Pieczeń Wieprzowa
Składniki
· 2 kg szynki wieprzowej z tluszczem (moze byc z koscia)
· 2 jablka ze skorka (pokrojone w duza kostke)
· 2 cebule (pokrojone w duza kostke)
· 4 zabki czosnku
· 2 duze lyzki dzemu z czarnej porzeczki
· 5 lyzek soku jablkowego
· 10 ziaren jalowca
· 1/2 lyzeczki mielonego kminku
· 1/2 lyzeczki ostrej papryki w proszku
· Szczypta cynamonu (opcjonalnie)
· 1 lisc laurowy (pokruszony drobniuto)
· Sol i pieprz do smaku
· Ziarna jalowca rozgniesc (najlepiej tluczkiem) i polaczyc z kminkiem, papryka, cynamonem, lisciem laurowym, sola i pieprzem> Mieso umyc, osuszyc naciac w kratke po tej stronie gdzie jest tluszcz> Mieso posmarowac dzemem, posypac przygotowana mieszanka ziolowa, wsadzic do zaroodpornego naczynia> Nastepnie wokol miesa wsypac cebule, jablka, czosnek, polac sokiem jablkowym, przykryc folia i wsadzic do lodowki na cala noc > Nastepnego dnia zdjac folie i piec odkryte przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st C> Po 30-tu minutach pieczenia gdy mieso sie zrumieni przykryc folia i piec jeszcze 1 godzine> Po godzinie wyjac mieso z piekarnika i pozostawic pod folia na 10 do 15 minut aby pieczen odpoczelaKroic w plastry, polac wytworzonym sosem cebulowo jablkowym i podawac z ulubionymi przystawkami (ziemniaki, ryz, makaron itp)
christo.monte