Ciasteczka mokka.pdf

(83 KB) Pobierz
37870577 UNPDF
Ciasteczka mokka
Składniki
Ciasto kruche: półtorej szklanki mąki krupczatki, 15 dag margaryny,
1-2 żółtka, łyżeczka cukru pudru, aromat waniliowy, sól. Bezy: 5
białek, półtorej szklanki cukru kryształu, 2 łyżeczki kawy
rozpuszczalnej. Krem: kostka masła, 4 żółtka, pół szklanki cukru
pudru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, ewentualnie łyżeczka spirytusu
Sposób przyrządzania
Przesiać mąkę, dodać tłuszcz, posiekać dokładnie nożem, dodać żółtka, cukier puder, aromat i
szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto i wstawić na 30 min do lodówki. Na oprószonej mąką
stolnicy rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wyciąć krążki foremką. Ułożyć
ciastka na blasze posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką i piec w temperaturze 220°C na
złoty kolor (około 10 min). Zdjąć z blachy ciepłe. Przyrządzić bezy: ubić sztywną pianę z
białek i, nadal ubijając, dodawać stopniowo cukier i kawę. Na posmarowanej tłuszczem
blasze ułożyć nabierane łyżeczką małe bezy i upiec, a raczej wysuszyć, w ciepłym (100-120°
C) piekarniku. Utrzeć masło na puch i, nie przerywając ucierania, dodawać po jednym żółtku i
po łyżce przesianego cukru pudru oraz po kilka kropli kawy rozpuszczonej w łyżce wody. Na
koniec można wlać łyżeczkę spirytusu. Posmarować masą kruche ciasteczka i każde przykryć
bezą. 100 g - 430 kcal.
 
37870577.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin