Danie, które posmakuje wszystkim, nawet tym z Was, którzy za mango nie przepadają. Podsmażone mango jest miękkie, lekko słodkie z delikatną nutą imbiru, do tego kurczak w papryce - pycha! Delikatny kurczak z mango to świetny pomysł na obiad, przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, za to jest rewelacyjny w smaku i z powodzeniem może być podany gościom. Danie proponuję podawać z ryżem, zachęcam Was do spróbowania kurczaka mango, a na filmie możecie zobaczyć, że jest to proste, a efektowne danie. Smacznego. www.kotlet.tv
Czas: ok. 30 minut Ilość porcji: 4
500 g piersi kurczaka
1 mango
1 szklanka jogurtu lub śmietany
2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki imbiru
olej do smażenia
ryż do podania
Mango obieram i kroję najpierw w plastry a potem w kostkę.
Kurczaka kroję na niewielkie kawałki, dodaję jogurt lub śmietanę, paprykę i mieszam. Odstawiam na czas przygotowania mango.
Na patelnię wlewam około 1 łyżki oleju, wrzucam pokrojone mango, po chwili cukier i imbir, mieszam i podsmażam. Podsmażam aż mango będzie miękkie i zacznie się lekko rumienić.
Dodaję kurczaka wraz z marynatą i smażę aż kurczak będzie jasny w środku. Podaję z ryżem, gotowe, smacznego :)
Pomysł na ciekawy obiad, czyli faszerowana papryka. W tej odsłonie farsz jest na bazie mięsa mielonego z cebulą, pomidorem i przyprawami. Danie w smaku jest rewelacyjne, w przygotowaniu proste, a na stole zawsze ma wzięcie :)
Czas: ok. 1 godziny (razem z pieczeniem)Ilość porcji: 4 (zakładając, że każdy zje jedną paprykę)
4 większe papryki
ok. 300 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 pomidor
mały koncentrat pomidorowy
1/5 szklanki ryżu suchego lub ugotowanego
ok. 50 g sera żółtego
1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
1/2 łyżeczka soli (lub wedle uznania)
1 łyżeczka bazylii
W misce mieszam mielone mięso z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i pomidorem. Dodaję też ryż polecam ugotowany, ale można również surowy, namięknie podczas pieczenia, jednak nie za dużo (!).
Dodaję żółty ser (może to być parmezan, albo dowolny Wasz ulubiony), koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Papryce odcinam kapelusiki i wycinam środek. Jeśli nie chcą stać to delikatnie podcinam je od dołu.
Napełniam farszem do pełna i wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika. Piekę około 45 minut, aż z wierzchu będą rumiane, a mięso miękkie w środku.
Przed podaniem jeszcze posypuję startym serem. Gotowe, smacznego.
Pomysł na lekkie i szybkie danie z drobiem. Jest to na pewno danie niskokaloryczne. Pierś kurczaka i papryka zapieczone i doprawione -- w sam raz na obiad. Kurczaka zapiekanego z papryką proponuję podawać z ryżem. To taki obiad, który można wyczarować w kilka chwil. Dla osób, które nie przepadają za suchymi kawałkami kurczaka proponuję serwować danie z kleksem gęstej śmietany lub sosem majonezowo-ketchupowym. Co prawda są to kolejne kalorie, ale do smaku można zaszaleć. Tym bardziej, że całe danie jest dość lekkie. Smacznego.
500 g kurczaka
2 papryki
2 łyżeczki papryki
2 łyżki oliwy
1 cebula (niewielka)
szczypta soli
Kurczaka oczyszczam z “tłuszczyku” i innych żyłek, a potem kroję go na mniejsze kawałki. Posypuję mięso papryką
Naczynie żaroodporne smaruję oliwą i kładę mięso.
Papryki kroję w paski. Ładnie wygląda danie, jak papryka jest w dwóch kolorach.
Cebulę kroję drobno.
Pokrojone papryki i cebule kładę do foremki. Posypuje jeszcze troszkę papryką i wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę około 20 minut (a nawet odrobinkę mniej). Podaję z ryżem. Smacznego.
Dzisiaj super szybka tortilla z kurczakiem na ostro. Wykorzystałam gotowe placki tortilli pszennej jakie można bez problemu kupić w sklepie. Zwinęłam je, dodałam mocno doprawionego kurczaka, kolorową sałatę, pomidory i ostryyyy sosik. To smaczne i niesamowicie szybkie danie. Jeśli macie ochotę na szybki obiad, to taką tortillę z kurczakiem gorąco Wam polecam. Na pewno się najecie, a i na talerzu wygląda bardzo smacznie. Możecie też pokusić się o zrobienie samodzielnie placków tortilli, jednak wtedy już nie będzie to taka ekspresowa wersja :) Życzę Wam smacznego!
Czas: ok. 15 minut Ilość porcji: 4-6
4-6 gotowe placki pszennej tortilli
400 g piersi kurczaka
3 łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz (po szczypcie)
sałata np. 3 rodzaje
pomidor
ostry sos chili
Kurczaka kroję na małe kawałki, posypuję papryką, a także sola i pieprzem.
Podsmażam na oleju, aż kurczak będzie jasny.
Sałatę myję, polecam Wam różne rodzaje sałaty, wtedy tortilla będzie i smaczniejsza i ciekawsza.
Zawijam placki tortilli i napełniam sałatą, mięsem, pomidorami i polewam sosem. Smacznego.
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1/2 szklanka ryżu
1 jajko
1 łyżka mąki (opcjonalnie -- przepis*)
sól (1/2-1 łyżeczki)
1 łyżeczka pieprzu
kapusta włoska (lub biała)
Do miski z mięsem mielonym wbijam jajko, wrzucam suchy ryż (suchy z paczki, nieugotowany) i doprawiam. Gołąbki są dość delikatny, więc tych przypraw się nie obawiajcie. Jeśli mięso jest rozmrożone i wydaje się, że ma sporo “wody” to wtedy dodaję troszkę mąki. Wszystko mieszam.
Liście kapusty delikatnie odejmuję od głąba. Najlepiej jest najpierw wyciąć ten gruby środek, wtedy liście ładnie odejdą.
Wkładam liście na kilka minut do gorącej wody -- będą bardziej miękkie i nie połamią się przy składaniu.
Odcinam liściom żyłki grube. W przypadku włoskiej kapusty nie ma ich wiele i nie są takie twarde, ale już biała ma troszkę więcej.
Na każdy liść nakładam farsz, tak około 1 kopiastej łyżki, ale to wszystko zależy jakiej wielkości chcecie gołąbki i jakiej wielkości są liście.
Zawijam -- najpierw boki do środka, potem roluję.
Po prostu pycha. Posmakują i dorosłym i dzieciom, są delikatne i smaczne. Kotleciki z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem to fantastyczny pomysł na obiad.
Czas: ok. 45 minut Ilość porcji: dla 4 osób
ok. 150 g sera żółtego
ok. 150 g pieczarek
1/2 łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz
1 jajko (ewentualnie dwa małe)
1 łyżka mąki
tarta bułka
tłuszcz do smażenia (np. olej ryżowy)
Pierś kurczaka oczyszczam z ewentualnego tłuszczyku. Kroję na małe kawałki.
Ser ścieram na tarce, a pieczarki kroję drobniutko.
Wszystko wrzucam do miski, wbijam jajko (jak małe to dwa) i dodaję mąkę (jak jest gęsta masa to nie trzeba, jak dwa jajka to na pewno; z mąką łatwiej się klei stąd ja zazwyczaj wybieram wersje dwa mniejsze jajka i mąka. W razie potrzeby można dodać 2 łyżki mąki). Doprawiam solą i pieprzem, mieszam.
BeNat87