Co to jest cholesterol.docx

(25 KB) Pobierz


Co to jest cholesterol?

Cholesterol to jedna z substancji tůuszczowych, zawartych w organizmie ludzi i zwierzŕt.
Do czego potrzebny jest cholesterol?
Cholesterol stanowi waýny skůadnik wszystkich bůon komórkowych. Jest potrzebny do produkcji estrogenu, testosteronu i hormonów sterydowych kory nadnerczy.
Wytwarzany z niego zwiŕzek pod wpůywem promieni sůonecznych przeksztaůca sić w skórze niezbćdnŕ dla organizmu witaminć D. Produkowane z cholesterolu kwasy ýóůciowe biorŕ udziaů w trawieniu tůuszczów. Cholesterol jest teý skůadnikiem chroniŕcej skórć wydzieliny gruczoůów ůojowych.

Czy trzeba dostarczaă cholesterol z poýywieniem?
Nie. Cholesterol jest w wystarczajŕcej iloúci produkowany w wŕtrobie z czŕstek, które powstajŕ w czasie metabolizmu kwasów tůuszczowych i wćglowodanów.

Tylko produkty roúlinne nie zawierajŕ cholesterolu.

Co dzieje sić z powstaůym w wŕtrobie cholesterolem?
Z wŕtroby cholesterol zwiŕzany z biaůkiem jest transportowany do narzŕdów, które bćdŕ go potrzebowaůy. Ta jego forma nazywa sić LDL. To jakby specjalnie oznakowany pojazd transportowy, wiozŕcy ůadunek do adresata. Bćdzie krŕýyů we krwi tak důugo, póki przesyůka nie zostanie odebrana. Ale moýliwe sŕ teý dwa inne rozwiŕzania - “zmćczony" dorćczyciel ze swoim ůadunkiem zatrzyma sić gdzieú na skraju trasy (úciana naczynia krwionoúnego) i tam swój ůadunek porzuci. Pilnujŕce porzŕdku sůuýby 
drogowe 
(komórki ukůadu biaůokrwinkowego) pospiesznie uprzŕtnŕ go, wbudowujŕc w blaszkć miaýdýycowŕ. Dzieje sić to tym czćúciej im wićkszy tůok na trasie, czyli im wićcej niechcianych przesyůek. Jeúli w organizmie jest duýa iloúă wolnych rodników, pod ich wpůywem cholesterol zmienia sić w szczególnie groęnŕ dla naczyń formć utlenionŕ, zwanŕ VLDL. To ona odpowiada za tworzenie niebezpiecznych blaszek miaýdýycowych.

Cholesterol, który powstaů w tkankach z obumarůych komórek i nieczynnych juý hormonów powraca do wŕtroby, równieý w postaci zwiŕzanej z biaůkiem. Ta forma nazywa sić HDL. To inny rodzaj pojazdu transportowego. Im wićkszŕ iloúciŕ takich pojazdów dysponuje organizm, tym sprawniej usuwa z tkanek niepotrzebny juý cholesterol.
Kiedy cholesterol jest szkodliwy?
Wysoki poziom cholesterolu powoduje uszkodzenie tćtnic (tworzenie sić blaszki miaýdýycowej), a to jest gůównŕ przyczynŕ chorób ukůadu krŕýenia (choroby wieńcowej, nadciúnienia tćtniczego, zawaůu serca, udaru). Najwyýszy bezpieczny poziom cholesterolu we krwi to 150 mg% (w ostatnich latach niektórzy fizjolodzy sŕ zdania, ýe górna granica normy to 130 mg%). HDL powinien stanowiă 1/5 – 1/3 cholesterolu caůkowitego. Komórki wpuszczajŕ do swego wnćtrza tylko tyle LDL, by zaspokoiă swoje 
zapotrzebowanie. Reszta – jeúli adresat zechce przyjŕă przesyůkć - powróci do wŕtroby w postaci HDL. Jeúli nie – bćdzie nadal krŕýyă we krwi, naraýajŕc naczynia na uszkodzenie. Krŕýŕcy we krwi nadmiar LDL jest odkůadany w postaci zůogów. Jak wspomniano, dzieje sić to tym ůatwiej, im jest go wićcej, oraz im wićcej jest w organizmie wolnych rodników, a mniej chroniŕcych przed ich dziaůaniem antyoksydantów. Wolne rodniki poza tym, ýe wpůywajŕ na przeksztaůcanie sić LDL w VLDL, 
uszkadzajŕ bůonć 
wewnćtrznŕ tćtnic. W miejscu uszkodzenia odkůadajŕ sić najczćúciej zůogi, dajŕce poczŕtek blaszce miaýdýycowej.

W jaki sposób organizm pozbywa sić cholesterolu, który po speůnieniu swoich zadań powróciů do wŕtroby?

W wŕtrobie cholesterol jest przeksztaůcany w kwasy ýóůciowe i z ýóůciŕ transportowany do jelita. Stamtŕd moýe zostaă wydalony tylko wtedy, gdy zjadamy codziennie dostatecznŕ iloúă rozpuszczalnego bůonnika (tzw. pektyny), który ma zdolnoúă wiŕzania cholesterolu. Ale jeúli produkcja cholesterolu jest zbyt duýa, albo gdy niefortunnie dostarczamy go dodatkowo z poýywieniem – proces ten jest niewydolny. Gdy brak w diecie bůonnika - cholesterol zostanie powtórnie wchůonićty z jelita do krwi.
Jakie pokarmy sprzyjajŕ wysokiemu poziomowi cholesterolu?
Tć wůaúciwoúă majŕ gůównie dwie grupy ýywnoúci. Pierwsza, to produkty zwierzćce – wszystkie rodzaje mićsa oraz mleko i jego przetwory. Zawierajŕ one znacznŕ iloúă biaůka przy caůkowitym braku substancji balastowych (bůonnik). Nadmiar biaůka w diecie jest jednŕ z najwaýniejszych przyczyn chorób cywilizacyjnych (choroby ukůadu krŕýenia, degeneracyjne, nowotwory). Istotna jest teý obecnoúă w tych produktach nasyconych kwasów tůuszczowych. Druga grupa to ulegajŕce szybkiemu trawieniu 
oczyszczone 
wćglowodany - cukier i sůodycze oraz pozbawione otoczki ziarna zbóý, które zjadamy gůównie w postaci pieczywa z biaůej mŕki, biaůego ryýu i kaszy mannej. W czasie ich trawienia organizm uzyskuje w nadmiarze substraty do produkcji cholesterolu.

Co jest przyczynŕ powstawania wolnych rodników uszkadzajŕcych tkanki i sprzyjajŕcych odkůadaniu sić zůogów cholesterolu?

Najwaýniejsze przyczyny to:

•nadmiar biaůka w diecie;
•smaýenie, zwůaszcza wielokrotne uýywanie tego samego tůuszczu, niezaleýnie od tego, czy jest to olej czy tůuszcz zwierzćcy;
•palenie tytoniu;
•skaýenie chemiczne úrodowiska.
Czy wyůŕcznie przy pomocy diety moýna utrzymaă prawidůowy poziom cholesterolu?
Tak. Jest to moýliwe, gdy na miejsce pokarmów sprzyjajŕcych wysokiemu poziomowi cholesterolu wprowadzimy nastćpujŕce produkty:
•peůne ziarno zbóý, warzywa, owoce; zawierajŕ wolno trawione zwiŕzki wćglowodanowe i niewiele tůuszczu, przez co ograniczajŕ produkcjć cholesterolu;
•zboýa, warzywa i owoce, w których jest duýo pektyn (půatki owsiane, kasza jćczmienna, jabůka, gruszki, úliwki, fasola, groch, kapusta); umoýliwiajŕ one wydalanie cholesterolu;
•warzywa i owoce bogate w wit. C, wit. E i beta-karoten - wymienione zwiŕzki to antyoksydanty, chroniŕce komórki przed dziaůaniem wolnych rodników; takie samo dziaůanie ochronne majŕ nienasycone kwasy tůuszczowe, w znacznym stopniu uniemoýliwiajŕce powstawanie zůogów cholesterolowych. Zawarte sŕ w tůoczonych na zimno olejach, przede wszystkim oliwie z oliwek, a takýe w orzechach wůoskich, pestkach dyni, siemieniu lnianym, owocach avocado;
•oraz wycofamy ze swojej diety cukier i sůodycze.

Dr Anna Romanowska
http://www.naturalnamedycyna.pl/leczenie-dieta/cholesterol-kilka-waznych-pytan 


W puůapce cholesterolu Latem ůatwiej jest zmieniă dietć na zdrowŕ, bo stragany i sklepowe póůki uginajŕ sić od úwieýych warzyw i owoców. Warto zrobiă to chociaýby dlatego, ýe zůy sposób odýywiania powoduje hipercholesterolemić, która jest przyczynŕ chorób ukůadu krŕýenia, w tym zawaůów serca.
Warto wiedzieă, ýe w ludzkiej krwi znajdujŕ sić dwa rodzaje cholesterolu. Pierwszy - LDL (Low-Density-Lipoprotein) - popularnie nazywany jest zůym cholesterolem. Jeúli jest go w organizmie zbyt duýo, odkůada sić w naczyniach krwionoúnych, tworzŕc w tćtnicach tzw. blaszki miaýdýycowe utrudniajŕce przepůyw krwi. Niekorzystne skutki dziaůania LDL ůagodzi druga frakcja cholesterolowa o nazwie HDL (Hight-Density-Lipoprotein). Jej zadanie polega na zbieraniu nadmiaru cholesterolu z organizmu (takýe 
blaszek miaýdýycowych) i przenoszeniu go do wŕtroby, z której jest póęniej usuwany. Kiedy mierzymy poziom cholesterolu we krwi, oceniamy obie frakcje.
Caůkowite ich stćýenie nie powinno przekraczaă 190 mg/dl ( miligramów na decylitr) - z tym, ýe iloúă LDL nie moýe byă wićksza niý 130 mg/dl, a HDL nie moýe byă mniej niý 35 mg/dl.

Dlaczego warto zadbaă o wůaúciwy poziom tej substancji we krwi?
Poziom cholesterolu we krwi zaleýy od iloúci tej substancji w jedzeniu. Jego iloúă zwićksza teý dieta obfita w inne tůuszcze, szczególnie zwierzćce. Specjaliúci nazwali te tůuszcze nasyconymi w przeciwieństwie do tych, które spotyka sić w roúlinach i rybach czyli nienasyconych. Tůuszcze nasycone wystćpujŕ w mleku i jego przetworach (masůo, sery); w czerwonym mićsie i skorupiakach. Dla serca niebezpieczne sŕ szczególnie potrawy smaýone, znacznie bardziej polecane sŕ potrawy gotowane czy 
grillowane. Tůuszcze nasycone sŕ zdrowsze niý nienasycone i to wůaúnie ten rodzaj tůuszczu powinien byă jednym z podstawowych skůadników naszej diety.
W puůapce cholesterolu Jaki poziom cholesterolu?
Cholesterol caůkowity mniejszy niý 200 mg/dl - ryzyko choroby wieńcowej jest bardzo maůe, do takie poziomu naleýy dŕýyă.

Cholesterol mićdzy 200 mg/dl a 240 mg/dl - ryzyko wićksze , sygnaů ostrzegawczy
Cholesterol powyýej 240 mg/dl - ryzyko jest duýe, powinniúmy intensywnie dŕýyă do jego obniýenia.

Pierwszy pomiar naleýy zrobiă ok. 20. roku ýycia. Jeúli wynik jest prawidůowy – badanie wystarczy powtarzaă co 5 lat. Kobiety po pićădziesiŕtce i mćýczyęni po 45. roku ýycia powinni badaă cholesterol co rok. Jeýeli masz wartoúă podwyýszonŕ lub jesteú w grupie ryzyka – zgodnie z zaleceniem lekarza.
Dzieciom cholesterol sprawdza sić wtedy, gdy u rodziców wystŕpiůa przedwczeúnie choroba wieńcowa. Na badanie potrzebne jest skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu. Prywatnie za peůne oznaczenie cholesterolu trzeba zapůaciă ok. 50 zů.
Praktyczne porady
- Czas przejúă na chude mleko, stopniowo przechodzŕc z peůnego mleka na mleko 1-2%,
- Zaprzyjaęnij sić z etykietami na produktach, - wićkszoúă z nich zawiera informacje o iloúci i rodzaju cholesterolu oraz innych tůuszczów,
- oddzielaj widoczny tůuszcz od kawaůków samego mićsa,
- zawsze schůadzaj zupy i wyrzucaj zbierajŕcy sić na wierzchu tůuszcz,
- jedz owoce i warzywa zamiast przekŕsek w rodzaju chipsów.
Jedz do woli
Poziom dobrego cholesterolu HDL zwićkszymy, jedzŕc ok. 0,5 kg warzyw i owoców kaýdego dnia. Oprócz tego jedzmy chudy nabiaů (w tym naturalne jogurty), pieczone lub gotowane mićsa i ryby. Zamiast masůa uýywajmy margaryny. Lekarze coraz czćúciej radzŕ swoim pacjentom, aby - na wzór wůoski - polewali kromki chleba odrobinŕ oliwy z oliwek i aby o swoim sercu myúleli z sercem...

--- Aleksandra Danielczyk --- 

Pomidory na wysoki cholesterol

Pomidory w zdrowej diecie skutecznie obniýajŕ poziom cholesterolu i regulujŕ stćýenie krwi. Warto jeúă ich w sezonie jak najwićcej, by uchroniă sić przed chorobami sercowo-naczyniowymi.
Pomidory na wysoki cholesterol
Pomidory w zdrowej diecie skutecznie obniýajŕ poziom cholesterolu i regulujŕ stćýenie krwi. Warto jeúă ich w sezonie jak najwićcej, by uchroniă sić przed chorobami sercowo-naczyniowymi.
W pomidorach najlepszy jest likopen, silny przeciwutleniacz, zaliczany do karotenoidów, naturalnych barwników roúlinnych, odpowiedzialnych za ich pomarańczowy, ýóůty i czerwony kolor. Australijscy badacze z Uniwersytetu w Adelajdzie przeanalizowali badania z ostatnich 55 lat nad wpůywem likopenu na stćýenie cholesterolu i ciúnienia krwi. Wynika z nich, ýe jeúli osoba spoýywa ponad 25 mg likopenu dziennie, moýe w ten sposób zmniejszyă stćýenie zůego cholesterolu LDL aý o 10%. Lepiej 
przyswajalny jest likopen z pomidorów przetworzonych niý ze úwieýych.
Przed chorobami serca moýe zabezpieczyă zatem wypicie 0,5 l soku pomidorowego dziennie lub zjedzenie 50 g przecieru, np. z ůyýeczkŕ oliwy z oliwek - likopen dobrze rozpuszcza sić w tůuszczach.
Likopen znajdziemy teý w arbuzie, papai, róýowym grejpfrucie, gruszli (nazywanej teý guawŕ) oraz owocach dzikiej róýy.

Autor: Nela Elsner


Cholesterol bez tajemnic

Naleýy braă pod uwagć, ýe jedynie nadmiar cholesterolu powoduje duýo szkód.

Naleýy wiedzieă, ýe cholesterol w pewnych iloúciach produkowany jest przez wŕtrobć i jest to bardzo waýny skůadnik bůon komórkowych, niezbćdny do wytwarzania witaminy D3, hormonów nadnercza oraz hormonów půciowych, odgrywa równieý waýŕ rolć w pracy mózgu. Cholesterol równieý dostarczamy z poýywieniem i na ogóů przyjmujemy go aý za duýo.

Nadmiar cholesterolu w naszym organizmie odkůada sić na úciankach naczyń wieńcowych i kiedy jest go doúă duýo to zamyka on úwiatůo naczyń wieńcowych blokujŕc tym samym dostćp krwi i substancji odýywczych do serca i w taki wůaúnie sposób dochodzi do zawaůu serca. 

http://www.zatrzymajzdrowie.pl/cholesterol-bez-tajemnic.html

A wyglŕda to tak:

Jeúli blaszka miaýdýycowa zamyka naczynia dprowadzajŕce krew do mózgu, to powstaje niedokrwienny udar mózgu, a jeýeli naczynie odprowadzajŕce krew do mózgu ulega pćknićciu dochodzi do krwotocznego udaru mózgu.
Zmiany miaýdýycowe nie wystćpujŕ tylko w naczyniach serca i mózgu. Taki proces toczy sić w caůym organizmie i powoduje powaýne choroby, m.in. miaýdýycć, niedokrwienie kończyn, uszkodzenie siatkówki oka, niewydolnoúă nerek i.in
.. a wićc ile tego cholesterolu?
Poniýej przedstawić Wam normy dla stćýenia cholesterolu caůkowitego we krwi
NORMA: 150-200 mg/dl
W zaleýnoúci od stopnia podwyýszenia poziomu cholesterolu wyróýniamy:
Hipercholesterolemić:
ůagodnŕ
200-249 mg/dl
umiarkowanŕ
250 299 mg/dl
cićýkŕ
> 300 mg/dl
Rekomendowane stćýenie triglicerydów we krwi to wartoúă poniýej 150 mg/dl.
Dzienne spozycie cholesterolu powinno wynosiă 300mg/dl
Produkt
Iloúă "zůego" cholesterolu w mg/100 g produktu
Baranina 66
Cielćcina 82
Indyk 82
Jaja úwieýe caůe 578
Jaja úwieýe ýóůtko 1592
Jogurt 12
Kaczka 70
Kaszanka 100
Kawior 50
Kieůbasa biaůa 100
Królik 65
Kurczak mićso z nóg 83
Kurczak mićso z piersi 64
Kurczć gotowane 87
Ůosoú 360
Makrela 95
Masůo 336
Mózg cielćcy 2830
Mleko krowie 3,5% tůuszczu 14
Mleko w proszku peůne 109
Nerki gotowane 804
Okoń 38
Ozór woůowy 108
Pasztetowa 123
Půuca woůowe 350
Pstrŕg 55
Sardyna w oleju 120
Serca drobiowe 136
Sůonina úwieýa 99
Smalec 95
Ser camembert 92
Ser edamski 133
Szpik kostny 3000
Úledę 64
Úmietana 20% 66
Úmietana kremowa 35% 120
Tran 850
Tuńczyk w oleju 55
Wŕtroba wieprzowa 360
Wieprzowina schab 61
Woůowina 75

Aby zbalansowaă obecnoúă cholesterolu w organizmie, powinniúmy dŕýyă do obniýenia zawartoúci LDL (tzw. zůy cholesterol) i podniesienia zawartoúci HDL (tzw. dobry cholesterol)
Wyjaúnijmy sobie w skrócie, co to jest LDL i HDL
LDL - to tzw. "zůy" cholesterol, który odkůada sić wewnŕtrz naczyń krwionoúnych, powodujŕc ich zarastanie. Jego prawidůowa wartoúă to nie wićcej niý 130 mg/dl, a u osób po przebytym zawale powinien wynosiă poniýej 70 mg/dl
HDL to tzw. "dobry" cholesterol nasz sprzymierzeniec. Zabiera z naczyń krwionoúnych czŕsteczki "zůego" cholesterolu i usuwa je z organizmu i tym samym zapobiega chorobom serca. Jego prawidůowa wartoúă dla mćýczyzn powinna wynosiă >40 mg/dl, a dla kobiet >45. 

