dochodzi do rozwoju wielu zaburzeñ
metabolicznych i hemodynamicznych, które zarów-
no w sposób bezpoœredni (zwiêkszona masa t³usz-
czowa), jak i poœredni (zmiany metaboliczno-hor-
monalne) maj¹ wp³yw na rozwój dodatkowych cho-
rób i rokowanie pacjenta (ryc. 2.). Wed³ug American
Heart Association oty³oœæ, obok palenia papierosów,
to podstawowy czynnik ryzyka sprzyjaj¹cy rozwo-
jowi choroby wieñcowej i nadciœnienia têtniczego.
Raport WHO wykaza³ zró¿nicowane prawdopodo-
40 – III stopieñ [9]. Oty³oœæ III stopnia by-
wa tak¿e okreœlana mianem oty³oœci olbrzymiej,
œmiertelnej.
Do ustalenia prawid³owego postêpowania i sche-
matu leczenia istotne znaczenie, oprócz okreœlenia
stopnia i przyczyny oty³oœci, ma scharakteryzowanie
³
przewodnik lekarza 73
³
314645469.006.png
klinika
upoœledzona tolerancja glukozy
cukrzyca typu 2
zaburzenia oddechowe
nadciœnienie têtnicze
choroba wieñcowa
hiperlipidemia
otyłoúÊ
udar mózgu
kamica ¿ółciowa
choroby nowotworowe
zaburzenia nastroju
choroba zwyrodnieniowa stawów
niewydolnoϾ serca
Ryc. 2. Choroby towarzysz¹ce oty³oœci
bieñstwo wyst¹pienia powik³añ oty³oœci, które ró¿ni
siê w poszczególnych jednostkach chorobowych.
Znaczne zwiêkszenie ryzyka (wzglêdne ryzyko >3)
dotyczy cukrzycy, nadciœnienia têtniczego, zaburzeñ
gospodarki lipidowej, zespo³u bezdechu sennego,
niewydolnoœci serca, chorób pêcherzyka ¿ó³ciowe-
go. Umiarkowane zwiêkszenie ryzyka (wzglêdne ry-
zyko 2–3) odnotowuje siê w chorobie niedokrwien-
nej serca, chorobach zwyrodnieniowych stawów, hi-
perurykemii i dnie moczanowej. £agodnie
zwiêkszone ryzyko (wzglêdne ryzyko 1–2) dotyczy
nowotworów z³oœliwych (piersi, endometrium,
okrê¿nicy), a tak¿e obserwowanych w tej grupie za-
burzeñ hormonów p³ciowych, upoœledzenia p³odno-
œci, nieprawid³owoœci p³odu w wyniku oty³oœci mat-
ki [1]. Oty³oœæ zwiêksza tak¿e ryzyko zgonu pro-
porcjonalnie do wzrostu wskaŸnika BMI [12, 13],
co wyraŸniej zaznacza siê w m³odszych grupach wie-
kowych [14]. U mê¿czyzn w wieku 25–34 lat ze
skrajn¹ oty³oœci¹ (BMI >40) ryzyko przedwczesnej
œmierci wzrasta nawet 12-krotnie w porównaniu
z mê¿czyznami o prawid³owej masie cia³a [15].
Powszechnie funkcjonuj¹cy podzia³ na oty³oœæ
brzuszn¹ i poœladkowo-udow¹ nie pozostaje bez
znaczenia przy omawianiu powik³añ oty³oœci. W ty-
pie brzusznym dochodzi do rozwoju zespo³u poli-
metabolicznego, który wiedzie do mia¿d¿ycy i cho-
roby wieñcowej. Oty³oœæ poœladkowo-udowa sprzy-
ja rozwojowi niewydolnoœci ¿ylnej koñczyn dolnych
i zmianom zwyrodnieniowym uk³adu kostno-sta-
wowego [8].
Choroby kr ¹ øenia w otyłoúci
Nadciœnienie têtnicze wystêpuje u osób z nadwa-
g¹ 3 razy czêœciej ni¿ u osób z prawid³ow¹ mas¹ cia-
³a (u chorych przed 30. rokiem ¿ycia nawet 4–5 ra-
zy czêœciej) [16]. Patomechanizm rozwoju nadci-
œnienia têtniczego w oty³oœci jest z³o¿ony. W wyniku
hiperinsulinemii dochodzi do zwiêkszenia aktywno-
œci uk³adu wspó³czulnego oraz retencji sodu i zmian
w miêœniówce naczyñ, sprzyjaj¹cych rozwojowi nad-
ciœnienia. Ponadto oty³oœæ powoduje wyst¹pienie
zmian w rdzeniu nerki, czego skutkiem jest nad-
mierna systemowa aktywacja uk³adu renina – angio-
tensyna [17]. Pojawiaj¹ siê tak¿e doniesienia o mo¿-
liwoœci miejscowej syntezy angiotensyny II w tkance
t³uszczowej w sposób niezale¿ny od systemowego
uk³adu renina – angiotensyna [18, 19]. Tkanka
t³uszczowa staje siê znacz¹cym endokrynnym narz¹-
dem produkuj¹cym m. in. leptynê, adiponektynê, re-
sistynê, TNF-alfa, IL-6 i PAI-1 [11]. Wysokie stê-
¿enie leptyny wykazuje dodatni¹ korelacjê z nadci-
œnieniem têtniczym [20]. Istotn¹ rolê w patogenezie
nadciœnienia têtniczego u osób oty³ych odgrywaj¹
tak¿e zaburzenia hemodynamiczne: wzrost oporu
obwodowego oraz zwiêkszenie objêtoœci minutowej
serca [21, 22].
O zwiêkszonym ryzyku wystêpowania schorzeñ
uk³adu kr¹¿enia decyduje nie tylko wartoœæ BMI
lub procentowa zawartoœæ tkanki t³uszczowej w or-
ganizmie, lecz przede wszystkim typ gromadzenia
tkanki t³uszczowej. Oty³oœæ brzuszna charakteryzu-
74 przewodnik lekarza
314645469.007.png 314645469.001.png
klinika
je siê insulinoopornoœci¹ i hiperinsulinemi¹ oraz
zwiêkszon¹ wra¿liwoœci¹ na dzia³anie amin katecho-
lowych, prowadz¹c do zwiêkszonego uwalniania
wolnych kwasów t³uszczowych do kr¹¿enia wrotne-
go. Nadmiar wolnych kwasów t³uszczowych stymu-
luje aktywnoœæ w¹trobowej syntezy i sekrecji VLDL
[23, 24]. Opisane zaburzenia metaboliczne prowa-
dz¹ do ukszta³towania nieprawid³owego profilu li-
pidowego (wzrost LDL, spadek HDL) i wraz
z upoœledzon¹ tolerancj¹ glukozy, hiperinsulinemi¹,
insulinoopornoœci¹, zwiêkszeniem poziomu kwasu
moczowego i fibrynogenu we krwi, a tak¿e aktyw-
noœci inhibitora 1 aktywatora plazminogenu
(PAI-1) stanowi¹ sk³adow¹ zespo³u polimetabolicz-
nego. Zaburzenia metaboliczne towarzysz¹ce oty³o-
œci i cytokiny wydzielane przez tkankê t³uszczow¹
powoduj¹ dysfunkcjê œródb³onka naczyniowego i za-
burzenia wydzielania substancji naczynioaktywnych,
takich jak tlenek azotu i endotelina, co jest kolejnym
elementem sprzyjaj¹cym rozwojowi mia¿d¿ycy
i choroby wieñcowej [25].
Zwiêkszenie czêstoœci wystêpowania nadciœnienia
têtniczego i choroby wieñcowej prowadzi w tej gru-
pie chorych do rozwoju niewydolnoœci serca. Zmia-
ny hemodynamiczne, bêd¹ce nastêpstwem nadmier-
nej iloœci tkanki t³uszczowej potêguj¹ to zjawisko.
Oty³oœæ powoduje zwiêkszenie ca³kowitej objêtoœci
krwi i rzutu serca na skutek wysokiej aktywnoœci
metabolicznej zgromadzonego t³uszczu. Zmiany he-
modynamiczne wywo³uj¹ zwiêkszenie napiêcia œcia-
ny lewej komory, wyrównawczy przerost jej miêœnia
i niewydolnoœæ rozkurczow¹. W miarê up³ywu cza-
su dochodzi do wyczerpania mechanizmów wyrów-
nawczych i zastoinowej niewydolnoœci serca [26].
Udowodniono, ¿e redukcja masy cia³a i zmniej-
szenie obci¹¿enia objêtoœciowego powoduje ust¹pie-
nie wielu objawów kardiomiopatii oty³oœciowej [27].
Po 2 latach od redukcji wagi dochodzi tak¿e do po-
prawy profilu lipidowego, zmniejszenia ryzyka cu-
krzycy i redukcji wartoœci ciœnienia têtniczego, a ju¿
10-procentowy ubytek masy cia³a jest wystarczaj¹cy,
aby uzyskaæ znacz¹ce zmniejszenie ryzyka chorób
uk³adu kr¹¿enia [28]. Najbardziej spektakularne
efekty redukcji tkanki t³uszczowej prezentuj¹ pa-
cjenci chirurgii bariatrycznej, u których poza wp³y-
wem na profil metaboliczny widoczny staje siê ko-
rzystny wp³yw na prze¿ywalnoœæ [29].
wysp Langerhansa [32]. W oty³o-
œci dochodzi g³ównie do insulinoopornoœci receptoro-
wej – zwi¹zanej z upoœledzeniem wi¹zania insuliny
z receptorem komórki t³uszczowej, miêœniowej i in-
nych wra¿liwych na insulinê. Oty³oœci mog¹ tak¿e
towarzyszyæ inne defekty dzia³ania insuliny w miej-
scach postreceptorowych, np. zaburzenia translokacji
bia³ka transportowego glukozy (GLUT-4).
Kluczowym elementem wi¹¿¹cym oty³oœæ z cukrzy-
c¹ wydaje siê podwy¿szony poziom wolnych kwa-
sów t³uszczowych uwalnianych z adipocytów, co sta-
³o siê bardziej zrozumia³e po odkryciu roli j¹dro-
wych receptorów PPAR-alfa i gamma ( Peroxisome
Proliferator-Activated Receptor ). Wolne kwasy t³usz-
czowe powoduj¹ aktywacjê j¹drowego receptora
PPAR-alfa, który indukuje syntezê enzymów ko-
niecznych do ich utleniania [33]. Skutkiem tych
zmian jest nasilona betaoksydacja kwasów t³uszczo-
wych, co w mechanizmie Randle’a hamuje utlenianie
glukozy, glikolizê i wychwyt glukozy. Hiperglikemia
powoduje fosforyzacjê sk³adowej receptora insulino-
wego, co czyni go niezdolnym do aktywacji w odpo-
wiedzi na insulinê [34]. Aktywacja receptora
PPAR-gamma hamuje uwalnianie kwasów t³uszczo-
wych z adipocytów i tym samym zmniejsza insuli-
noopornoœæ, co potwierdza zwi¹zek wolnych kwa-
sów t³uszczowych z cukrzyc¹ [33].
Wpływ otyłoúci na układ oddechowy
Oty³oœæ wywiera niekorzystny wp³yw na funkcjo-
nowanie uk³adu oddechowego, w stopniu zale¿nym
od jej zaawansowania. Zaburzenia te s¹ g³ównie wy-
nikiem gorszej ruchomoœci klatki piersiowej i z³ej
wentylacji podstawy p³uc [35]. Typowe zmiany wy-
krywane w badaniu spirometrycznym to zmniejsze-
nie objêtoœci p³uc oraz zaburzenia wentylacji typu
restrykcyjnego. W przypadku ciê¿kiej oty³oœci upo-
œledzenie wentylacji prowadzi do hipoksemii, która
nasila siê w pozycji le¿¹cej. Kolejnym czynnikiem
nasilaj¹cym nocn¹ hipoksemiê jest nadmiar tkanki
t³uszczowej w obrêbie szyi, prowadz¹cy do zmniej-
szenia przekroju górnych dróg oddechowych. Za-
padanie siê górnych dróg oddechowych w czasie snu
oraz zwiêkszone ciœnienie wewn¹trzbrzuszne i os³a-
biona si³a miêœni oddechowych prowadz¹ do zespo-
³u bezdechów sennych [36]. W ciê¿kich przypad-
kach hipoksemia wystêpuje stale w ci¹gu dnia,
OtyłoúÊ a zaburzenia gospodarki
wÍglowodanowej
Zaburzenia gospodarki wêglowodanowej (cu-
krzyca, upoœledzona tolerancja glukozy i nieprawi-
d³owa glikemia na czczo) wystêpuj¹ znacznie czê-
przewodnik lekarza 75
œciej u osób z oty³oœci¹ ni¿ u osób z prawid³ow¹ ma-
s¹ cia³a. Ryzyko rozwoju cukrzycy koreluje dodat-
nio zarówno z czasem trwania, jak i stopniem oty³o-
œci [30, 31]. Istotne znaczenie ma tu insulinoopor-
noœæ prowadz¹ca do wyrównawczej hipersekrecji
insuliny i szybszego wyczerpania rezerw wydzielni-
czych komórek
b
314645469.002.png
klinika
a w nocy dochodzi do hiperkapnii. Omawiane zmia-
ny s¹ przyczyn¹ obkurczania naczyñ p³ucnych i roz-
woju nadciœnienia p³ucnego, co w konsekwencji po-
woduje przeci¹¿enie prawej komory, rozwój prze-
wlek³ego serca p³ucnego i prawokomorow¹
niewydolnoϾ serca [26].
mas¹ cia³a, a wiêc kolanowych i biodrowych, oraz
odcinka lêdŸwiowego krêgos³upa. Zmiany patolo-
giczne mog¹ dotyczyæ równie¿ stawów, które nie s¹
w sposób bezpoœredni nara¿one na ucisk mechanicz-
ny, co sugeruje, ¿e istniej¹ dodatkowe czynniki za-
burzaj¹ce metabolizm tkanki kostnej i chrzêstnej
[41, 42]. Dolegliwoœci bólowe wywo³ane zmianami
zwyrodnieniowymi doprowadzaj¹ zwykle do zmniej-
szenia aktywnoœci, co dodatkowo pog³êbia oty³oœæ.
Ginekologiczne aspekty otyłoúci
U okresie oko³omenopauzalnym wzrost masy
cia³a stwierdza siê u ok. 60 proc. kobiet, jednocze-
œnie dochodzi do redystrybucji tkanki t³uszczowej,
z nasileniem jej gromadzenia w obrêbie jamy
brzusznej. Wraz ze zwiêkszeniem zawartoœci t³usz-
czu obserwuje siê podwy¿szony poziom estroge-
nów, leptyny, prostaglandyn, angiotensynogenu,
TNF-alfa. Istnieje dodatnia korelacja pomiêdzy
stopniem nadwagi a zmianami w uk³adzie krzepniê-
cia, prowadz¹cymi ³¹cznie z obni¿eniem wytwarza-
nia estradiolou i progesteronu do powstania choro-
by wieñcowej [37]. U oty³ych kobiet w okresie oko-
³omenopauzalnym stwierdza siê podwy¿szony
poziom insuliny, insulinoopornoœæ, wzrost stê¿enia
trójglicerydów, obni¿enie frakcji HDL-cholestero-
lu. Czêsto wspó³istnieje nadciœnienie têtnicze. Po-
wy¿sze zaburzenia przybieraj¹ charakter klimakte-
rycznego zespo³u polimetabolicznego i s¹ powodem
zwiêkszonej zapadalnoœci na cukrzycê typu 2 oraz
zwiêkszonej œmiertelnoœci z powodu chorób uk³adu
kr¹¿enia (zawa³ serca, udar mózgu) [24].
Podsumowanie
Analizuj¹c kliniczne aspekty oty³oœci – powik³a-
nia obejmuj¹ce choroby uk³adu sercowo-naczynio-
wego, niekorzystne nastêpstwa w uk³adzie oddecho-
wym, patologie z zakresu endokrynologii i ginekolo-
gii, a tak¿e reumatologii i onkologii – wydaje siê
konieczne uznanie oty³oœci za chorobê interdyscy-
plinarn¹. Przyczyny i nastêpstwa oty³oœci dotycz¹
chorych bêd¹cych pod opiek¹ wielu specjalistów. Ze
wzglêdu na stale wzrastaj¹c¹ czêstoœæ wystêpowania
oty³oœci i groŸne konsekwencje zdrowotne niezwykle
wa¿ne wydaje siê uœwiadomienie niebywa³ej wagi
problemów zdrowotnych zwi¹zanych z oty³oœci¹
oraz koniecznoœci w³aœciwego postêpowania profi-
laktycznego i leczniczego.
Piúmiennictwo
1. Obesity: preventing and managing the global epidemic. Re-
port of a WHO consultation. World Health Organ Tech
Rep Ser 2000; 894: i-xii, 1-253.
2. Flegal KM, Carroll MD, Ogden CL, et al. Prevalence and
trends in obesity among US adults, 1999-2000. JAMA
2002; 288: 1723-7.
3. Ogden CL, Flegal KM, Carroll MD, et al. Prevalence and
trends in overweight among US children and adolescents,
1999-2000. JAMA 2002; 288: 1728-32.
4. Dennis BH, Pajak A, Pardo B, et al. Weight gain and its
correlates in Poland between 1983 and 1993. Int J Obes
Relat Metab Disord 2000; 24: 1507-13.
5. Zemel MB. Regulation of adiposity and obesity risk by die-
tary calcium: mechanisms and implications. J Am Coll Nutr
2002; 21: 146S-51S.
6. Havel PJ. Peripheral signals conveying metabolic informa-
tion to the brain: short-term and long-term regulation of
food intake and energy homeostasis. Exp Biol Med (May-
wood) 2001; 226: 963-77.
7. Hainer V, Stunkard A, Kunesova M, et al. A twin study of
weight loss and metabolic efficiency. Int J Obes Relat Me-
tab Disord 2001; 25: 533-7.
8. Szostak WB, Bia³kowska M, Cybulska B i wsp. Leczenie
oty³oœci u ludzi doros³ych. Rekomendacje Narodowego Pro-
gramu Profilaktyki Cholesterolowej. Medycyna po Dyplo-
mie 2000: 163-180.
9. Pi-Sunyer FX: Obesity: criteria and classification. Proc
Nutr Soc 2000; 59: 505-9.
10. Han TS, van Leer EM, Seidell JC, et al. Waist circumfe-
rence action levels in the identification of cardiovascular risk
OtyłoúÊ a nowotwory
Nadmiar tkanki t³uszczowej, charakterystyka jej
rozmieszczenia i zaburzenia stê¿enia hormonów
p³ciowych w oty³oœci sprzyjaj¹ rozwojowi niektórych
nowotworów. Zjawisku temu sprzyja nie tylko nad-
mierna iloœæ tkanki t³uszczowej, ale tak¿e nieprawi-
d³owe nawyki ¿ywieniowe, których zwi¹zek z nie-
którymi nowotworami przewodu pokarmowego jest
opisany w piœmiennictwie (trzustka, w¹troba, jelito
grube, pêcherzyk ¿ó³ciowy) [38, 39]. Oty³oœæ jest
tak¿e czynnikiem ryzyka rozwoju nowotworów hor-
monozale¿nych: raka sutka i b³ony œluzowej maci-
cy. Rak piersi wykazuje zwi¹zek nie tylko z oty³o-
œci¹, ale przede wszystkim z aktywnoœci¹ endokryn-
n¹ tkanki t³uszczowej [40].
Choroby narz ¹ du ruchu w otyłoúci
Oty³oœæ zwi¹zana jest równie¿ z chorobami, któ-
re chocia¿ nie stanowi¹ bezpoœredniego zagro¿enia
¿ycia, mog¹ w istotny sposób pogarszaæ jego jakoœæ,
np. zmiany zwyrodnieniowe stawów. Patologia do-
tyczy g³ównie stawów najbardziej obci¹¿onych du¿¹
76 przewodnik lekarza
314645469.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin