Lasagna z sosem i grzybami30 dag gotowego makaronu Lasagna,25 dag pieczarek,10 dag startego sera cheddar,2 łyżki startego parmezanu,3 łyżki oleju,1 1/2 łyżki masła,sól,pieprz.SOS BOLOŃSKI: ·25 dag mielonej wołowiny,5 dag wędzonego boczku,1 cebula,1 marchew,1 łodyga selera naciowego,30 dag pomidorów lub 1 puszka pasty pomidorowej,1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,3/4 szklanki bulionu (może być z kostki),2 łyżki oleju,po 1 łyżce suszonego tymianku, bazylii, estragonu,sól,pieprz.Przygotować sos: cebulę i marchew obrać, umyć i pokroićw drobną kostkę. Seler oczyścić, opłukać, drobno pokroićBoczek pokroić w kostkę lub w paseczki i wraz z warzywami podsmażyć na oleju. kiedy boczek się zrumieni dodać wołowinę i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor.Wlać wino oraz bulion i stale mieszając, gotować. gdy płynwyparuje, dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, sól, pieprz i zioła. Dusić 1 godz. na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, przesmażyć na 2 łyżkach oleju. W wodzie z dodatkiem jednej łyżki olejuugotować makaron al dente. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i układać w nim warstwami na przemian: makaron, sos boloński, cheddar i pieczarki.Wierzchnią warstwę makaronu posypać paroma wiórkamimasła oraz parmezanem. Potrawę zapiekać 20 min wpiekarniku, w temp. 180 st.C.
Bosiney