httpwww.miechowicka.plciekaweotylosc.pdf 29.11.2009.pdf

(400 KB) Pobierz
PL7-2000.qxd
praktyka medyczna
Marek Kośmicki
Otyłość
jako czynnik ryzyka choroby
niedokrwiennej serca
– diagnostyka i leczenie
organizmu wiêkszoœci leków, co ma
istotne znacznie dla ich dawkowania.
Warto pamiêtaæ, ¿e chorzy z nadwa-
g¹ powinni zasadniczo otrzymywaæ
wy¿sze dawki leków, szczególnie
tych, których dawka jest wylicza-
na na kilogram masy cia³a.
Warto równie¿ pamiêtaæ, ¿e istot-
na nadwaga mo¿e stanowiæ utrud-
nienie, a nawet powa¿n¹ przeszko-
dê, w rzetelnym przeprowadzeniu
niektórych badañ diagnostycznych
wymagaj¹cych specjalistycznego
sprzêtu. Powoduje ona utrudnion¹
ocenê przezklatkowej echokardiogra-
fii, niekorzystny wp³yw na jasnoœæ
obrazu w koronarografii i podczas
przeprowadzania angioplastyki têtnic
wieñcowych, a tak¿e stanowi ryzyko
uszkodzenia bie¿ni ruchomej stoso-
wanej w próbach wysi³kowych, przy
masie cia³a badanego zbli¿aj¹cej siê
do 130 kg.
Podczas 26-letniej obserwacji uczestników Badania Serca,
prowadzonego we Framingham ( Framingham Heart Study )
stwierdzono, że u osób w wieku poniżej 50 lat zapadalność
na chorobę niedokrwienną serca była dwa razy wyższa
wśród mężczyzn ze znaczną otyłością. Natomiast u kobiet ta
różnica była jeszcze większa – kobiety otyłe zapadały na
chorobę wieńcową niemal 2,5 razy częściej [Hubert HB
i wsp. Obesity as an independent risk factor for cardiova-
scular disease: a 26-year follow-up of participants in the
Framingham Heart Study . Circulation 1983; 67, 968-77].
Oty³oœæ staje siê powa¿nym proble-
mem spo³ecznym, poniewa¿ obejmu-
je coraz wiêksz¹ czêœæ populacji na ca-
³ym œwiecie. Najwiêkszy i narastaj¹cy
odsetek ludzi oty³ych obserwuje siê
w USA, ale równie¿ w Europie stwier-
dza siê wzrost wystêpowania oty³oœci.
Z badañ przeprowadzonych w ostat-
nich latach wynika, ¿e w populacji
polskiej nadwagê stwierdzono u ok.
67 proc. osób, natomiast oty³oœæ
u ok. 30 proc. kobiet i 20 proc. mê¿-
czyzn. Oty³oœæ znaczna zwiêksza³a
ryzyko zgonu z powodu choroby
niedokrwiennej serca u mê¿czyzn
o 60 proc., a u kobiet ponad 5-krot-
nie [Rywik S i wsp. Epidemiologia
chorób uk³adu kr¹¿enia – Program
Pol-MONIKA Warszawa. Kard Pol
1996; Supl. II, II-7-II-35]. Podwy¿szo-
ne zagro¿enie wyst¹pienia choroby
wieñcowej i zawa³u serca, zwi¹zane
z oty³oœci¹, wspó³istnieje czêsto z in-
nymi czynnikami ryzyka: nadciœnie-
niem têtniczym, cukrzyc¹, hiperchole-
sterolemi¹ i niskim stê¿eniem frakcji
HDL-cholesterolu. Nie jest do koñca
wyjaœnione, czy oty³oœæ stanowi od-
dzielny stopieñ zagro¿enia, niezale¿ny
od pozosta³ych, czy tylko jej do³¹cze-
nie podwy¿sza ca³oœciowo wyliczone
ryzyko (tzw. ryzyko globalne), obej-
muj¹ce wszystkie czynniki zagro¿enia
chorob¹ niedokrwienn¹ serca u dane-
go pacjenta. Nawet, je¿eli ta w¹tpli-
woϾ jest uzasadniona, niemal wszy-
scy klinicyœci s¹ zgodni, ¿e zmniejsze-
nie masy cia³a u pacjentów
z nadwag¹ nale¿y do podstawowych
zasad profilaktyki zarówno pierwot-
nej, jak i wtórnej, z uwagi na nieko-
rzystny wp³yw oty³oœci na wspó³ist-
niej¹ce inne czynniki ryzyka. Dlate-
go szczególny nacisk nale¿y po³o¿yæ
na redukcjê masy cia³a u chorych
z nadciœnieniem têtniczym i cukrzyc¹
[Wood G i wsp. Prevention of corona-
ry heart disease in clinical practice.
Recomendations of the Second Joint
Task Force of the European and other
Societes on Coronary Prevention. Eur
Heart J 1998; 19, 1434–1503].
Zatem oty³oœæ powinna stanowiæ
istotny problem w œwiadomoœci le-
karza rodzinnego, patrz¹cego na pa-
cjenta w sposób ca³oœciowy, a tak¿e
w œwiadomoœci chorych. Podwy¿sza
bowiem zagro¿enie wyst¹pienia cho-
roby wieñcowej i zawa³u serca, mo-
¿e stanowiæ utrudnienie w przepro-
wadzeniu pe³nej diagnostyki i ewen-
tualnego leczenia zabiegowego,
wreszcie wymaga dostosowania
dawkowania wielu leków.
Wielu chirurgów uwa¿a, ¿e oty³oœæ,
nawet bez wspó³istniej¹cej cukrzycy,
utrudnia przebieg wielu operacji, a tak-
¿e gojenie siê ran po zabiegu. St¹d nie-
którzy lekarze doradzaj¹ swoim pa-
cjentom redukcjê podwy¿szonej ma-
sy cia³a w oczekiwaniu na
planowane operacje têtnic wieñco-
wych, nie zapominaj¹c o zwalczaniu
innych czynników ryzyka, maj¹cych
wp³yw na przebieg oko³ooperacyjny.
Wszyscy powinni zlecaæ chorym za-
niechanie palenia papierosów, prowa-
dziæ dobr¹ kontrolê ciœnienia têtnicze-
go i cukrzycy, a tak¿e zmierzaæ do
osi¹gniêcia wyznaczonych celów
w wartoœciach stê¿eñ cholesterolu,
szczególnie jego frakcji LDL. Oczy-
wiœcie te podstawowe zasady prakty-
ki lekarskiej obowi¹zuj¹ równie¿
w prowadzeniu chorych po operacji.
Definicja otyłości
Tkanka t³uszczowa jest obficie
ukrwiona, co wskazuje na jej du¿¹ ak-
tywnoœæ metaboliczn¹. Liczba ko-
mórek t³uszczowych (adypocytów)
jest genetycznie zdeterminowana.
W odró¿nieniu od osób szczup³ych,
u których po 16. roku ¿ycia liczba ko-
mórek t³uszczowych nie ulega ¿ad-
nym zmianom, u osób oty³ych
stwierdza siê postêpuj¹cy wzrost
zarówno liczby, jak i wielkoœci ady-
pocytów. Po osi¹gniêciu przez istnie-
j¹ce adypocyty krytycznej wartoœci,
czyli ok. 0,8
Oty³oœæ nale¿y równie¿ do czyn-
ników zmieniaj¹cych objêtoœæ dys-
trybucji (rozmieszczenia) w tkankach
50
Przewodnik
Lekarza
g, dochodzi do pobu-
dzenia adypoblastów, stanowi¹cych
komórki macierzyste dla adypocytów,
które przekszta³caj¹ siê poprzez pre-
adypocyty w nowe adypocyty. Tak
wiêc u osób oty³ych istnieje mo¿li-
woϾ niemal nieograniczonego
zwiêkszania liczby adypocytów. Na-
tomiast poprzez ograniczenia diete-
tyczne mo¿na zahamowaæ prolife-
µ
255864549.002.png
praktyka medyczna
racjê adypocytów u osób oty³ych.
Ma to istotne znaczenie w profilak-
tyce oty³oœci u osób doros³ych.
wania oty³oœci u osób z wartoœciami
masy cia³a mieszcz¹cymi siê w grani-
cach normy dla p³ci, wzrostu i wieku.
Wi¹¿e siê to z ma³o aktywnym fizycz-
nie trybem ¿ycia. Przemiany cywili-
zacyjne, szczególnie rozwój przemy-
s³u w XIX i XX wieku, sprawi³y, ¿e
cz³owiek zrobi³ siê wygodny, a wspó³-
czesne warunki ¿ycia przyczyniaj¹ siê
do coraz wiêkszego jego unierucho-
mienia. Coraz wiêksz¹ czêœæ dnia
wspó³czesnego cz³owieka zajmuje sie-
dzenie. W erze samochodów, kompu-
terów, telewizorów i kaset wideo, co-
raz wiêcej ludzi spêdza czas w pracy,
w przejazdach i podczas biernego wy-
poczynku w domowym fotelu w taki
w³aœnie sposób. Wielogodzinna praca
siedz¹ca lub o niewielkiem nak³adzie
wysi³ku fizycznego pozbawia cz³o-
wieka koniecznoœci u¿ywania w³a-
snych i tak s³abo rozwiniêtych miêœni.
Rozliczne urz¹dzenia gospodarstwa
domowego – sokowirówki, pralki,
zmywarki do naczyñ, odkurzacze –
powoduj¹ zmniejszenie aktywnoœci fi-
zycznej, szczególnie u kobiet. Nie ule-
ga w¹tpliwoœci, ¿e siedz¹cy tryb ¿ycia
jest powi¹zany z oty³oœci¹ [Koœmicki
M. Recepta na wysi³ek. Instytut Kar-
diologii, Warszawa 1998].
spo¿ywanie posi³ków z innych
przyczyn ni¿ zaspokajanie g³o-
du, np. dla towarzystwa, z nudy,
frustracji, na polecenie rodziców
lub innych osób, które nama-
wiaj¹ do nadmiernego jedzenia.
Istnieje zró¿nicowanie rozmiesz-
czenia liczby i wielkoœci adypocy-
tów zwi¹zane z obszarem cia³a,
z wyraŸnym zaznaczeniem ró¿nic
p³ciowych. U kobiet adypocyty
w okolicy poœladków s¹ przeciêtnie
o 20 proc. wiêksze ni¿ u mê¿czyzn,
a tkanka t³uszczowa okolicy ud
wykazuje u kobiet prawie o 90
proc. wiêksz¹ liczbê adypocytów
w jednostce objêtoœci ni¿ u mê¿-
czyzn. Zawartoœæ t³uszczu ustrojo-
wego wzrasta z wiekiem, przy czym
wzrost ten nie jest wynikiem liczby
adypocytów, ale zwiêkszonej w nich
zawartoœci t³uszczu [por. Kokot F.
Oty³oœæ. W: Or³owski W. Nauka
ochorobach wewnêtrznych. Tom IV,
PZWL, Warszawa 1989; 243-69].
Nale¿y braæ pod uwagê, ¿e oty-
³oœæ mo¿e byæ objawem innej choro-
by – jest to oty³oœæ wtórna. Zanim
uzna siê, ¿e u pacjenta mamy do czy-
nienia z oty³oœci¹ prost¹ – pierwot-
n¹, o której jest mowa w niniejszym
artykule, nale¿y wy³¹czyæ wszystkie
mo¿liwe przyczyny oty³oœci wtórnej,
wœród których przede wszystkim
trzeba braæ pod uwagê zaburzenia
hormonalne: zespó³ Cushinga, nie-
doczynnoϾ tarczycy i inne.
Rozpoznawanie nadwagi
i otyłości w warunkach
gabinetu lekarza rodzinnego
Istnieje szereg metod oceny, czy da-
na osoba ma prawid³ow¹ masê cia³a.
W praktyce lekarza rodzinnego wy-
starczy zaopatrzyæ siê w prosty
sprzêt, który warto jest mieæ w swo-
im gabinecie: wagê przeznaczon¹ do
pomiaru masy cia³a u ludzi, przy-
rz¹d do pomiaru wzrostu, zwyk³y
centymetr krawiecki oraz prosty
kalkulator. Najprostszym sposobem
oceny masy cia³a pacjenta jest zasto-
sowanie wzoru okreœlaj¹cego normê,
który uwzglêdnia p³eæ i wzrost (tab. 1.)
Przyk³adowo, nale¿na masa cia³a
u kobiety ze wzrostem 170 cm wy-
nosi: [170 – 100 = 70] – [10 proc.
wartoœci 70 = 7], czyli: 70 – 7 = 63
kg, a u mê¿czyzny ze wzrostem 180
cm: [180 – 100 = 80] – [5 proc. war-
toœci 80 = 4], czyli: 80 – 4 = 76 kg.
Je¿eli masa rzeczywista wynosi
110-120 proc. masy cia³a prawid³o-
wej (u przyk³adowej kobiety: 69,3 –
75,6 kg; u przyk³adowego mê¿czy-
zny: 83,6 – 91,2 kg), to wówczas
jest to nadwaga, natomiast je¿eli
masa rzeczywista przekracza 120
proc. wartoœci nale¿nej, mówimy
wówczas o oty³oœci.
Dok³adniejszym sposobem oceny
jest obliczanie wskaŸnika masy cia-
Odró¿nia siê tkankê t³uszczow¹
brunatn¹ i bia³¹. Brunatna tkanka
t³uszczowa jest bogato unaczyniona
i obficiej unerwiona adrenergicznie,
sk³ada siê z adypocytów, ró¿ni¹cych
siê od komórek bia³ej tkanki t³usz-
czowej przemian¹ materii (triglicery-
dy zawarte w adypocytach brunatnej
tkanki t³uszczowej s¹ spalane na miej-
scu – nie s¹ przeznaczone na eksport).
Nadwadze i oty³oœci sprzyjaj¹
zwyczaje ¿ywieniowe, które nale¿¹
do stylu ¿ycia i dlatego ich modyfi-
kacja mo¿e byæ szczególnie trudna
u niektórych osób wymagaj¹cych re-
dukcji masy cia³a. Nale¿¹ do nich
[wg Szostak WB i Cybulska B. Oty-
³oœæ inadwaga. Narodowy Program
Ochrony Serca, Instytut Kardiologii,
Warszawa, Seria Twoje zdrowie
wtwoich rêkach, nr 9]:
Oty³oœci¹ nazywamy stan nad-
miernego gromadzenia w ustroju
t³uszczów, który mo¿e, ale nie mu-
si byæ przyczyn¹ nadwagi. Najczê-
œciej identyfikuje siê oty³oœæ z nad-
wag¹, w niektórych przypadkach
jest to jednak b³êdne, podobnie jak
nie ka¿da nadwaga jest wywo³ana
oty³oœci¹ [wg Kokota, 1989]. Spor-
towcy o dobrze lub nadmiernie roz-
winiêtym uk³adzie miêœniowym
(szczególnie ciê¿arowcy i kulturyœci),
mimo nadwagi nie s¹ ludŸmi oty³ymi.
Odwrotnie, ludzie zprawid³ow¹ mas¹
cia³a mog¹ byæ mimo to otyli, jeœli ich
miêœnie s¹ s³abo rozwiniête. Dlatego
przy ustalaniu rozpoznania oty³oœci
nale¿y braæ pod uwagê, poza nor-
mami ustalanymi dla p³ci, wieku
i wzrostu pacjenta, tak¿e jego
strukturê morfologiczn¹. Mo¿na
jednak uznaæ, z pewnym uproszcze-
niem, ¿e w praktyce lekarskiej, oty-
³oœæ jest równoznaczna z nadwag¹.
zbyt szybkie jedzenie,
czêste pojadanie wysokokalo-
rycznych produktów pomiêdzy
posi³kami,
oszczêdzanie na jedzeniu w ci¹gu
dnia i przekarmianie siê wieczo-
rem,
zastêpowanie wody mineralnej
sokiem, s³odzonymi napojami
lub piwem,
dodawanie wysokokalorycznych
(zwykle t³ustych) sosów do sa³a-
tek, warzyw i innych potraw,
DLA KOBIET
Masa cia³a nale¿na* = [wzrost** – 100] – 10 proc. tej wartoœci
Trzeba równie¿ braæ pod uwagê
tendencjê, obserwowan¹ we wspó³-
czesnym spo³eczeñstwie, do wystêpo-
DLA MʯCZYZN
Masa cia³a nale¿na* = [wzrost** – 100] – 5 proc. tej wartoœci
Tab. 1.
Wzór
okreœlaj¹cy
prawid³ow¹
masê cia³a
legenda: * masa cia³a w kilogramach, ** wzrost w centymetrach
Lekarza 51
Przewodnik
255864549.003.png
praktyka medyczna
BMI – iloraz masy cia³a (w kilogramach) i kwadratu wzrostu (w metrach)
starcza centymetr krawiecki, jest ob-
wód talii – OT (patrz tab. 3.).
masa cia³a [kg]
BMI = —————————
(wzrost [m]) 2
Wyniki badañ z zastosowaniem
tomografii komputerowej sugeru-
j¹, ¿e OT jest parametrem najle-
piej koreluj¹cym z mas¹ t³uszczu
trzewnego w jamie brzusznej [Po-
uliot MC i wsp. Waist circumference
and abdominal sagittal diameter:
best simple anthropometric indices
of abdominal visceral adipose tis-
sue accumulation and related car-
diovascular risk in men and women.
Am J Cardiol 1994; 73, 460-8]. Pra-
wid³owo u kobiet OT nie powinien
osi¹gaæ wartoœci 80 cm, a u mê¿-
czyzn – 94 cm. Je¿eli u mê¿czyzny
OT wynosi 94 cm lub wiêcej,
a u kobiety 80 cm lub wiêcej – sta-
nowi wskazanie do odchudzania.
Wartoœci powy¿ej 88 cm dla ko-
biet i 102 cm dla mê¿czyzn, wpo-
³¹czeniu ze wskaŸnikiem BMI od-
powiadaj¹cym oty³oœci, œwiadcz¹
o zlokalizowaniu tkanki t³uszczo-
wej w jamie brzusznej i wówczas
konieczna jest fachowa porada
w programowaniu odchudzania
[Prevention of coronary heart dise-
ase in clinical practice. Recomen-
dations of the Second Joint Task
Force of European and other Socie-
ties on Coronary Prevention: ESC,
EAS, ESH, ISBM, ESGP/FM. Eur
Heart J 1998; 19, 1434-1503).
Ocena masy cia³a na podstawie BMI [wg WHO. Obesity Preventing and Managing
the Global Epidemic Report of WHO. Genewa, 3-5. 06. 1997].
Ocena
BMI
Ryzyko chorób
masy cia³a:
towarzysz¹cych oty³oœci
niedowaga
< 18,5
niskie
Tab. 2.
Obliczanie
wskaŸnika
masy cia³a: BMI
(body mass index)
oraz ocena
nadwagi i oty³oœci
norma
18,5-24,9
przeciêtne
nadwaga
25-29,9
zaznaczone
oty³oœæ
30-39,9
powa¿ne
oty³oœæ ciê¿ka
> 40
olbrzymie
Tab. 3. Ocena
rozmieszczenia tkanki
t³uszczowej na podstawie
wskaŸnika OT [wg Lean
MEJ i wsp. Impairment of
health and quality of life
in people with large waist
circumference. Lancet
1998; 351, 853-6]
OBWÓD TALII (OT) – w centymetrach
odzwierciedla nagromadzenie tkanki t³uszczowej w jamie brzusznej
OTY£OŒÆ CENTRALNA U OSÓB Z NADWAG¥:
BMI = 25-29,5 OT: M 94 cm,
K 80 cm
BMI > 30
OT: M 102 cm,
K 88 cm
WHR (waist/hip ratio) – iloraz obwodu talii i obwodu bioder
obwód talii [cm]
WHR = ——————————
obwód bioder [cm]
Tab. 4.
Ocena rozmieszczenia
tkanki t³uszczowej
na podstawie
wskaŸnika WHR
[wg Bray GA.
Fat distribution
and body weight.
Obes Res 1993;
1, 203-5]
TYP DYSTRYBUCJI TKANKI T£USZCZOWEJ
poœladkowo-udowy
brzuszny
(gynoidalny)
(androidalny)
GRUSZKA
JAB£KO
KOBIETY
(WHR):
< 0,8
> 0,85
MʯCZY NI (WHR):
< 1,0
> 1,0
³a (body mass index – BMI, nazy-
wanego wskaŸnikiem Queteleta),
które przedstawiono w tab. 2.
u kobiet z BMI powy¿ej 25,0
a u mê¿czyzn – powy¿ej 26,5
[Calle EE i wsp. Body-mass index
and mortality in prospective cohort
of U.S.adults. N Engl J Med 1999;
341, 1097-105].
Poza stwierdzeniem u pacjenta
nadwagi i okreœleniem stopnia jej
zaawansowania, ma równie¿ istotne
znaczenie ustalenie rozmieszczenia
tkanki t³uszczowej. Znacznie zwiêk-
szonym zagro¿eniem dla zdrowia,
zwi¹zanym z podwy¿szonym ryzy-
kiem wyst¹pienia choroby niedo-
krwiennej serca, jest lokalizacja
tkanki t³uszczowej w jamie
brzusznej, czyli typ oty³oœci trzew-
nej – wisceralnej albo centralnej.
Ten typ oty³oœci towarzyszy czêsto
nadciœnieniu têtniczemu, cukrzy-
cy oraz zaburzeniom lipidowym.
Najprostszym wskaŸnikiem pozwa-
laj¹cym na wykrycie tego rodzaju
oty³oœci, do którego oznaczenia wy-
Inn¹ metod¹ pozwalaj¹ca na oce-
nê rozmieszczenia tkanki t³uszczowej,
jest dokonanie pomiaru, poza OT,
równie¿ obwodu bioder i obliczenie
ilorazu talii i bioder, czyli wskaŸni-
ka WHR (waist/hip ratio) – tab. 4.
Na podstawie wskaŸnika WHR
mo¿na ustaliæ, jaki typ dystrybucji
tkanki t³uszczowej ma pacjent: po-
œladkowo-udowy, charakterystycz-
ny dla kobiet (gynoidalny), nazywa-
ny popularnie gruszk¹, czy brzusz-
ny, obci¹¿ony wy¿szym ryzykiem
wyst¹pienia choroby niedokrwien-
nej serca, charakterystyczny dla
mê¿czyzn (androidalny) – jab³ko.
BMI jest dobrym wskaŸnikiem
ryzyka wyst¹pienia choroby wieñ-
cowej i zawa³u serca, a tak¿e in-
nych chorób zwi¹zanych z oty³o-
œci¹, co przedstawia tab. 2., a tak¿e
œmierci sercowej. U kobiet z BMI
wynosz¹cym 26, ryzyko choroby
wieñcowej dwukrotnie przewy¿-
sza³o ryzyko u kobiet z BMI poni-
¿ej 21, natomiast u mê¿czyzn
z BMI = 26 by³o 1,5 razy wy¿sze,
ni¿ u mê¿czyzn z BMI poni¿ej 21
[Willett WC i wsp. Guidelines for
healthy weight. N Engl J Med 1999;
341, 427-34]. Z opublikowanych
w 1999 r. badañ, przeprowadzonych
na ponad 1-milionowej grupie osób
doros³ych w USA wynika, ¿e istot-
ne ryzyko zgonu z powodu chorób
serca i naczyñ wzrasta znacz¹co
Istniej¹ bardziej precyzyjne meto-
dy analizy sk³adu cia³a (Body Compo-
sition), czy zawartoœci trzewnej tkanki
t³uszczowej. Do przeprowadzenia tych
badañ potrzebna jest jednak aparatura
specjalistyczna i dlatego wykraczaj¹
one poza ramy diagnostyki przepro-
52
Przewodnik
Lekarza
255864549.004.png
praktyka medyczna
wadzanej w warunkach gabinetu leka-
rza ogólnego. Natomiast mog¹ byæ
przeprowadzane w oœrodkach specja-
listycznych, szczególnie w przypad-
kach znacznej oty³oœci, kiedy konwen-
cjonalne metody leczenia zawodz¹.
kontakt lekarza z rodzin¹, poniewa¿
osoba kupuj¹ca produkty spo¿ywcze
i przyrz¹dzaj¹ca posi³ki musi byæ po-
informowana o koniecznoœci wyboru
zdrowej ¿ywnoœci i praktycznie do
tego przygotowana. Europejskie to-
warzystwa lekarskie podkreœlaj¹, ¿e
nale¿y tak¿e wyjaœniæ znaczenie wy-
si³ku fizycznego dla osi¹gniêcia
i utrzymania w³aœciwej masy cia³a
oraz korzystnych modyfikacji innych
czynników ryzyka. U chorego na
mia¿d¿ycê têtnic nale¿y osi¹gn¹æ
nastêpuj¹ce cele dotycz¹ce diety
[Prevention of coronary heart dise-
ase in clinical practice. Recomenda-
tions of the Second Joint Task Force
of European and other Societies on
Coronary Prevention: ESC, EAS,
ESH, ISBM, ESGP/FM. Eur Heart J
1998; 19, 1434-1503]:
w celu zmniejszenia masy cia³a po-
przez wdro¿enie w³aœciwej diety
i zwiêkszenie aktywnoœci fizycznej
[Eur Heart J 1998; 19, 1434-1503].
W wielu krajach od dawna prowa-
dzone s¹ badania, maj¹ce na celu we-
ryfikacjê skutecznoœci edukacji ¿y-
wieniowej wœród pacjentów w trakcie
leczenia szpitalnego i po jego zakoñ-
czeniu. Programy te obejmuj¹ równie¿
osoby przebywaj¹ce na co dzieñ w do-
mu, ale bêd¹ce pod œcis³¹ kontrol¹ le-
karza z powodu podwy¿szonego ry-
zyka wyst¹pienia choroby zwi¹zanej
z wadliwym od¿ywianiem. Osoby zaj-
muj¹ce siê edukacj¹ ¿ywieniow¹ po-
winny zrozumieæ przyczyny wystêpo-
wania z³ych nawyków ¿ywieniowych
u chorych. Wyp³ywaj¹ one ze stylu
¿ycia, dlatego ich zmiana wymaga
d³ugotrwa³ych i systematycznych od-
dzia³ywañ na œwiadomoœæ pacjenta
i jego rodziny. Zalecenia dietetyczne,
które otrzymuj¹ chorzy, s¹ zazwy-
czaj restrykcyjne i stanowi¹ tylko
czêœæ zaleceñ lekarskich. Czêsto s¹
sprzeczne z osobistymi upodobania-
mi i preferencjami, czy zwyczajami
panuj¹cymi w rodzinie. Dodatko-
wymi przeszkodami mog¹ byæ: wy-
soka cena i ograniczona dostêpnoœæ
odpowiednich produktów w han-
dlu, a tak¿e brak umiejêtnoœci i cza-
su na przygotowanie zalecanych po-
traw [Ciok J i wsp. Przegl¹d metod
prowadzenia edukacji ¿ywieniowej
wœród pacjentów szpitalnych. Pol
Merk Lek 1999; 7, [41], 236-41].
Czy podjêcie trudu redukcji
masy cia³a ma swoje uzasadnienie
kliniczne?
Nastêpstwem oty³oœci jest zwiêk-
szona umieralnoϾ z powodu choro-
by niedokrwiennej serca, nadciœnie-
nia têtniczego, cukrzycy typu II i hi-
perlipidemii. Uwa¿a siê, ¿e przyrost
masy cia³a o ponad 10 kg po ukoñ-
czeniu 18. roku ¿ycia, sprzyja
œmiertelnoœci w œrednim wieku
[Bray GA. Overweight is a risking
fate. J Clin Endocrinol Metab 1999;
84, 10-12]. Natomiast redukcja ma-
sy cia³a zmniejsza ryzyko ogólne
pacjenta w przebiegu chorób ser-
ca i naczyñ, obni¿a stê¿enie gluko-
zy i lipidów w surowicy krwi,
a tak¿e zmniejsza czêstoœæ wystêpo-
wania zmian zwyrodnieniowych na-
rz¹du ruchu, szczególnie koñczyn
dolnych, chorób uk³adu oddechowe-
go (zespó³ Pickwicka, bezdech noc-
ny), kamicy ¿ó³ciowej oraz niektó-
rych nowotworów: raka jelita grube-
go, endometrium i piersi [Van Gaal
LF i wsp. The beneficial effects of
modest weight loss on cardiovascu-
lar risk factors. Int J Obes 1997; 21
(Suppl. 1), S5-S9].
zmniejszenie ca³kowitego spo-
¿ycia t³uszczu do co najwy¿ej
30 proc. ca³kowitej poda¿y ka-
lorii, spo¿ycia t³uszczów nasy-
conych do nie wiêcej ni¿ 1/3 ca³-
kowitego spo¿ycia t³uszczów,
poda¿y cholesterolu do nie wiê-
cej ni¿ 300 mg na dobê,
czêœciowe zast¹pienie t³uszczów
nasyconych t³uszczami jedno-
i wielonienasyconymi pocho-
dz¹cymi z warzyw i ryb oraz
z³o¿onymi wêglowodanami,
zwiêkszenie spo¿ycia œwie¿ych
owoców, warzyw i produktów
zbo¿owych,
zmniejszenie ca³kowitej poda¿y
kalorii, gdy wskazane jest obni-
¿enie masy cia³a,
zmniejszenie spo¿ycia soli i al-
koholu, gdy ciœnienie têtnicze
jest podwy¿szone.
W³aœciwe zmiany diety maj¹ ko-
rzystny wp³yw na czynniki ryzyka
choroby niedokrwiennej serca: nadci-
œnienie têtnicze, hipercholesterolemiê
lub inn¹ dyslipidemiê, a tak¿e cukrzy-
cê i zmniejszaj¹ zapotrzebowanie na
farmakoterapiê. Chorzy z nadwag¹
(BMI > 25 kg/m 2 ) lub oty³oœci¹
(BMI > 30 kg/m 2 ), a zw³aszcza z oty-
³oœci¹ typu centralnego, czyli trzew-
nego, charakteryzuj¹c¹ siê odk³ada-
niem tkanki t³uszczowej w obrêbie
jamy brzusznej, s¹ bardziej zagro-
¿eni rozwojem choroby wieñcowej
i wyst¹pieniem zawa³u serca, dlate-
go, wed³ug Europejskiego Towarzy-
stwa Kardiologicznego, tacy pacjenci
wymagaj¹ fachowego wsparcia,
Wszystkim chorym nale¿y udzie-
liæ fachowej porady dotycz¹cej od-
¿ywiania siê i wyboru produktów
spo¿ywczych sk³adaj¹cych siê na
dietê zwi¹zan¹ z najmniejszym ryzy-
kiem choroby wieñcowej lub mia¿-
d¿ycy innych têtnic. Lekarze po-
winni podkreœlaæ znaczenie diety
w odniesieniu do:
zmniejszenia masy cia³a,
W edukacji ¿ywieniowej stosuje
siê nastêpuj¹ce kategorie metod [wg
Glanz K. Nutrition education for risk
factor reduction and patient education:
areview. Prev Med 1985; 14, 721]:
informacyjne – polegaj¹ na prze-
kazywaniu informacji i wskazó-
wek, dotycz¹cych chorób i œcis³e-
go przestrzegania zaleceñ. Zazwy-
czaj te metody s¹ najmniej
intensywne w swoim oddzia³ywa-
niu w porównaniu z pozosta³ymi.
obni¿enia ciœnienia têtniczego
i stê¿enia cholesterolu we krwi,
kontroli glikemii u chorych na
cukrzycê,
zmniejszenia sk³onnoœci do za-
krzepicy.
motywacyjne – polegaj¹ na prze-
konywaniu i perswazji, maj¹ na ce-
lu zaanga¿owanie pacjenta w do-
konywanie zmian lub wzrost jego
gotowoœci do wspó³pracy, a tak¿e
wp³ywanie na jego postawê.
Wspólna grupa robocza europej-
skich towarzystw lekarskich uwa¿a,
¿e omówienie z chorym w³aœciwej
dla niego diety jest integraln¹ czêœci¹
postêpowania terapeutycznego.
Szczególnie wa¿n¹ rolê odgrywa tu
behawioralne – polegaj¹ na zmia-
nie zachowañ chorego poprzez
identyfikowanie i modyfikowanie
Lekarza 53
Przewodnik
255864549.005.png
praktyka medyczna
zachowañ poprzednich oraz oma-
wianie konsekwencji tych zmian,
bez stosowania nakazów i krytyki
w stosunku do sposobu od¿ywia-
nia, poziomu wiedzy czy postawy
¿yciowej pacjenta. Zazwyczaj me-
tody behawioralne wykazuj¹ naj-
intensywniejsze oddzia³ywanie.
towa redukcja masy cia³a, a na-
stêpnie obserwuje siê okres utrzy-
mywania siê jej w osi¹gniêtych
wartoœciach bez wiêkszych zmian.
Jednak w du¿ej czêœci przypadków
stopniowo masa cia³a powraca do
wartoœci zbli¿onych do pocz¹tko-
wych. Niekiedy nawet je przekra-
cza. Jest to efekt jo-jo. Zdarza siê to
szczególnie w sytuacjach, gdy wyso-
kie spo¿ycie kalorii, do czego od lat
pacjent jest przyzwyczajony, zamienia
siê na, zazwyczaj krótki, okres inten-
sywnego odchudzania, po czym nastê-
puje powrót do dawnego sposobu od-
¿ywiania. W okresie diety niskokalo-
rycznej organizm reaguje obni¿eniem
metabolizmu, czyli podstawowej prze-
miany materii, natomiast po powrocie
do nadmiernego spo¿ycia, podstawo-
wa przemiana materii nie wzrasta do
poziomu sprzed odchudzania, aby zre-
kompensowaæ nadmierne spo¿ycie
zwiêkszonym wydatkiem energetycz-
nym. W rezultacie, u osoby odchudza-
j¹cej siê w ten sposób, nastêpuje przy-
rost masy cia³a, a kolejne okresy diety
niskokalorycznej s¹ coraz mniej sku-
teczne [Szostak WB i Cybulska B.
Oty³oœæ i nadwaga. Narodowy Pro-
gram Ochrony Serca, Instytut Kardio-
logii, Warszawa, Seria Twoje zdrowie
wtwoich rêkach, nr 9]. Wystêpuj¹cy
wówczas efekt jo-jo, jest nie tylko
niekorzystny z fizjologicznego, ale
równie¿ z psychologicznego punktu
widzenia, poniewa¿ zniechêca pa-
cjentów do kontynuowania terapii,
która wymaga wielu wyrzeczeñ od
chorych, a przede wszystkim cierpli-
woœci i wytrwa³oœci przez d³u¿szy
czas, nawet je¿eli efekty leczenia nie
s¹ du¿e [por. Bolanowski M, Mile-
wicz A. Strategie leczenia oty³oœci.
Terapia 1999; 7, Nr 7 [78], 43-4].
wach z pacjentami obci¹¿onymi nad-
wag¹ prost¹ poradê: jedz mniej, ru-
szaj siê wiêcej! Unikaj t³uszczu i cu-
kru, t³ustych pokarmów i s³odyczy,
zawieraj¹cych du¿o energii. Mo¿esz
spo¿ywaæ nieco wiêcej produktów
roœlinnych, zawieraj¹cych du¿e ilo-
œci b³onnika.
Praktycznie, w systemie edukacji
¿ywieniowej ³¹czy siê zazwyczaj
dwie kategorie metod: informacyjne
z motywacyjnymi lub motywacyjne
z behawioralnymi. W prowadzeniu
edukacji mo¿na wykorzystaæ przygo-
towane w tym celu broszury i plakaty,
przeznaczone dla pacjentów i ich ro-
dzin. Organizuje siê pogadanki pro-
wadzone przez wyszkolone osoby, dla
chorych przebywaj¹cych na oddziale
szpitalnym lub w sanatorium rehabi-
litacyjnym. Prowadzone s¹ równie¿
specjalne kursy trenigowe, przezna-
czone dla osób z nadwag¹ lub oty³o-
œci¹, gdzie stosowanie indywidualnie
okreœlonej diety jest po³¹czone z in-
tensywnymi æwiczeniami fizycznymi
i wypoczynkiem. Dodatkowym walo-
rem takich zajêæ jest spotkanie z oso-
bami maj¹cymi te same problemy,
wyzbycie siê kompleksów i wymiana
doœwiadczeñ. Nic jednak nie zast¹-
pi indywidualnej rozmowy z leka-
rzem, do którego pacjent i jego ro-
dzina maj¹ zaufanie, i dla którego
lekarz rodzinny stanowi autorytet.
Dlatego lekarze w naszym kraju
mog¹ przyj¹æ, za kolegami w USA
i Kanadzie, nastêpuj¹c¹ propozycjê:
je¿eli pacjenci doroœli przybrali na
wadze 4 do 5 kg lub powiêkszyli ob-
wód talii o 5 cm, ich lekarze powin-
ni im doradzaæ niewielkie, ale sta³e
poprawianie swoich przyzwyczajeñ
dotycz¹cych aktywnoœci fizycznej
i sposobu od¿ywiania siê [Williamson
DF. The prevention of obesity. N Engl
J Med 1999; 341, 1140-1].
W procesie odchudzania siê
szczególne znaczenie ma reduko-
wanie zawartoœci t³uszczu w po-
karmach. T³uszcze s¹ nie tylko bo-
gatym Ÿród³em energii, ale równie¿
energia uzyskana przez organizm
z t³uszczu pokarmowego jest znacz-
nie ³atwiej magazynowana w tkance
t³uszczowej, ni¿ wywodz¹ca siê
z wêglowodanów. Redukowanie cu-
krów prostych i s³odyczy ma swoje
teoretyczne uzasadnienie, poniewa¿
s¹ one bogate w energiê, a zawiera-
j¹ ma³o sk³adników od¿ywczych.
Korzystne znaczenie zwiêksze-
nia zawartoœci produktów roœlin-
nych zawieraj¹cych du¿o b³onni-
ka, w diecie osoby odchudzaj¹cej
siê, polega na tym, ¿e b³onnik, wy-
pe³niaj¹c przewód pokarmowy, daje
uczucie sytoœci, a ponadto powodu-
je, ¿e czêœæ sk³adników pokarmo-
wych daj¹cych energiê wydala siê
z ka³em w sposób przyspieszony, bez
pe³nego wykorzystania przez orga-
nizm [Szostak WB i Cybulska B.
Oty³oœæ inadwaga].
Od 1999 r. propagowana jest
Z£OTA KARTA PRAWID£O-
WEGO ¯YWIENIA, która zosta³a
uzgodniona przez polskie naukowe
towarzystwa medyczne i podpisana
przez ministra zdrowia. Podano
w niej, co nale¿y spo¿ywaæ w pre-
wencji pierwotnej (tab. 5.).
Nale¿y przedstawiæ pacjentowi
z oty³oœci¹ d³ugofalowy plan dzia³a-
nia, w którym nie nale¿y zak³adaæ
wiêkszej redukcji masy cia³a ni¿ 10
proc. we wstêpnym etapie. Obecnie
uwa¿a siê, ¿e sukcesem w leczeniu
oty³oœci jest jej redukcja o co naj-
mniej tê w³aœnie wartoœæ (czyli 10
proc.), ale pod warunkiem, ¿e bê-
dzie ona utrzymana d³u¿ej ni¿
przez jeden rok [Rassner S. Defining
success in obesity management. Int J
Obes 1997; 21 (Suppl. 1), S2-S4].
Dieta stosowana u osób z nad-
wag¹ i oty³oœci¹, maj¹ca prowadziæ
do redukcji masy cia³a, powinna
opieraæ siê na zmniejszeniu objêto-
œci i kalorycznoœci (800-1000 kcal)
spo¿ywanych posi³ków, z jednocze-
snym utrzymaniem odpowiedniej
poda¿y bia³ka, wêglowodanów i mi-
nera³ów. Nie zaleca siê diety o bar-
dzo niskiej kalorycznoœci, g³odów-
ki ani okresowo reklamowanych
pseudodiet o w¹tpliwej wartoœci
[Bolanowski M, Milewicz A, 1999].
Modyfikacja diety
w leczeniu otyłości
Leczenie oty³oœci jest problemem
wyj¹tkowo trudnym i powinno byæ
procesem d³ugotrwa³ym. Osoba z oty-
³oœci¹, je¿eli jest zdecydowana na re-
dukcjê masy cia³a, powinna zmieniæ
styl ¿ycia, szczególnie w odniesieniu
do sposobu od¿ywiania i wiêkszego
uaktywnienia ruchowego.
Najczêœciej pocz¹tkowo uzyski-
wana jest kilku-, kilkunastoprocen-
Praktycznie lekarz rodzinny mo-
¿e propagowaæ w swoich rozmo-
Wœród wielu diet reklamowanych
w ostatnich latach, warto omówiæ
54
Przewodnik
Lekarza
255864549.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin