Ostry sos chińskiCzas przygotow. 25 min.250 ml soku pomarańczowego,2 łyżki przecieru pomidorowego,3 papryczki chilli,ząbek czosnku,szalotka,2 łyżki białego octu winnego,mały kawałek imbiru,2 łyżki cukru,łyżka maki kartoflanej,250 ml zimnej wody,sól.1. Chilli przeciąć na pól, usunąć nasiona, pod bieżącą zimna woda, drobno posiekać. Czosnek, imbir i szalotkę obrać, drobno posiekać.2. W płaskim niedużym garnku zagrzać sok pomarańczowy. Wrzucić imbir, czosnek,chilli i szalotkę. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Dodać przecier pomidorowy, cukier i ocet. Przykryć, gotować na małym ogniu 5 min.3. Mąkę rozpuścić w zimnej wodzie. Powoli wlewać do sosu stale mieszając. Zagotować, posolić, zdjąć z ognia. Sos taki może być podawany do krokietów ikrewetek w cieście. Można nim tez żaląc rybę, drobno pokrojone mięso i lekkopodsmażone jarzyny, a następnie zagotować.
Bosiney