przepisy cz. 7.doc

(1229 KB) Pobierz



Delikatny kurczak z mango

 

Danie, które posmakuje wszystkim, nawet tym z Was, którzy za mango nie przepadają. Podsmażone mango jest miękkie, lekko słodkie z delikatną nutą imbiru, do tego kurczak w papryce - pycha! Delikatny kurczak z mango to świetny pomysł na obiad, przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, za to jest rewelacyjny w smaku i z powodzeniem może być podany gościom. Danie proponuję podawać z ryżem, zachęcam Was do spróbowania kurczaka mango, a na filmie możecie zobaczyć, że jest to proste, a efektowne danie. Smacznego. www.kotlet.tv

 

Czas: ok. 30 minut           Ilość porcji: 4

 


Składniki

500 g piersi kurczaka

1 mango

1 szklanka jogurtu lub śmietany

2 łyżeczki papryki ostrej

2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki imbiru

olej do smażenia

ryż do podania


 

Kurczak z mango - jak zrobić

Krok 1.

Mango obieram i kroję najpierw w plastry a potem w kostkę.

Kurczak z mango - jak zrobić

Krok 2.

Kurczaka kroję na niewielkie kawałki, dodaję jogurt lub śmietanę, paprykę i mieszam. Odstawiam na czas przygotowania mango.

Kurczak z mango - jak zrobić

Krok 3.

Na patelnię wlewam około 1 łyżki oleju, wrzucam pokrojone mango, po chwili cukier i imbir, mieszam i podsmażam. Podsmażam aż mango będzie miękkie i zacznie się lekko rumienić.

Kurczak z mango - jak zrobić

Krok 4.

Dodaję kurczaka wraz z marynatą i smażę aż kurczak będzie jasny w środku. Podaję z ryżem, gotowe, smacznego :)

 

 

 

 

 

 


Faszerowana papryka
Papryka faszerowana mięsem

 

Pomysł na ciekawy obiad, czyli faszerowana papryka. W tej odsłonie farsz jest na bazie mięsa mielonego z cebulą, pomidorem i przyprawami. Danie w smaku jest rewelacyjne, w przygotowaniu proste, a na stole zawsze ma wzięcie :)

 

Czas: ok. 1 godziny (razem z pieczeniem)
Ilość porcji: 4 (zakładając, że każdy zje jedną paprykę)

 

Składniki

4 większe papryki

ok. 300 g mięsa mielonego wieprzowego

1 cebula

1 pomidor

mały koncentrat pomidorowy

1/5 szklanki ryżu suchego lub ugotowanego

ok. 50 g sera żółtego

1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego

1/2 łyżeczka soli (lub wedle uznania)

1 łyżeczka bazylii

 

Przygotowanie faszerowanej papryki

Krok 1.

W misce mieszam mielone mięso z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i pomidorem. Dodaję też ryż polecam ugotowany, ale można również surowy, namięknie podczas pieczenia, jednak nie za dużo (!).

Przygotowanie faszerowanej papryki

Krok 2.

Dodaję żółty ser (może to być parmezan, albo dowolny Wasz ulubiony), koncentrat pomidorowy i przyprawy.

Przygotowanie faszerowanej papryki

Krok 3.

Papryce odcinam kapelusiki i wycinam środek. Jeśli nie chcą stać to delikatnie podcinam je od dołu.

Przygotowanie faszerowanej papryki

Krok 4.

Napełniam farszem do pełna i wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika. Piekę około 45 minut, aż z wierzchu będą rumiane, a mięso miękkie w środku.

Przed podaniem jeszcze posypuję startym serem. Gotowe, smacznego.

 

 

 

 

 

 


Kurczak zapiekany z papryką
Kurczak zapiekany z papryką

 

Pomysł na lekkie i szybkie danie z drobiem. Jest to na pewno danie niskokaloryczne. Pierś kurczaka i papryka zapieczone i doprawione -- w sam raz na obiad. Kurczaka zapiekanego z papryką proponuję podawać z ryżem. To taki obiad, który można wyczarować w kilka chwil. Dla osób, które nie przepadają za suchymi kawałkami kurczaka proponuję serwować danie z kleksem gęstej śmietany lub sosem majonezowo-ketchupowym. Co prawda są to kolejne kalorie, ale do smaku można zaszaleć. Tym bardziej, że całe danie jest dość lekkie. Smacznego.

 

Czas: ok. 30 minut    Ilość porcji: 4

 

Składniki

500 g kurczaka

2 papryki

2 łyżeczki papryki

2 łyżki oliwy

1 cebula (niewielka)

szczypta soli

 

Kurczak zapiekany z papryką - przygotowanie

Krok 1.

Kurczaka oczyszczam z “tłuszczyku” i innych żyłek, a potem kroję go na mniejsze kawałki. Posypuję mięso papryką

Kurczak zapiekany z papryką - przygotowanie

Krok 2.

Naczynie żaroodporne smaruję oliwą i kładę mięso.

Kurczak zapiekany z papryką - przygotowanie

Krok 3.

Papryki kroję w paski. Ładnie wygląda danie, jak papryka jest w dwóch kolorach.

Cebulę kroję drobno.

Kurczak zapiekany z papryką - przygotowanie

Krok 4.

Pokrojone papryki i cebule kładę do foremki. Posypuje jeszcze troszkę papryką i wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę około 20 minut (a nawet odrobinkę mniej). Podaję z ryżem. Smacznego.

 


Tortilla na ostro
Tortilla z kurczakiem ostra

 

Dzisiaj super szybka tortilla z kurczakiem na ostro. Wykorzystałam gotowe placki tortilli pszennej jakie można bez problemu kupić w sklepie. Zwinęłam je, dodałam mocno doprawionego kurczaka, kolorową sałatę, pomidory i ostryyyy sosik. To smaczne i niesamowicie szybkie danie. Jeśli macie ochotę na szybki obiad, to taką tortillę z kurczakiem gorąco Wam polecam. Na pewno się najecie, a i na talerzu wygląda bardzo smacznie. Możecie też pokusić się o zrobienie samodzielnie placków tortilli, jednak wtedy już nie będzie to taka ekspresowa wersja :) Życzę Wam smacznego!

 

Czas: ok. 15 minut   Ilość porcji: 4-6

 

Składniki


4-6 gotowe placki pszennej tortilli

400 g piersi kurczaka

3 łyżeczki ostrej papryki

sól i pieprz (po szczypcie)

olej do smażenia

sałata np. 3 rodzaje

pomidor

ostry sos chili


 

Tortilla z kurczakiem przygotowanie

Krok 1.

Kurczaka kroję na małe kawałki, posypuję papryką, a także sola i pieprzem.

Tortilla z kurczakiem przygotowanie

Krok 2.

Podsmażam na oleju, aż kurczak będzie jasny.

Tortilla z kurczakiem przygotowanie

Krok 3.

Sałatę myję, polecam Wam różne rodzaje sałaty, wtedy tortilla będzie i smaczniejsza i ciekawsza.

Tortilla z kurczakiem przygotowanie

Krok 4.

Zawijam placki tortilli i napełniam sałatą, mięsem, pomidorami i polewam sosem. Smacznego.

 

 

 

 

 

Gołąbki                                            Czas: ok 45 minut    Ilość porcji: 4-6

 

Składniki


500 g mięsa mielonego wieprzowego

1/2 szklanka ryżu

1 jajko

1 łyżka mąki (opcjonalnie -- przepis*)

sól (1/2-1 łyżeczki)

1 łyżeczka pieprzu

kapusta włoska (lub biała)


 

Gołąbki krok po kroku

Krok 1.

Do miski z mięsem mielonym wbijam jajko, wrzucam suchy ryż (suchy z paczki, nieugotowany) i doprawiam. Gołąbki są dość delikatny, więc tych przypraw się nie obawiajcie. Jeśli mięso jest rozmrożone i wydaje się, że ma sporo “wody” to wtedy dodaję troszkę mąki. Wszystko mieszam.

Gołąbki krok po kroku

Krok 2.

Liście kapusty delikatnie odejmuję od głąba. Najlepiej jest najpierw wyciąć ten gruby środek, wtedy liście ładnie odejdą.

Gołąbki krok po kroku

Krok 3.

Wkładam liście na kilka minut do gorącej wody -- będą bardziej miękkie i nie połamią się przy składaniu.

Gołąbki krok po kroku

Krok 4.

Odcinam liściom żyłki grube. W przypadku włoskiej kapusty nie ma ich wiele i nie są takie twarde, ale już biała ma troszkę więcej.

Gołąbki krok po kroku

Krok 5.

Na każdy liść nakładam farsz, tak około 1 kopiastej łyżki, ale to wszystko zależy jakiej wielkości chcecie gołąbki i jakiej wielkości są liście.

Gołąbki krok po kroku

Krok 6.

Zawijam -- najpierw boki do środka, potem roluję.

Gołąbki krok po kroku

Krok 7. Do garnka wkładam kilka liści kapusty, które zostały. A dopiero potem wkładam gołąbki. Podobno wtedy nie ma zagrożenia, że gołąbki się przypalą. Mi nigdy się to nie zdarzyło, ale u mnie w rodzinie zazwyczaj tak się robi :) Więc jak zostały Wam jakieś liście to czemu nie ;-) Gotuję około 20 minut. Zazwyczaj wyjmuje jakiegoś gołąbka i sprawdzam czy już. I gotowe. Smacznego.

 



Kotleciki z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem

 

Po prostu pycha.  Posmakują i dorosłym i dzieciom, są delikatne i smaczne. Kotleciki z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem to fantastyczny pomysł na obiad.

 

Czas: ok. 45 minut             Ilość porcji: dla 4 osób

 

Składniki


500 g piersi kurczaka

ok. 150 g sera żółtego

ok. 150 g pieczarek

1/2 łyżeczka soli

świeżo zmielony pieprz

1 jajko (ewentualnie dwa małe)

1 łyżka mąki

tarta bułka

tłuszcz do smażenia (np. olej ryżowy)


 

Kotleciki z kurczaka przygotowanie

Krok 1.

Pierś kurczaka oczyszczam z ewentualnego tłuszczyku. Kroję na małe kawałki.

Kotleciki z kurczaka przygotowanie

Krok 2.

Ser ścieram na tarce, a pieczarki kroję drobniutko.

Kotleciki z kurczaka przygotowanie

Krok 3.

Wszystko wrzucam do miski, wbijam jajko (jak małe to dwa) i dodaję mąkę (jak jest gęsta masa to nie trzeba, jak dwa jajka to na pewno; z mąką łatwiej się klei stąd ja zazwyczaj wybieram wersje dwa mniejsze jajka i mąka. W razie potrzeby można dodać 2 łyżki mąki). Doprawiam solą i pieprzem, mieszam.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin