Paznokcie – anatomia i fizjologia.
Paznokcie: są przydatkami skóry, które mieszczą się w kieszonkowatych zagłębieniach końcowych odcinków placów rąk i stóp. Stanowią one wytwory naskórka, które powstają przez zlewanie się martwych keratynocytów, których ściany ulegają usztywnieniu i połączeniu w ciągłą strukturę twardej keratyny paznokciowej. Tak więc paznokieć to nic innego jak giętka blaszka zbudowana ze zrogowaciałych komórek nabłonkowych. Płytka paznokciowa zakotwiczona jest w kieszeni paznokcia.
Natomiast pełną jednostkę paznokciową tworzą:
· macierz paznokcia,
· blaszka paznokciowa,
· łoże paznokcia,
· tkanka okołopaznokciowa.
Boczne i tylne krawędzie paznokci otoczone są fałdem naskórka, który nazywany jest wałem paznokciowym. W części tylnej na płytkę paznokciową nachodzi obrąbek naskórkowy popularnie zwany "skórką". Jego funkcja jest ochrona płytki paznokciowej przed urazami. Przyrost paznokci na zachodzi stale, przy czym proces ten jest szybszy w przypadku paznokci rąk. jego tempo zależy również od pory roku i wieku. Maksymalna prędkość wzrostu paznokci przypada na drugą i trzecią dekadę życia, po czym proces ten zachodzi już coraz wolniej. Paznokcie rosną tez szybciej latem niż zimą.
Miejscem w którym powstaje płytka paznokciowa jest macierz paznokcia. Tam powstają zupełnie przezroczyste komórki, które tworzą ze sobą sieć ścisłych połączeń. W miarę wzrostu płytka paznokciowa wędruje w kierunku dalszej części paliczka, cały czas przesuwając się po łożu paznokcia. Gdy długość paznokcia przekroczy naskórek pokrywający opuszkę palca, traci on kontakt ze swoim podłożem, a jego zakończenie jest wówczas nazywane wolnym końcem paznokcia.
Paznokcie jako twory pochodzenia naskórkowego mogą odzwierciedlać stan zdrowia organizmu.
Schemat budowy paznokcia
Przekrój poprzeczny paznokcia uwidacznia istnienie w jego budowie kolejnych elementów:
· obrąbka naskórkowego,
· macierzy paznokcia,
· łoża płytki paznokcia,
· płytki paznokciowej.
Swoją twardość paznokcie zawdzięczają ułożonym dachówkowato komórkom, które wypełnione są keratyną. Twardość płytki paznokciowej nie jest jednakowa na całej swojej powierzchni. Najtwardsza jest w swoim zewnętrznym odcinku w okolicy wolnego brzegu paznokcia. Natomiast część płytki paznokciowej stykająca się z łożem paznokcia ma luźniejsze utkanie keratynowe, co ma znaczenie dla przebiegu np. grzybicy paznokci.
Wygląd paznokci, ich wielkość, kształt i grubość różni się znacznie wśród populacji. Wykonywanie pracy fizycznej rekami może przyczynić się do spłaszczenia płytki paznokciowej. Nie ulega jednak wątpliwości, że obok włosów , paznokcie są jednymi z ważniejszych struktur anatomicznych, które mają znaczenie estetyczne.SLAJD
Funkcje paznokci
Paznokcie pełnią liczne funkcje, mające znaczenie w codziennym życiu:
· chronią opuszki palców przed urazami;
· zwiększają zdolności manipulacyjne dłoni, szczególnie w przypadku chwytania drobnych przedmiotów;
· umożliwiają precyzyjniejsze ruchy palców;
· zwiększają wrażliwość dotykową palców.
· służą celom diagnostycznym w przypadku chorób układowych tkanki łącznej i skóry.
Czynniki uszkadzające i deformacje paznokci
Do czynników mających negatywny wpływ na stan płytki paznokciowej zaliczamy:
· niedobory żywieniowe,
· schorzenia przemiany materii,
· choroby narządów wewnętrznych,
· liczne czynniki zewnętrzne np.: wilgoć, stosowanie środków chemicznych, temperatura.
Pielęgnacja paznokci
Dla uzyskania pięknych i zadbanych paznokci konieczna jest ich codzienna pielęgnacja, ale również dbałość o właściwe odżywianie, odpowiedni dobór obuwia i leczenie chorób powodujących nieprawidłowości płytki paznokciowej.
Do sytuacji predysponujących do wystąpienia niedoborów żywieniowych , które mogą osłabić paznokcie zaliczamy:
· zdrowienie po ciężkich chorobach infekcyjnych;
· zespoły złego wchłaniania;
· zaburzenia funkcjonowania narządów wewnętrznych, które mogą prowadzić do niedoboru białek, witamin i mikroelementów;
· okres przedwiosenny, kiedy spożywamy mniej warzyw i owoców;
· stosowanie źle zbilansowanej diety.
Szczególne znaczenie dla zdrowia paznokci ma odpowiednia dieta, która powinna zawierać odpowiednie ilości:
· białka, w tym aminokwasów egzogennych takich jak fenyloalanina, metionina czy lizyna, które zawarte są m.in. w białkach jaj, mleku, serach i ryżu;
· wapnia, który zawarty jest w mleku, żółtkach jaj, serach;
· żelaza, które zawarte jest m.in. w natce pietruszki;
· krzemu, który zawarty jest m.in. w świeżych warzywach i owocach oraz w skrzypie;
· magnezu, który zawarty jest m.in. w kakao, czekoladzie, migdałach;
· cynku, który zawarty jest m.in. w burakach, kapuście, kiełkach pszenicy.
Gdy w naszej diecie brakuje tych składników, albo z powodu innej choroby nie możemy spożywać wszystkich koniecznych pokarmów, wówczas niedobory te możemy uzupełniać stosując preparaty farmakologiczne. Każda zmiana w wyglądzie naszych paznokci powinna być również skonsultowana z lekarzem dermatologiem.
kosmetologia_umed