Z ARONI-nalewki.txt

(2 KB) Pobierz
ARONI�WKA========Ja daj� 4 litry wody, przedtem aronie zamra�am na 48 godz. i gotuje najpierw liscie 30 minut, po ostudzeniu, wkladam aronie i gotuje 30 minut. Po ocedzeniu, mo�na troszk� przetrze� owoc dodaj� 2kg. cukru i dwa kwaski cytrynowe. Gotuje do rozpuszczenia cukru. Po zupelnym ostudzeniu dodaje litr spirytusu, to jest smaczne, pyszne.=====================najlepsza aroni�wka!! 1L spirytusu(96%) 1Lw�dki(40%) 1L miodu(wielokwiatowy)lub 1kg cukru(ja dodaje 0,5kg cukru i 0,5L miodu) sok z jednej cytryny kilka plasterk�w korenia imbiru wszystkiesk�adniki wrzucic do s�oja i macerowa� przez 6tygporuszj�c s�ojem aby nalew si� przegryz�.smacznego============Ja znam prosciejszy sposub i wyprobowany 1,20kg aroni 450 lisci wisni gotowac godzine odstawic na 2 godziny zeby wystyglo odcedzic do wywaru dodac1,5kg cukru 2lyzki kwasku cytrynowego gotowac 15 minut tak zeby cokier sie rozposcil na wolnym ogniu wystudzic dodac 1litr spirytusu wymieszac i juz pychotka podbilem ta nalewka wszystkie damskie serca ja robie na swoim bimberku co nadaje dodatkowo specyficzny smak ==================Robi� t� nalewk� od kilku lat. Kilka uwag do przepisu. Moim zdaniem troch� zaburzone s� proporcje - do tej ilo�ci wody i spirytusu trzeba da� 1,5 kg aronii (a nie 2) i 1 kg cukru (a nie 2). W przeciwnym razie nalewka b�dzie zbyt g�sta i intensywna a przede wszystkim cz�ciowo si� ZETNIE po dolaniu spirytusu! Li�cie wi�ni musz� by� (cho� nie a� w takiej ilo�ci jak w przepisie, po�owa wystarczy) bez nich nalewka duuu�o traci. I najlepiej zbiera� je w lipcu i zamrozi�, we wrze�niu maj� ma�o "mocy". Same aronie najlepiej zbiera� jak najp�niej (np. prze�om wrze�nia i pa�dziernika) ale wtedy ryzykujemy �e ubiegn� nas ...szpaki! Tak mia�em w zesz�ym roku wi�c tym razem zebra�em ju� 22 sierpnia (w tym roku aronia wyj�tkowo szybko dojrza�a) i nalewk� ju� mam! Robi�em tak: 7 kg aronii, 4 kg cukru, 2 ma�e cukry waniliowe, 2 kwaski cytrynowe, 5 litr�w spirytusu 80% (s�owacki, wychodzi 2 razy taniej ni� nasz), wod� la�em na oko - chyba 14-15 litr�w. Wysz�o 21 litr�w idealnej nalewki. W zesz�ym roku przesadzi�em z ilo�ci� aronii (12 kg bo �al by�o wyrzuca�) na tak� mniej wi�cej ilo�� nalewki i niestety lekko si� �ci�a - p�ywa�y galaretkowe gluty. Tym razem wysz�a super, to m�j ulubiony trunek! �ycz� smacznego!====================3 litry wody
2 kg aronii
400 li�ci wi�ni
2 kg cukru
1 litr spirytusu
1 kwasek cytrynowy (20 g)
Spos�b wykonania:

Aronie i li�cie umy�. Nast�pnie aronie z li��mi zala� zimn� wod�, doda� cukier i gotowa� 20-30 minut. Odstawi� na 24 godziny, przecedzi� i doda� kwasek cytrynowy. Po ostudzeniu doda� spirytus i rozla� do butelek.

Przepis pozwala na uzyskanie 5 litr�w nalewki. (moc oko�o 20%)

Mi�ej imprezki.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin