przepisy cz. 3.doc

(1609 KB) Pobierz



Pizza

 

Składniki

Ciasto (z takiej ilości składników wychodzi jedna pizza o średnicy 25cm; ja zrobiłam z podwójnej porcji):

- 120 g mąki (ok. 3/4 szklanki)

- pół łyżeczki drożdży instant

- pół łyżeczki cukru

- pół łyżeczki soli

- 1/3 szklanki wody

- 2 łyżeczki oliwy + 1 łyżka do posmarowania ciasta

 

Sos:

- 230 g pomidorów z puszki

- łyżka oliwy

- drobno posiekany ząbek czosnku (ja dałam dwa)

- pół łyżeczki suszonego oregano

- pół łyżeczki suszonej bazylii

- 1/4 łyżeczki cukru

- pół łyżeczki soli

- pieprz



Na wierzch dajemy to, co kto lubi, np:

- 125 g mozzarelli (czyli jedna duża kulka), pokrojona w plastry

- kilka plastrów salami

- parę pieczarek, pokrojonych w plastry

- papryka czerwona, pokrojona w paski

- kilka łyżek kukurydzy

- zielone oliwki

- trochę startego żółtego sera

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

Składniki ciasta zagnieść razem i wyrobić. Uformować kulę i posmarować ją łyżką oliwy. Tak przygotowane ciasto odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce (przykryte ściereczką) do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować sos. Wszystkie jego składniki włożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i podgrzewać kolejne 10 minut. Gotowe, wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła (mi to koło za bardzo nie wyszło, ale smaku to nie zmieniło ;)).  Ułożyć je na papierze do pieczenia i zostawić na 15 minut, aby podrosło i odpoczęło. Następnie ciasto posmarować sosem pomidorowym. Na jego wierzchu ułożyć przygotowane, pokrojone warzywa, oliwki, mozarellę, posypać serem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni. Wstawić do niego pustą blachę, nagrzać ją. Gdy będzie bardzo gorąca, umiescić na niej pizzę. Piec przez około 10-15 minut. Smacznego :)

 

 

 

 

 

 



Ryba po grecku

 


Składniki:

- kilka filetów ryby (ilość uzależniona od ilości osób; ja miałam trochę ponad 1,5 kg filetów z mintaja bodajże)

- sól, mąka, olej

Sos (podaję za autorem przepisu; ja robiłam z 1,5 porcji, wyszło mi wtedy naprawdę sporo sosu... )

- 4 marchewki

- 2 pietruszki

- średni seler

- 4 cebule

- większy słoiczek przecieru pomidorowego

- pół szklanki wody

- liść laurowy, dwa ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, dwa-trzy goździki

- sól, cukier

- natka pietruszki (niekoniecznie; do dekoracji)

 

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

Rybę posolić, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju (autor przepisu nie obtacza ryby w mące i nie rozmraża jej przed smażeniem, ja jednak wolę przyrządzać ją w ten sposób; przed smażeniem staram się ją również przynajmniej z grubsza jednak rozmrozić). Usmażone kawałki odłożyć na talerz.


 

Sos:

Marchew, pietruszki i selera obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebule pokroić w póltalarki. Starte warzywa podsmażać przez kilka minut na oleju. Lekko je posolić i dusić parę kolejnych minut pod przykryciem. Po pewnym czasie podlać warzywa 1/4 szklanki wody i dusić jeszcze chwilę. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażyć cebulkę na lekko złoty kolor. Uduszone, miękkie warzywa wraz z cebulą przełożyć do garnka. Dodać przyprawy: pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Podlać całość ponownie 1/4 szklanki wody. Dodać koncentrat pomidorowy (nie zużyłam całego słoiczka). Doprawić całość do smaku cukrem i solą. Dusić jeszcze kilka minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Jeśli całość będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze trochę wody. Ułożyć wszystko w naczyniu: na dnie wartswa sosu, ryba, znów sos, ryba i na wierzchu ponownie sos. Udekorować natką pietruszki. Wstawić do lodówki. Smacznego :)

Ps. Wg mnie rybka ta najlepiej smakuje po dwóch-trzech dniach, jak już się "trochę przegryzie".

 

 

 

 

 

 

 

 



Gulasz bananowy

 

Składniki:

- 2 filety z kurczaka (dość spore)

- 3 banany

- 2 cebule (w oryginale była jedna)

- łyżka przecieru pomidorowego

- łyżka curry

- szklanka bulionu

- sól, pieprz, papryka słodka i ostra

- olej do smażenia

 

 

 



Wykonanie:

Umyte filety pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem oraz słodką papryką i rumienić je na rozgrzanej patelni. Następnie przełożyć je do garnka, zalać bulionem i dusić pod przykryciem około 10 minut. Osobno podsmażyć drobno posiekane cebule. Dodać je do mięsa. Banany pokroić w kostkę, podsmażyć je na czystej patelni. Gdy lekko się rozgotują, dodać do nich curry, szczyptę ostrej papryki oraz przecier pomidorowy. Całość razem smażyć jeszcze przez moment, po czym przełożyć banany do mięsa.Gotowe danie dusić pod przykryciem przez kilka minut. Podawać z ryżem. Można posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

 

 



Kotlet z kurczaka w orzechach

 

Składniki:

- dwa filety z kurczaka

- 100g orzechów włoskich

- 2 łyżki startego parmezanu

- 3 łyżki bułki tartej

- 2 jajka

- oliwa, sól, pieprz

 

 

 

Wykonanie:

Orzechy rozłupać i przesmażyć na łyżeczce oliwy (mąż kazał dodać, iż to Onzajmował się rozdłubywaniem orzechów, co było dość pracochłonne, gdyż nie posiadamy jak na razie dziadka do orzechów...ma więc ten mój małżonek jakiś udział w tej potrawie :)). Zarumienione orzechy zmielić w blenderze (dość drobno). Do tak przygotowanych orzechów dodać bułkę tartą oraz starty parmezan. Całość dokładnie wymieszać.
Filety przekroić wzdłuż, posolić i popieprzyć. Maczać je na zmianę w rozbełtanych jajkach oraz orzechowej panierce. Całość powtórzyć dwukrotnie (jajka, panierka, jajka, panierka). Smażyć na rozgrzanej oliwie, do momentu, gdy orzechowa skorupka będzie złocista.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin