Piersi kurczaka po katalońsku.doc

(26 KB) Pobierz
Piersi kurczaka po katalońsku

Piersi kurczaka po katalońsku

 

6 piersi z kurczaka (bez kości i skóry),

1/2 płaskiej łyżeczki soli,

mielony czarny pieprz,

2 łyżki oliwy,

1 duża cebula (obrana i pokrojona w plastry),

1 średniej wielkości papryka czerwona (oczyszczona z nasion i pocięta wzdłuż strąka w szerokie pasy),

3 ząbki czosnku (obranego i zmiażdżonego),

400 g pomidorów konserwowych w ćwiartkach wraz z zalewą,

225 ml wywaru z kurczaka,

1 liść laurowy,

1 łyżka posiekanej świeżej bazylii lub 1 płaska łyżeczka suszonej, 150 g długoziarnistego białego ryżu,

275 g mrożonego groszku,

115 g marynowanych czarnych oliwek.

 

Natrzeć piersi kurczaka połową soli i odrobiną pieprzu. Przez 1 minutę podgrzewać oliwę w dużej patelni, a następnie podsmażyć mięso kurczaka po 3 minuty z każdej strony, aż osiągnie kolor złotobrązowy. Wyjąć piersi na kuchenny ręcznik papierowy, zostawić je pod przykryciem. Na patelnię wrzucić cebulę oraz czerwoną paprykę i obsmażyć warzywa na umiarkowanym ogniu, przez 3 minuty. Dodać czosnek i smażyć całość przez kolejne 2 minuty, po czym wymieszać z pomidorami, zalewą z pomidorów, wywarem z kurczaka, liściem laurowym, bazylią i pozostałą porcją soli. Mieszaninę przyprawić odrobiną pieprzu i zagotować. Wsypać ryż, zredukować ogień i pod przykryciem dusić potrawę około 10 minut. Piersi kurczaka zanurzyć w przygotowanym sosie, przykryć patelnię i dalej dusić przez 10 minut. Dodać groszek i gotować całość pod przykryciem przez następne 5-10 minut, aż do uzyskania miękkości trzech składników: kurczaka, ryżu i groszku. Wyjąć liść laurowy, dodać oliwki i wyłożyć potrawę na ciepły półmisek.


 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin