Bitki wieprzowe w sosie warzywno-ogórkowym super
Składniki
1 kg szynki wieprzowej lub chudej łopatkimąka do panierkisólpieprz 4 łyżki oleju2 cebule2 ogórki kwaszone1 marchewka1 por1 listek laurowy1 łyżka ulubionej przyprawy typu kucharekmajeranekpieprz ziołowy1 ząbek czosnku
Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w plastry,lekko rozbić,posolić,posypać pieprzem.Każdy kawałek obtoczyć w mące, usmażyć na 4 łyżkach oleju, na lekko złoty kolor,wyjąć usmażone mięsko na talerzyk.Na tłuszcz po smażeniu mięsa,wrzucić pokrojoną w piórka cebulę,marchewkę w kostkę,por,wszystko zeszklić,ułożyć mięsko,podlać wodą(wody ma być tyle, żeby mięsko było lekko przykryte)dodać listek, przyprawę,majeranek,zmiażdżony czosnek,pieprz ziołowy.Dusić na małym ogniu 15 min,dodać pokrojone w kostkę ogórki i dusić aż mięsko będzie miękkie.Jeżeli sos będzie za mało gęsty,można zagęścić łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie i zagotować.Smacznego
christo.monte