Dieta niskocholesterolowa w praktyce

Zmiana sposobu ýywienia jest pierwszym i podstawowym leczeniem zaburzeń gospodarki lipidowej (wysokiego stćýenia cholesterolu i triglicerydów).
Polega na ograniczeniu tůuszczu do 30 % energii, kwasów nasyconych do 10%, cholesterolu pokarmowego do 300 mg/dl i cukrów prostych do 10 %.
W diecie waýne jest spoýycie bůonnika pokarmowego i witamin antyoksydacyjnych.
W pierwszej kolejnoúci likwidujemy z codziennego jadůospisu tůuste produkty zwierzćce oraz podroby i ýóůtka jaj (dozwolone 2 tygodniowo)
Z diety naleýy wykluczyă: baraninć, gćsi, kaczki. Spoýywamy zawsze chude porcje mićsa (filet z kurczaka, indyka). Nie jemy skórki z nogi kurczaka. Ograniczamy wieprzowinć, szczególnie kotlety mielone.
Z wyrobów wćdliniarskich powinny byă spoýywane tylko chude wćdliny. Wyeliminowaă: parówki, mielonki, mortadele, pieczenie, cienkie kieůbaski, kieůbasy, salcesony, pasztety. Jeúli chodzi o spoýywanie wŕtróbki to dopuszcza sić jej spoýycie 2 x w miesiŕcu.
W polskiej kuchni ryba pojawia sić rzadko. Osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny zwićkszyă w swojej diecie spoýycie ryb, przede wszystkim ryb takich jak: úledę, tuńczyk, sardynka, makrela, ůosoú, wćgorz. Te ryby zawierajŕ niezbćdne nienasycone kwasy tůuszczowe. Warto wiedzieă, ýe rybi tůuszcz zmniejsza krzepliwoúă krwi, co zapobiega tworzeniu sić zatorów ýylnych, reguluje ciúnienie, wyrównuje rytm serca, obniýa poziom zůego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dzićki temu zmniejsza 
ryzyko miaýdýycy i zawaůu serca.
Zaleca sić by ryby dominowaůy na naszym stole 3 x w tygodniu. Rezygnujemy ze spoýywania konserw rybnych i ryb wćdzonych.
W diecie niskocholesterolowej bardzo waýnŕ rolć odgrywa sposób obróbki termicznej mićs i ryb, czyli nie wolno smaýyă, piec z dodatkiem tůuszczu i dusiă na tůuszczu. Dozwolone jest: gotowanie, pieczenie bez tůuszczu w folii aluminiowej, w naczyniu ýaroodpornym, w piekarniku, duszenie bez podsmaýania.
Ýóůtka ograniczamy do 2 tygodniowo. (Zwracamy uwagć na zawartoúă ýóůtek w majonezie, wyrobach cukierniczych, produktach mlecznych!!!)
Wykluczamy tůuszcz zwierzćcy typu: masůo, smalec, sůonina, mieszanki mix czyli masůo z margarynŕ. Do smarowania pieczywa polecam margaryny mićkkie lub oliwć z oliwek. Do potraw, które wymagajŕ podwyýszonej temperatury uýywaă oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Istotne jest wykluczenie z kuchni margaryn twardych, poniewaý zawierajŕ one duýe iloúci izomerów trans, kwasów podnoszŕcych cholesterol LDL.
Z produktów mlecznych ograniczamy tůuste mleka, sery, serki homogenizowane, úmietany, mleko kondensowane, wszystkie sery twarde.
Moýna spoýywaă chude mleko, maúlankć, jogurty naturalne.
Naleýy spoýywaă pieczywo razowe, Graham, ýytnie itp. Poniewaý zawiera cenny bůonnik i skůadniki odýywcze.
Zaleca sić spoýywanie kasz, půatków zboýowych, makarony razowe, produkty z mŕki razowej.
W diecie niskocholesterolowej waýne jest poýycie warzyw 5 porcji dziennie i owoców - 4 porcji dziennie, m.in: marchwi, pomarańczy, mandarynek, papryki, malin, jagód, winogron, buraków, porzeczek, jabůek, pomidorów, úliwek, brokuůów, cebuli, czosnku i innych. 

Ograniczamy równieý cukry proste, poniewaý ich duýa podaý zwićksza stćýenie trójglicerydów we krwi i sprzyja powstawaniu nadwagi.
Unikamy sůodyczy tj.: ciastek kruchych, póůkruchych, francuskich, krakersów, herbatnikw, batonów czekoladowych, poniewaý oprócz cukrów zawierajŕ tůuszcz utwardzony.
Staramy sić ograniczyă dodawania cukru do kawy czy herbaty. Unikamy sůodzonych napojów, soków, kolorowych napojów gazowanych.
Kolorowe napoje gazowane oprócz tego, ýe podnoszŕ nam poziom trójglicerydów we krwi, to jeszcze w dodatku odwapniajŕ nasze koúci.
Unikamy piwa, likierów, poniewaý wpůywajŕ na wzrost stćýenia trójglicerydów we krwi.
Moýemy od czasu do czasu pozwoliă sobie na czerwone wino wytrawne.
Ograniczamy solenie potraw, moýemy sól zastŕpiă zioůami.
W diecie waýne jest racjnalne odýywianie zgodnie z zasadŕ "czćúciej, a mniej" aby uniknŕă przejedzenia.
Nie gůodzimy sić aby nie spowolniă przemiany materii, ale równieý nie najadamy sić do syta.
Produkty zboýowe to prawdziwi pogromcy cholesterolu. Dieta oparta na peůnoziarnistych produktach zboýowych obniýa poziom zůego cholesterolu, a dzieje sić tak dzićki zawartemu w zboýach bůonnikowi. Dietetycy zalecajŕ codziennie spoýywaă 5 porcji produktów peůnoziarnistych np. kanapka z peůnoziarnistego pieczywa, 3 ůyýki půatków owsianych lub orkiszowych, 2 ůyýki brŕzowego ryýu.
Bůonnik jest naszym sprzymierzeńcem w walce z cholesterolem, poniewaý utrudnia jego przyswajanie w przewodzie pokarmowym. Dziaůa jak "miotůa, wymiatajŕca" z naczyń krwionoúnych cholesterolowe zůogi. Zapobiega równieý dalszemu osadzaniu sić cholesterolu.
Pamićtajmy jednak, ýe bůonnik nie powinien byă spoýywany na surowo jako otrćby, poniewaý zawiera fityniany , które osůabiajŕ wchůanianie skůadników mineralnych, a znikajŕ dopiero po podgrzaniu.
Przygotowujŕc potrawy zwracajmy uwagć na tůuszcze. Dawniej do smaýenia uýywano smalcu, dziú on praktycznie zostaů zastŕpiony olejami roúlinnymi, i bardzo dobrze, poniewaý tůuszcze pochodzenia zwierzćcego powodujŕ wzrost stćýenia cholesterolu we krwi.
Jak juý wczeúniej wspomniaůam do smaýenia i potraw powinniúmy uzywaă tůuszczów roúlinnych zawierajŕcych wielonienasycone kwasy tůuszczowe omega-3 i omega-6. Peůniŕ one funkcjć budulcowŕ, wpůywajŕcŕ na czynnoúă ukůadu krŕýenia, zmniejszajŕ stćýenie cholesterolu, zapobiegajŕ miaýdýycy. Kwasy omega-3 wystćpujŕ gůównie w rybach morskich, a omega-6 w olejach roúlinnych, gůównie kukurydzianym, sůonecznikowym i sojowym. Nie powinno sić ich uýywaă do smaýenia.
Dieta niskocholesterolowa nie wyklucza spoýywania alkoholu, naleýy tylko wiedzieă czego i ile moýemy sić napiă. Moýemy wypiă okazjonalnie do obiadu lampkć wytrawnego czerwonego wina.

Jeúli poziom cholesterolu nie jest jeszcze na tyle wysoki oprócz racjonalnej diety, aktywnoúci fizycznej, warto spoýywaă dodatkowo roúliny lecznicze tj. 
Czosnek, który dziaůa przeciwmiaýdýycowo, wpůywajŕc na przemianć tůuszczów. Zawarte w nim substancje alliina i allicyna zmniejszajŕ poziom cholesterolu i krzepliwoúă krwi, co zapobiega tworzeniu sić zakrzepów.
Karczoch zawarta w nim cynaryn dziaůa ýóůciopćdnie. Zwićkszenie wytwarzania ýóůci powoduje obniýenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Soja pochodzŕca z niej lecytyna wspomaga przemianć tůuszczów i usuwanie cholesterolu z organizmu. 

Czosnek, który dziaůa przeciwmiaýdýycowo, wpůywajŕc na przemianć tůuszczów. Zawarte w nim substancje alliina i allicyna zmniejszajŕ poziom cholesterolu i krzepliwoúă krwi, co zapobiega tworzeniu sić zakrzepów.
Karczoch zawarta w nim cynaryn dziaůa ýóůciopćdnie. Zwićkszenie wytwarzania ýóůci powoduje obniýenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Soja pochodzŕca z niej lecytyna wspomaga przemianć tůuszczów i usuwanie cholesterolu z organizmu. 

Herbata -Wůaúciwoúci

- Obniýa poziom cholesterolu;
- Oczyszcza organizm z toksyn;
- Pobudza procesy trawienne;
- Zawiera duýe iloúci cennych aminokwasów i biopierwiastków;
- Zapobiega powstawaniu agresywnych zwiŕzków tlenu (wolnych rodników);
- Ůagodzi skutki spoýycia alkoholu;
- Wzmacnia organizm;
- Pomaga w koncentracji;
- Poprawia krŕýenie obwodowe i mózgowe;
- Hamuje zmiany miaýdýycowe;
- Poprawia pamićă;
- Reguluje przemianć materii;
- Zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy;
- Pomaga zwalczyă zůy nastrój, a nawet lekkŕ depresjć;
- Ma wůaúciwoúci moczopćdne;
- Obniýa ciúnienie; 

..Ruszaj po zdrowie.

Aktywnoúă fizyczna zmniejsza stćýenie zůego cholesterolu i podwyýsza poziom tego dobrego.
Jeúli tylko masz odrobinkć czasu polecam ăwiczyă 3-4 razy w tygodniu przez 30 minut.
Jeúli cierpisz na dodatkowe choroby aktywnoúă fizyczna powinieneú ustaliă ze specjalistŕ lub lekarzem.
Pamićtaj, ýe regularna aktywnoúă fizyczna pomaga obniýyă "zůy" cholesterol i poziom trójglicerydów we krwi!
Dietetyczne leczenie hiperholesterolemii naleýy wspomóc dietŕ, aktywnoúciŕ fizycznŕ , utrzymaniem masy ciaůa na wůaúciwym poziomie i niepaleniem tytoniu (palenie podwyýsza stćýenie cholesterolu we krwi). Jeúli te dziaůania nie obniýŕ cholesterolu do prawidůowych wartoúci to niezbćdne moýe okazaă sić leczenie farmakologiczne. 

Walcz z cholesterolem...Jeúli z niedowierzaniem patrzysz na wyniki swoich badań, gdzie poziom cholesterolu jest duýo poza normŕ nie panikuj! Na szczćúcie jest to stan odwracalny, wićc poza odpowiedniŕ dietŕ warto wspomóc sić takýe przegryzkami, które sprawiŕ, ýe sytuacja w miarć upůywu czasu sić unormuje. Choă moýe to dziwiă, to odpowiednia dieta moýe zdziaůaă duýo wićcej niý przyjmowanie leków. Receptŕ jest bowiem dostarczanie organizmowi duýej bůonnika, oraz witamin A, C, E, B6 i B12, 
kwasu foliowego, a takýe kwasów tůuszczowych z grupy omega-3.
Zamiast zatem podczas wieczorów z filmem podgryzaă chipsy, lub w ciŕgu dnia serwowaă sobie sůodycze warto postawiă na zdrowe przegryzki, które sprawiŕ, ýe nie bćdzie nam sukcesywnie przybywaă kilogramów, a do tego niebezpieczny dla zdrowia poziom cholesterolu bćdzie stopniowo eliminowany.Wspomagajŕco moýna takýe ůykaă kapsuůki czosnkowe i piă zielonŕ herbatć. Pamićtajmy teý o ruchu na úwieýym powietrzu, porzuceniu alkoholu i unikaniu sytuacji stresowych, a z czasem wyniki mile nas zaskoczŕ.

Pobrano ; http://jejkuchnia.pl/walcz-z-cholesterolempysznymi-przegryzkami? 

OBNIÝAMY ZŮY CHOLESTEROL

Jest on zwiŕzkiem tůuszczowym, niezbćdnym do ýycia (np. bierze udziaů w wytwarzaniu hormonów, kwasów ýóůciowych, budowie bůon komórkowych). Ale jego nadmiar przyczynia sić do rozwoju miaýdýycy i zwićksza ryzyko chorób serca. Lekarze zalecajŕ wićc unikanie produktów zwierzćcych, bogatych w cholesterol. Wićkszoúă z nas lubi jednak kieůbaski z grilla, kotlety schabowe i masůo. Jak utrzymaă cholesterol w ryzach dla zdrowia?

Jedz půatki owsiane na úniadanie. Dlaczego nie popularne, kukurydziane? Bo owies, dziú niedoceniany, jest bogatszym niý inne zboýa ęródůem bůonnika pokarmowego, który obniýa poziom cholesterolu we krwi. Maůa miseczka půatków owsianych dziennie po kilku tygodniach obniýa poziom cholesterolu we krwi o ok. 6 mg.

Owies obfituje w antyoksydanty przeciwdziaůajŕce dziaůaniu wolnych rodników, w tym witaminć E, która chroni przed tworzeniem sić zakrzepów i miaýdýycŕ. Jeúli wićc w twojej rodzinie wystćpujŕ choroby krŕýenia, jadaj produkty z owsem profilaktycznie. Warto, bo dodatkowo zapobiega zaparciom, wzmacnia odpornoúă, stabilizuje poziom cukru we krwi i ma duýŕ wartoúă odýywczŕ przy niewielkiej iloúci kalorii. Jest teý dobrym ęródůem witamin z grupy B, magnezu, cynku i selenu. Zawiera 23 razy wićcej 
tůuszczu niý inne zboýa, i sŕ to w gůównej mierze wielonienasycone kwasy tůuszczowe, których organizm nie potrafi sam wytworzyă. Odgrywajŕ duýŕ rolć w profilaktyce miaýdýycy i przyczyniajŕ sić do dobrego nawilýenia skóry.

Ogranicz w diecie tůuszcze zwierzćce, zastŕp je roúlinnymi.
Utrzymuj prawidůowŕ wagć ciaůa.

Przeznacz chociaý 20 minut dziennie na aktywnoúă fizycznŕ i... rzuă palenie. Dzićki temu zwićkszysz poziom dobrego cholesterolu (HDL), który usuwa z naczyń krwionoúnych ten zůy (LDL).

http://www.kobieta.pl/zdrowie/medycyna/zobacz/artykul/na-skroty-do-dobrego-samopoczucia/strona/9/ 

Cholesterol

Ogólny cholesterol skůada sić z dobrego cholesterolu HDL i zůego cholesterolu LDL. Cholesterol HDL chroni nas przed chorobami ukůadu krŕýenia.

Wysoki poziom trój glicerydów w poůŕczeniu z niskim poziomem cholesterolu HDL stanowi najgroęniejszy czynnik ryzyka chorób ukůadu krŕýenia. Zaburzenia czynnoúci wŕtroby mogŕ doprowadziă do podnoszenia sić poziomu cholesterolu, poniewaý to wůaúnie wŕtroba produkuje cholesterol HDL i LDH. Zdrowa wŕtroba kontroluje poziom cholesterolu. Takýe stůuszczenia wŕtroby mogŕ mieă zwiŕzek ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.
Zaleca sić przeprowadziă kuracje oczyszczajŕcŕ wŕtrobć.

Wariant 1
Sok dla osób z wysokim poziomem cholesterolu.
2 liúcie mniszka lekarskiego albo kapusty, 1 zŕbek czosnku albo ˝ czerwonej cebuli, pomarańcza, grejpfrut, jabůko, rzodkiewka z liúămi.

http://terapiasokami.pl/Sokoterapia_w_Chorobach/Cholesterol,6789,1.html 

Niskotůuszczowe jogurty niska zawartoúă kalorii przyczynia sić do zachowania szczupůej sylwetki, a jak wiadomo to otyůoúă jest gůównym czynnikiem powodujŕcym wzrost cholesterolu. 

Owoce - moýna je takýe spoýywaă bez ograniczeń, bo zawartoúă w nich betakarotenu i witaminy E chroni przed utlenianiem cholesterolu. 

Migdaůy, bakalie orzechy - zawierajŕ kwasy tůuszczowe, które obniýajŕ ryzyko wystŕpienia choroby wieńcowej. Wysoka zawartoúă bůonnika natomiast sprawia, ýe zmniejsza sić ůaknienie i podjadamy rzadziej. 

Pestki dyni poprawiajŕ wyglŕd cery. Posiadajŕ w swoim skůadzie witaminy z grupy B i witamina A. 

Rodzynki oprócz tego, ýe pomagajŕ zmniejszyă poziom cholesterolu, to zaspokajajŕ takýe apetyt na sůodycze ( co jest szczególnie pomocne osobom opanowanym manii podgryzania sůodkoúci), likwidujŕ zaparcia i podnoszŕ odpornoúă organizmu. Sŕ bogate z ýelazo, cynk i potas. 

Pestki sůonecznika i sezamu zawierajŕ magnez, wićc powinny znaleęă sić w diecie osób pracujŕcych w warunkach stresu. Dobroczynnie wpůywajŕ na ukůad nerwowy. Zawarta w nich witamina E dziaůa natomiast przeciwstarzeniowo i eliminuje wolne rodniki. 

Marchew pomaga w zaparciach i likwiduje wzdćcia, a do tego posiada niewiele kalorii, wićc z powodzeniem moýna ja spoýywaă tak czćsto, jak mamy na to ochotć. 

Jabůka usuwajŕ z organizmy szkodliwe toksyny, a dzićki sporej zawartoúci bůonnika dajŕ uczucie sytoúci na důugo skutecznie hamujŕc ůaknienie, a takýe dziaůajŕ wspomagajŕco na przemianć materii. 








 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin