Dieta rozdzielna, Ursula Summ, cz 5.pdf
(
6038 KB
)
Pobierz
240635959 UNPDF
, l
159
Galaretka z maślanki waniliowej z morelami
. błko z orzechami
i
twarożkiem
Pieczone Ja
cynamonowym
lOg niesiarkowanych suszonych
moreli
112laski wanilii
200
g
maślanki
3 listki białej żelatyny
3ŁS płynnego miodu
l ŁS nektaru śliwkowego
%!;
dla dwóch osób
\t
czas przygotowania:
ok. 40 minut
®
czas pęcznienia: ok. 6 godzin
$
czas chłodzenia: ok. 3 godzin
®
l porcja - ok. 310 kcal
2słodkie, kruche jabłka
l pelnoziarnisty herbatnik
1ŁS
rodzynek
.l
ŁS
posiekanych migdał~w
1
ŁS
posiekanych orzechow
laskovvych
l
ŁS
ply,~nego miodu
200
g
twarożku (20
%
tłuszczu)
, 4
ŁS
maślanki lub wody
. 3
ŁS
fruktozy
1
płaska ŁH cynamonu
@
dla dwóch osób
@
czas przygotowania:
ok. 1 godziny
%t
l porcja - ok. 450 kcal
l. Morele pokroić w bardzo drobną kostkę i włożyć do miseczki. Zalać
150 mi wody
i
odstawić na 6 godzin, aż namiękną.
2. Laskę wanilii nadkroić wzdłuż i wyjąć czarny miąższ ostrym nożem.
Dodać razem z maślanką do miodu i dokladnie wymieszać.
3. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić na
10 minut, aż spęcznieje. Odlać wodę, zostawiając odrobinę, i pod-
grzewać ostrożnie żelatynę w garnku, aż się rozpuści.
4. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z maślanką. Całość przelać przez
drobne sitko do dwóch szklanych pucharków. Odstawić na co naj-
mniej 3 godziny do lodówki.
5. W małym garnku podgrzać przed podaniem morele razem z wodą po
żelatynie i nektarem gruszkowym.
6. Oba pucharki z galaretką na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie. Wy-
łożyć galaretki na talerzyki deserowe, tak aby galaretka znajdowała
się na środku talerzyka. Oblać sosem morelowym.
1. Jabłka umyć i wytrzeć do sucha. sunąc g
U
'niazda nasienne. Piekarnik
2. Herbatlllk ~etrzec do naczy . ć
la
obu 'abłek i lekko przycisnąć.
i orzechaml. Mleszankę nało;'l'"
ł ~
ć na nich jabłka. Do jabłek
3. Przyciąć dwa kwadraty z alufo
11
l po ozy
nałoży~ po
1/2
.Ł~
miodu.,
podgrza~ do 200:C.
nia
i
w mieszać z rodzynkami, migdałami
4 Alufohę ostrozllle zawmąc,
w
'łożyć owoce do żaroodpornej formy
.
k ik na środkowy poziom.
i wsunąc do ple .arm ~. inut W t m czasie wymiesz
ac
5. Jabłka piec w ple~arlllku ~~ze~ 3~u: wod~. K.r~m przyprawić frukto-
w miseczce twarozek z mas an ą. . . błkami na dwóch ta-
zą i cynamonem i ułożyć razem z pleczonyml Ja
lerzach.
•
r
r
160
WYKWll\TNE PRZEPISY - ORYGINAL\E
po.'fnSLY
161
Tarta śliwkowa na ciepło z orzechami włoskimi
i syropem klonowym
A
Ryż z twarożkiem, gruszkami i daktylami
Na ciasto:
10niesiarkowanych suszonych
śliwek bezpestek
300gpełnoziarnistej mąki z orkiszu
175 g miękkiego masła
l
żółtko
3ŁSmiodu
1/4 ŁH solijodowanej
trochę masła doformy
e
12 kawałków
,t;
czas przygotowania:
ok. l 1/4 godziny
Q~
czas pęcznienia: ok. 6 godzin
~ l kawałek - ok. 300 kcal
75
g
niesiarkowanych suchych
gruszek
4suszone daktyle (bezpestek)
125
g
pełnoziarnistego,
okrągłego ryżu
:250
g
twarożku (20% tłuszczu)
:l
ŁS nektaru śliwkowego
~szczypta mielonych goździków
i
szczypta solijodowanej
dla dwóch osób
{iJ
czas przygotowania:
ok. 45 minut
czas pęcznienia: ok. 6 godzin
t.t
l porcja - 510 kcal
: I
Jeśli lubicie cynamon lub imbir,
. możecie wzbogacić smak tarty,
; używając jednej z tych przypraw.
i
Dodajcie 1/2 ŁH cynamonu lub
i
1/4 ŁH imbiru do śmietany. Poza
i
tym resztę przyrządza się
~ tak samo.
Na wierzch:
150 g twarożku (20% tłuszczu)
100
g
kwaśnej śmietany
(10
%
tłuszczu)
2 żółtka
3 ŁS syropu klonowego
3ŁSposiekanych orzechówwłoskich
l. Suszone gruszki i daktyle pokroić na cienkie paski i zalać w misce
150 ml wody. Zostawić pod przykryciem na 6 godzin, żeby spęczniały.
2. Ryż zalać wodą i również odstawić na 6 godzin. Potem przecedzić
przez sito i odsączyć.
3. Owoce odsączyć i zebrać kapiącą wodę. Wlać ją do naczynia z miar-
ką i dopełnić wodą do 300 mI.
4. Zagotować ze szczyptą soli w garnku, dodać ryż i ponownie zagoto-
wać. Całość gotować pod przykryciem na małym gazie jeszcze przez
25 minut.
5. Kiedy tylko ryż jest gotowy, resztę wody odparować w garnku bez
pokrywki. Jeśli ryż trzeba gotować dłużej niż 25 minut, dodać jeszcze
trochę wody.
6. Ryż zdjąć z gazu, jak tylko całkowicie wyparuje woda. Przełożyć do
szerokiego naczynia i ostudzić.
7. W tym czasie wymieszać twarożek, nektar gruszkowy i zmielone
goździki na gładką masę. Tę mieszankę dodać do ostudzonego ryżu.
Nałożyć deser do dwóch pucharków
i
podawać.
l. Śliwki pokroić na kawałeczki, włożyć do małej miseczki i zalać
150 ml wo~y. Zost~wić pod przykryciem na 6 godzin, aż spęcznieją.
2. W.tym czasre z mąki, masła, żółtka, miodu i soli zagnieść kruche ciasto.
3. CIasto rozwałkować w formie koła i wyłożyć nim dno i boki okrągłej
formy na tartę (przekrój 24 cm). Nakłuć kilkakrotnie widelcem ciasto
na dnie formy i odstawić na godzinę do lodówki.
4. Wyjąć śliwki z wody. Podgrzać piekarnik do 200
a
C.
5. ?,,:,oce uło.ż!,ć na. cieście. Wymieszać w miseczce twarożek, kwaśną
smietanę, zołtka I syrop klonowy. Masę równomiernie rozsmarować
na śliwkach. Posypać orzechami włoskimi.
6. Całość piec na środkowym poziomie piekarnika przez 45 minut.
7. Tartę nieco ostudzić i ostrożnie wyjąć z formy.Pokroić bardzo ostrym nożem
na 12kawałków ipodawać jeszcze ciepłą (na zimno tartajest również pyszna).
l62
163
Krem bananowy
Mus malinowy
i
1
banan
i
75
g
twarożku (20% tłuszczu)
i
1
ŁS soku z oliwnika
j
1
ŁH nektaru jabłkowego
dla dwóch osób
f1i
czas przygotowania:
ok. 10 minut
iJfJ
1 porcja - ok. 130 kcal
i
250
g
świeżych malin
: 4
listki jasnej żelatyny
:80
g
słodkiej śmietany
i
2
świeże żółtka
: 6
ŁSfruktozy
:80
g
gęstej, bitej śmietany
~6
listków mięty
\'l'i
dla dwóch osób
~ czas przygotowania:
ok. 15 minut
i9
czas chłodzenia:
ok. 1,5 godziny
1%
1 porcja - ok. 310 kcal
Banan rozgnieść widelcem i wymieszać z twarożkiem i oliwnikiem. Po-
słodzić nektarem jabłkowym. Nałożyć krem bananowy do pucharków
i podawać na zimno.
Maślanka z czarnymi jagodami i wanilią
1. Maliny przebrać, umyć, kilka ładnych malin odłożyć, z reszty ~robi~
puree i przetrzeć przez sitko. Żelatynę namoczyć na 5 minut w zimnej
wodzie. .
2. Rzadką śmietanę roztrzepać ze 120 rnl wody w metalowym naczyruu.
Zmiksować z żółtkami i fruktozą.
3. Całość tak długo ubijać trzepaczką w kąpieli wodnej na średnim ~a-
zie, aż powstanie dość sztywna masa. Krem ostudzić i powoli wymie-
szać z puree malinowym. ...
4. Żelatynę starannie odcisnąć, rozpuścić w kąPl~h w0?n~j ~a ~ałym
ogniu i stopniowo dodawać do musu. Potem zaclągn~c blt~ sml.e~al.lą.
5. Mus wlać do dwóch salaterek i przybrać pozostałymi malinami l list-
kami mięty.
50
g
czarnych jagód (ŚWieżych
lub mrożonych)
1/2 laski wanilii
125 g
maślanki
40
g
kwaśnej śmietany
1ŁSfruktozy
2 listki melisy cytrynowej
dla jednej osoby
0l
czas przygotowania:
ok. 5 minut
€:t
1 porcja - ok. 200 kcal
1. Jagody umyć i przebrać lub rozmrozić. Laskę wanilii nadciąć wzdłuż
i wyskrobać miąższ. Maślankę wymieszać z kwaśną śmietaną, wani-
lią i fruktozą.
2. Połowę maślanki wlać do szklanego pucharka. Ułożyć na wierzchu
jagody
i
polać resztą maślanki. Przybrać deser melisą cytrynową.
Sorbet z kiwi
i
śmietany
~~
2 kiwi
40
g
słodkiej śmietany
1ŁH miodu akacjowego
kilka świeżych listków mięty
@
dla jednej osoby
($
czas przygotowania:
ok. 15 minut
%9
czas mrożenia: ok. 2 godzin
<@
1 porcja - ok. 134 kcal
164
165
Tort biszkoptowy ze śmietaną truskawkową
~orbet należy podawać szybko.
Swieże owoce kiwi zawierają
enzym, który wiąże białko.
Na skutek tego deser może
w krótkim czasie zgorzknieć.
Dobrze jest zanurzyć
plastry
kiwi
na chwilę we wrzącej wodzie.
Enzymy przestają wtedy być
aktywne.
,40
g
twarożku (10
%
tłuszczu)
, 2
ŁS nektaru jabłkowego
2żółtka
1
ŁS mąki sojowej
3 białka
300
g
truskawek
3 ŁS nektaru jabłkowego
250
g
twarożku (10% tłuszczu)
250
g
słodkiej śmietany
7-10
ŁH
żelfixu
@
12 kawałków
~ czas przygotowania: 1,15 godz.
t}
1 kawałek - ok. 120 kcal
J, Kiwi obr~ć, o~oić dwa ładne plastry i odłożyć. Pozostałe o
WU?O
posiekać l przetrzeć przez sitko. woce
2. S.mletanę ubić na sztywno, dodać do puree i posłodzić miodem k
ciowym. .
a a-
3. Nalać do salater~i i mrozić w zamrażalniku przez 2 godzin Od
s~ do czasu zanneszac, aby nie utworzyły się kryształki lod~
cza-
1. Twarożek ubić na pianę z nektarem jabłkowym, żółtkami i dodać mą-
kę sojową. Potem ubić na sztywno białka i ostrożnie wymieszać z ma-
są twarożkową.
2. Ciasto przełożyć do dobrze natłuszczonej tortownicy o przekroju 26 cm
i piec przez 30 minut w temp. 140 do 150°C. Po ostudzeniu podważyć
ciasto, ale zostawić w formie.
3. Truskawki umyć, oczyścić i odłożyć kilka ładnych owoców. Pozosta-
łe rozgnieść widelcem i posłodzić nektarem jabłkowym.
4. Wymieszać twarożek z truskawkami. Ubić słodką śmietanę na sztyw-
no i wymieszać z masą twarożkową.
5. Na koniec dodać że1fix (gotowy żel ze sklepów ze zdrową żywno-
ścią). Rozsmarować na biszkopcie śmietanę truskawkową i przy-
brać pozostałymi truskawkami, Odstawić do lodówki. Pokroić tort
na 12 kawałków i podawać.
4. Przed podamem przybrać sorbet plastrami kiwi i listkami mięty
Talerz z jogurtem i maślanką na słodko
150 g maślanki
175 gjogurtu
(3,5%
tłuszczu)
2 ŁSfruktozy
1 dojrzały banan
1ŁSposiekanych, niesolonych
pestek pinii
8 listków mięty
@
dla
dwóch osób
czas przygotowania:
ok. 10 minut
.ti!
1 porcja - ok. 220 kcal
1. Starannie zmiksować maślankę z jogurtem i fruktozą
2. ~;~a;:ć o:~~~g~:~~:~~~:~~ie
rozgnieść widelcem, 'ubić trzepaczką
3. Całość nałożyć do dwóch głębokich salaterek iprzybrać pistacjami imiętą.
167
Drinki i koktajle
1. Suszone owoce pokroić w drobną kostkę, zalać wodą i odstawić na
3-4 godziny, aż namiękną. . ,. ,
2. Potem wszystko włożyć do dużego dzbanka l wlac pIWO.Podawac do-
brze schłodzone.
Kokosowe marzenie
JA
Napój orzeźwiaj ący
1
świeży orzech kokosowy
1 dojrzały banan
2 ŁH płynnego miodu
300 ml maślanki
.($
dla dwóch osób
~ czas przygotowania:
ok. 15 minut
~ 1 porcja - ok. 230 kcal
125 g
zsiadłego mleka
1/8 lpiwa
l
ŁS musu śliwkowego
l
ŁHmiodu
~ dla jednej osoby
@
czas przygotowania:
ok. 10 minut
iI}
1 porcja - ok. 280 kcal
1
Resztę miąższu kokosa możecie
l
zużyć do ciasta lub potraktować
1
jako małą przekąskę.
Jest bardzo orzeźwiający w upał.
Zmiksować zsiadłe mleko, piwo i mus śliwkowy na pienistą masę. Po-
tem posłodzić miodem i dobrze schłodzić.
l.
W
orzechu kokosowym wywiercić dwie dziurki i zebrać do szklanki
mleko. Owoc rozłupać. Kawałek obrać i drobno zetrzeć na tarce, tak
żeby otrzymać 2 ŁS wiórków kokosowych.
2. Banan obrać i pokroić na duże kawałki.
3. Zmiksować banana z miodem, maślanką i mleczkiem kokosowym.
4. Napój rozlać do dwóch szklanek i posypać wiórkami kokosowymi.
4. Grecki mix jogurtowy
.i
Poncz piwny
j
150
g
greckiego jogurtu
4-5 liści szczawiu
2-3 listki melisy cytrynowej
szczypta solijodmvanej
Do posypania:
l
ŁS świeżo
posiekanych liści szczawiu
e
dla jednej osoby
<rt
czas przygotowania:
ok. 5 minut
c.
1 porcja - ok. 100 kcal
50 g suszonych owoców (śliwki,
morele, rodzynki)
300 ml dobrego gatunku piwa
@)
dla jednej osoby
!!II
czas przygotowania:
ok. 5 minut
!!II
czas namaczania: 3-4 godziny
i'll
1 porcja - ok. 240 kcal
1. Jogurt zmiksować ze świeżymi liśćmi melisy, solą jodowaną i 80 ml
wody. . . . .
2. Nalać do wysokiej szklanki i posypać posiekanymlllstkaml szczawiu.
Plik z chomika:
BAWZ2
Inne pliki z tego folderu:
Dieta rozdzielna, Ursula Summ, cz 4.pdf
(13885 KB)
Dieta rozdzielna, Ursula Summ cz 3.pdf
(5730 KB)
Dieta rozdzielna, Ursula Summ, cz 5.pdf
(6038 KB)
Dieta rozdzielna, Ursula Summ, cz 6.pdf
(13265 KB)
Dieta rozdzielna, Usula Summ, cz 1.pdf
(19541 KB)
Inne foldery tego chomika:
►Dieta
3-miesieczna
Dieta odchudzajaca
Dieta Rozdzielna_
dietetyka i suplementacja
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin