Pieczone przepiorkiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.2 przepiorki (lub piersi z kury lub indyka),2 zabki czosnku,4 lyzki soku cytrynowego,2 lyzki oliwy,sol, pieprz.1. Przepiorki przekroic wzdloz grzbietow, a nastepnie roztluc tluczkiem do miesa. Jesli przepiorki sa duze, odciac uda.2. Czosnek pokroic cieniutko. Przelozyc przepiorki do plaskiej miski, posypacsola i pieprzem, dodac czosnek i zalac sokiem cytrynowym. Dobrze wymieszac.Polac oliwa i odstawic do lodowki na 30 min.3. Grill dobrze podgrzac. Ulozyc przepiorki na brytfannie, wlozyc pod grill ipiec 5 min. Przewrocic na druga strone i piec nastepne 5 min. Zmniejszyctemperature grilla i piec jeszcze 10 min. Przewrocic na druga strone i piec,az przepiorki beda gotowe (ok. 10 min.).4. Przepiorki przelozyc na polmisek. Sos z pieczenia wymieszac z niewielkailoscia wody i soku cytrynowego. Polac przepiorki i posypac sola. Podac zryzem lub frytkami i zielona salata. Zamiast przepiorek,mozna upiec piersiz kury lub indyka.UDZIEC Z DZIKA - patrz przepis UDZIEC WIEPRZOWY LUB Z DZIKA PIECZONY Z SOSEMWISNIOWYM w rozdziale "wieprzowina".Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 48.
ciuciemka1