Sos chiński ostry.doc

(20 KB) Pobierz
Ostry sos chiński

Ostry sos chiński
Czas przygotow. 25 min.
250 ml soku pomarańczowego,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
3 papryczki chilli,
ząbek czosnku,
szalotka,
2 łyżki białego octu winnego,
mały kawałek imbiru,
2 łyżki cukru,
łyżka maki kartoflanej,
250 ml zimnej wody,
sól.

1. Chilli przeciąć na pól, usunąć nasiona, pod bieżącą zimna woda, drobno posiekać. Czosnek, imbir i szalotkę obrać, drobno posiekać.
2. W płaskim niedużym garnku zagrzać sok pomarańczowy. Wrzucić imbir, czosnek,
chilli i szalotkę. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Dodać przecier pomidorowy, cukier i ocet. Przykryć, gotować na małym ogniu 5 min.
3. Mąkę rozpuścić w zimnej wodzie. Powoli wlewać do sosu stale mieszając. Zagotować, posolić, zdjąć z ognia. Sos taki może być podawany do krokietów i
krewetek w cieście. Można nim tez żaląc rybę, drobno pokrojone mięso i lekko
podsmażone jarzyny, a następnie zagotować.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin